Spørgsmål/svar
-
Jeg får min sidste SU den 1. juni. Jeg er færdig med min uddannelse den 25. juni, og jeg har ret til dagpenge fra dag 1, da jeg har betalt til a-kassen under min uddannelse. Men jeg skal vel optjene dagpenge, inden jeg kan få nogen udbetalt. Betyder det, at jeg er uden indkomst i juli måned?
Du kan få dagpenge fra dagen efter sidste eksamen. Husk, at melde dig ledig på Jobnet dagen efter sidste eksamen. Dagpengene fra den 25. juni til den 30. juni udbetales sidst i juni. Dagpengene for perioden 1. juli til den 30. juli udbetales sidst i juli.
-
Hvordan er det med hjælp til ansøgninger?
Som ledigt medlem af Teknikernes A-kasse (TAK) bliver du indkaldt til en CV-samtale indenfor de første 14 dages ledighed. Ved dette møde yder A-kassen sparring og hjælp med CV og ansøgning. For at få den bedste sparring er det vigtigt, at ansøgning og CV er uploadet i Medlemsportalen på forhånd. Det er også vigtigt at give A-kassen besked på forhånd, hvis der ønskes sparring til ansøgning og CV.
-
Er man automatisk meldt ind i Teknikernes Arbejdsløshedskasse, når man er medlem af Teknisk Landsforbund?
Nej, det er man ikke. Det er derfor vigtigt at skifte til nyuddannet via Medlemsportalen indenfor 14 dage efter sidste eksamen.
-
Skal man også oprette en "skift til nyuddannet", hvis man skifter over til jeres A-kasse fra en anden, og man har en anden uddannelse i forvejen?
Hvis man er medlem af en anden A-kasse, skal man melde sig ind via hjemmesiden. Vælg punktet Nyuddannet.
-
Hvor tidligt kan man ændre status til nyuddannet?
Man kan tidligst udfylde ”Skift til nyuddannet” 1-1,5 måned, før man afslutter sin uddannelse - og senest 14 dage efter sidste eksamen. Dette gøres via Medlemsportalen. Hvis man ikke består/gennemfører sin uddannelse, eller eksamensdatoen rykkes, skal man give skriftligt besked om dette. Det er derfor en god ide at kende datoen for den sidste eksamen, før man udfylder ”Skift til nyuddannet”.
-
Hvis man bliver nyuddannet i juni og først starter i job den 1. august, kan man så modtage dagpenge i juli?
Det kan man godt. Har man været medlem af A-kassen i minimum 1 år før sidste eksamen - og derved har dagpengeret fra dagen efter sidste eksamen, så kan man modtage dagpenge frem til jobstart. Det er et krav, at man står tilmeldt som ledig dagpengemodtager på Jobnet, og at man opfylder de almindelige rådighedsbetingelser. Har man en underskrevet kontrakt, kan man søge jobcenteret om fritagelse for rådighed i op til 6 uger før jobstart.
-
Må man tage på ferie/rejse, når man er på dagpenge?
Hvis man ønsker at holde ferie eller rejse, kan man ikke modtage almindelige dagpenge. Som ledig optjenes der løbende ret til feriedagpenge. Hver måned man er ledig giver ret til 2,08 dage med feriedagpenge.
På Medlemsportalen kan man altid holde sig ajour med, hvor mange dage man har optjent. Det er også på Medlemsportalen, der skal søges om at få feriedagpengene udbetalt. A-kassen skal have besked om ferien senest på feriens første dag. Jobcenteret skal have besked om ferien senest 14 dage før ferien.
Alt ferie optjent hos en arbejdsgiver skal være afholdt, inden der kan udbetales feriedagpenge.
-
Jeg er på revalidering og i gang med uddannelse. Min sidste eksamen er den 17. juni. Min revalidering udløber med udgangen af juni. I forhold til 14-dags-erklæringen, skal jeg vente med at udfylde den til den 1. juli og melde mig ledig der?
Du skal udfylde ”Skift til nyuddannet” på Medlemsportalen senest 14 dage efter sidste eksamen. Du skal melde dig ledig som dagpengemodtager på Jobnet den 1.juli 2021. Du kan derfor overholde 14 dages fristen, hvis du udfylder begge dele den 1 juli 2021.
-
Min Elevkontrakt udløber den 20. juli, og eksamen er færdig den 3. juni. Det vil sige, at jeg kommer til at have lidt mere end en måneds ekstra efter afsluttet uddannelse. Er der noget, jeg skal gøre?
Du skal huske at udfylde ”Skift til nyuddannet” på Medlemsportalen seneste 14 dage efter sidste eksamen. Du skal melde dig ledig som dagpengemodtager, dagen efter din elevkontrakt er slut.
-
Jeg bliver færdiguddannet dem 22. juni og starter i job den 2. august. Skal jeg stadig melde mig ledig på Jobnet for at få dagpenge?
Ja det skal du. Det er et krav, at man står tilmeldt som ledig dagpengemodtager på Jobnet og opfylder de almindelige rådighedsbetingelser. Har man en underskrevet kontrakt, kan man søge jobcenteret om fritagelse for rådighed i op til 6 uger før jobstart.
-
Er det dagen efter sidste eksamen eller dagen efter dimission (afsluttet uddannelse), at man skal melde sig ledig?
Du skal melde dig ledig på Jobnet dagen efter sidste eksamen. ”Skift til nyuddannet” skal udfyldes senest 14 dage efter sidste eksamen.
Har man ikke været medlem af A-kassen i minimum 1 år inden sidste eksamen, og derved først har dagpengeret en måned efter sidste eksamen, skal man først melde sig ledig på Jobnet en måned efter sidste eksamen. ”Skift til nyuddannet” skal stadig udfyldes senest 14 dage efter sidste eksamen.
-
Tæller elevlønnen som arbejdsløn for at få maks dagpenge?
Elevlønnen kan i nogle tilfælde godt indgå i en dagpengeberegning. Det er et krav, at der ikke er udbetalt tilskud til elevlønnen. Vælger man at ”skifte til nyuddannet”, og derved bruge sin uddannelse til at opnå dimittendret, kan elevlønnen ikke indgå i en fremtidig beregning af dagpenge.
For at få genberegnet en individuel dagpengesats efter dimittenddatoen, skal man have mindst 3 måneders arbejde efter dagpengeretsdatoen. Denne sats træder i kraft 6 måneders efter dagpengeretsdatoen.
-
Jeg har sidste eksamen mellem den 12. juni og den 14. juni. Jeg søger ind på en top-up-uddannelse, hvor man først får svar, på om man kommer ind, i juli måned. Vurderer I, at det er bedst at lade SU'en fortsætte (uden at vide, om man kommer ind), eller stoppe denne og søge dagpenge?
Uanset om du kommer ind på din top-up-uddannelse eller ej, skal du udfylde ”Skift til nyuddannet” senest 14 dagen efter sidste eksamen. Du skal være tilmeldt som arbejdssøgende på Jobnet for at få udbetalt dagpenge.
Om du har ret til dagpenge fra afslutningen af din uddannelse, og indtil eventuel påbegyndelse af top-up-uddannelse, vil afhænge af en konkret vurdering af, om du kan anses for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet i mellemperioden.
Inden du afmelder din SU, anbefaler vi, at du henvender dig til os, så vi kan vejlede dig om, hvorvidt du kan få dagpenge i mellemperioden.
Hvis man arbejder eller modtager dagpenge inden en top-up-uddannelse, kan der ikke opnås frikontingent til A-kassen. Modtager man kun SU mellem grunduddannelsen og en top-up-uddannelse, kan der søges om kontingentfritagelse via Medlemsportalen.
-
CV-samtale og andre indkaldte møder, er det ved fysisk fremmøde eller online?
Grundet Corona-situationen foregår alle møder med A-kassen indtil videre digitalt. Det er stadig muligt at aftale et fysisk møde med A-kassen. Mødet skal blot aftales på forhånd, og der er krav om en gyldig negativ Coronatest. Vores hjemmeside vil løbende blive opdateret med forbehold og ændringer.
Det er individuelt fra jobcenter til jobcenter, hvordan de afholder deres møder. Hovedreglen er, at jobcentrenes møder også er digitale.
-
Er der nogle krav om afstanden, man søger indenfor?
Man skal som udgangspunkt kunne overtage arbejde med en samlet daglig transporttid på op til 3 timer med offentlige transportmidler.
I særlige situationer skal man kunne overtage arbejde med en samlet daglig transporttid på op til 4 timer med offentlige transportmidler. Er man mellem- eller højtuddannet, skal man uanset daglig transporttid kunne overtage arbejde, hvis det er nødvendigt for at få ledige stillinger besat med kvalificeret arbejdskraft. Hvis man bor i et område, hvor det er nødvendigt med længere transporttid end sædvanligt, må man også acceptere denne transporttid.
Udgangspunktet er en daglig transporttid på op til 3 timer med offentlig transport. Tiden regnes fra, når du tager hjemmefra, til du er på arbejdspladsen.
-
Er der en konsekvens ved, som ledig, at afslå et eventuelt jobtilbud?
Hvis man uden en gyldig grund afviser et tilbud, som er henvist af jobcenteret eller A-kassen, kan det have dagpengemæssige konsekvenser. Sanktionen er en effektiv karantæne på 111 dagpengeberettigede timer. Det betyder 111 timer, hvor man ikke kan modtage dagpenge. Der kan være helt specielle gyldige grunde, hvor A-kassen kan undlade at give en sanktion. Det kan for eksempel være helbred, transporttid, tab af supplerende dagpenge. Der er flere gyldige grunde, og det kan i visse tilfælde være en konkret vurdering. Kontakt derfor altid A-kassen, før du afslår et tilbud fra jobcenteret.
Hvis det er et job, man selv har fundet, er det okay at takke nej til stillingen. Det kan der være mange gode grunde til. Der er forskel på, om det er et tilbud, jobcenteret eller A-kassen har henvist til. Eller om det er noget, man selv har fundet.
Som ledigt medlem af en A-kasse skal man altid opfylde de almindelige rådighedskrav. Et af dem er at søge seriøst og relevant arbejde med overtagelse fra dag til dag.
-
Gælder 6 ugers jobrettet uddannelse også, hvis man har en længerevarende videregående uddannelse?
Grundet Corona situationen har personer med en længerevarende videregående uddannelse ret til 6 ugers jobrettet uddannelse efter den regionale positivliste. Men kun et enkelt forløb. Du kan se listen her.
-
Hvor lang tid efter 1. ledighedsdag kan man få lov til at tage den 6 ugers jobrettede uddannelse, hvis man har været medlem i 12 måneder inden 1. ledighedsdag.
6 ugers jobrettet uddannelse fra den regionale positivliste kan tages af alle og kan tages fra dag 1.
For at have ret til 6 ugers jobrettet uddannelse fra den landsdækkende positivliste, skal man være minimum 25 år og have været ledig i mindst 5 uger og højst 39 uger (over 30 år) eller 26 uger (under 30 år).
Den landsdækkende positivliste er for ufaglærte, faglærte og faglærte med en kort videregående uddannelse (højst 2,5 år).
Hvis man har en studentereksamen, og den var adgangskravet til den korte videregående uddannelse, har man IKKE ret til de 6 uger efter den landsdækkende positivliste.
-
Skal alle de 6 ugers jobrettet uddannelse vælges på samme tid?
Efter den regionale positivliste har man ret til et forløb. Det betyder ikke noget, om det er 2 uger eller 6 uger. Retten er et tilbud. Efter den landsdækkende positivliste kan man vælge alle de forløb, man har lyst til. Man har ret til sammenlagt 6 uger.
-
Kan man se hele videoen fra webinaret om medlemskab, a-kasse og dagpenge et sted?
Ja, den ligger øverst på siden her.