VRkoekken1305.png
VR-­applikationer åbner op for en helt anden interaktion end traditionelle projektmøder over Skype eller konference­opkald. Med VR kan man bevæge sig rundt i 3D-modeller og ­virtuelle simuleringer af ens projekt.

VR kommer snart til en arbejdsplads nær dig

Teknik Virtual reality kendes bedst fra underholdningsbranchen. Men ifølge VR-udvikler Sune Wolff er potentialet langt større i industrien, hvor VR kan bruges til at træne nye medarbejdere og afholde interaktive projektmøder på en helt anden skala end i dag.

Sandsynligvis forbinder du mest virtual reality-briller som HTC Vive eller Playstation VR med computerspil og sjov og ballade.

Men virtual reality kommer med stor sandsynlighed til at forandre dit arbejdsliv inden for ganske få år. Det vurderer Sune Wolff, partner og teknisk chef i konsulentvirksomheden Unity Studios, der udvikler interaktive applikationer til store virksomheder som blandt andre Grundfos og Rambøll.

Sune Wolff ser et større marked for virtual ­reality (VR) i industrien end inden for gaming.

”Til et vist punkt har VR allerede fået sit brede gennembrud i industrien. Alene det at du kan gå ned og købe selve brillerne i Elgiganten og opleve VR-applikationer, der er utroligt rea­listiske, betyder bare rigtig meget. Også fordi vi allerede har brugercases i industrien, hvor det har skabt værdi,” siger Sune Wolff.

Han henviser blandt andet til de VR-træningsapplikationer, Unity Studies har udviklet til Grundfos. Her bruger man HTC Vive til at oplære nye produktionsmedarbejdere i, hvordan de skal montere produkter. Det har indtil videre reduceret oplæringstiden fra seks uger til fire dage.

I en lidt anden boldgade benytter Rambøll virtual reality til at optimere byggeprojekter. Via en smartphone og en VR-brille kan projektdeltagerne simpelthen træde ind i projektets 3D-model og bevæge sig frit rundt i den virtuelle verden.

Især to ting driver udviklingen inden for VR i disse år, hvis man spørger Sune Wolff. Dels det faktum, at selve brillerne kan købes alle steder, dels at computerregnekraften er blevet god nok til at trække noget meget avanceret og realistisk grafik. Også selvom det stadig halter med skærmopløsningen.

”Nogle spår, at VR får en ny stor bølge om nogle år, hvor man vil tage sit headset på derhjemme ved skrivebordet og gå på arbejde i virtual reality. Der er vi ikke helt endnu, men nogle af de kollaborative platforme vi udvikler på pt., kunne være en vej ind i det,” siger Sune Wolff.

Hvis man tror, at virtual reality kun er for spilnørder, kan man godt tro om igen, lyder det fra Sune Wolff, der er medstifter og teknisk chef i VR-virksomheden Unity Studios.