A-kassen holder åben for telefonerne onsdag den 30. april

5 argumenter for en 4-dages arbejdsuge

Der er rigtig mange meninger om, hvorfor det ikke kan fungere med en 4-dages arbejdsuge. Vi zoomer ind på de fem mest udbredte argumenter imod en 4-dages arbejdsuge, og har bedt Jannik Frank Petersen, formand for TL, om at forholde sig til dem.

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge

1. Hverdagen bliver for presset

Hvis man vælger at nå det samme på 4 dage, vil det være et pres, som ikke står mål med den ekstra fridag. Dét kan måske give flere sygedage.

Jannik Frank Petersen: ”Det er en vigtig indvending. En 4-dages uge skal ikke implementeres steder, hvor det vil føre til større pres. Og samtidig er det også afgørende, at det ikke skal være noget, der trækkes ned over hovedet på folk. Det skal være en frivillig ordning, hvor de, som har lyst til det, kan arbejde 4 dage om ugen.

Vi har rigelige problemer med stress i dag, og vi skal under ingen omstændigheder indføre tiltag, der kan øge den. Derfor er det også vigtigt at pointere, at implementeringen af en 4-dages arbejdsuge kræver meget forarbejde, så modellen passer til den enkelte virksomhed – og medarbejder.”

2. Jeg kan ikke ­undværes

Jeg arbejder i en produktionsvirk­somhed, og i min jobfunktion er der brug for 5 dage i ugen. Der er ingen til at tage over, hvis jeg har fri.

Jannik Frank Petersen: ”Det er klart, at det selvfølgelig ikke er en mulighed at arbejde 4 dage om ugen, hvis ens jobfunktion er uundværlig og man skal være til stede 5 dage om ugen. Men derfor synes jeg godt, at man kan afsøge mulighederne for at ­strukturere arbejdsugen mere fleksibelt. Så det vil være nødvendigt at drøfte det i hele virksom­heden, og her kan medlemmer af TL spille en rolle, da de ofte er bindeled mellem de forskellige afdelinger i en virksomhed.

Der er mange forskellige modeller at teste af. Det vigtigste er selvfølgelig, at det er en model, der både passer den enkelte og virksomheden.”

3. Det vil mindske produktiviteten

Som produktionsvirksomhed er effektiviteten i produk­tionen en kæmpe faktor, og vi er i meget kraftig konkurrence med udenlandske leveran­dører. En 4 dages uge vil i den henseende ikke gøre dette nemmere.

Jannik Frank Petersen: ”Jeg skal selvfølgelig ikke gøre mig klog på alle virksomheders produktion. Men jeg ved, at erfaringerne fra både danske og udenlandske virksomheder er, at en 4-dages arbejdsuge faktisk kan øge produktiviteten. Et britisk studie blandt 61 virksomheder med knap 3.000 medarbejdere har vist, at en 4-dages arbejdsuge fører til øget produktivitet, markant mindre stress, færre sygedage og en med­arbejdergruppe, som er mindre tilbøjelige til at sige op. Og ikke mindst øget overskud i virksomhederne.  Det var en øjenåbner for mig. Så en del af ”produktivitetsgevinsten” kommer af mere tilfredse medarbejdere, og mindre sygefravær.”

 

4. Vi har ikke råd

Der bliver større og større ­mangel på arbejdskraft, så i min optik bliver der nok mere tale om at arbejde flere timer om ugen.

Jannik Frank Petersen: ”Vi mangler arbejdskraft på væsentlige områder, og det behov ­bliver ikke mindre i de kommende år. Men jeg mener ikke, at løsningen er at arbejde mere. Det vil blot øge problemer med mistrivsel og stress. Jeg mener, at en 4-dages arbejdsuge netop er en del af løsningen på nogle af de store problemer, som vi står med på arbejdsmarkedet. For en del af øvelsen med en 4-dages arbejdsuge er at se på, hvordan arbejdsprocesserne er i hele virksomheden for at strukturere det, rammesætte uforstyrret tid og opgavesparring. En anden del er, at der er mere tid til restitution – og dermed sænkes stressniveauet, og trivslen øges.

Nogle siger, at vi ikke både kan implementere en 4-dages uge og forvente at opretholde samme velfærdsniveau som nu. Jeg er ikke enig. For jeg mener netop, at en 4-dages arbejdsuge kan være med til at løse de massive problemer, som vi har med stres og mistrivsel – og dermed skabe en mere sund og bæredygtig arbejdsstyrke.”

5. Det er for hårdt

Det er for hårdt at lave så meget arbejde på 4 dage. En fordeling på 5 giver mere ro, mindre stress og kroppen skal også restituere.

Jannik Frank Petersen: ”Det er en helt reel bekymring og indvending imod en 4-dages arbejdsuge. Det skal ikke lægge et ekstra pres på den enkelte, det skal helst gøre det modsatte. Der findes mange modeller, og nogle indebærer faktisk, at man også arbejder færre timer på en uge. Det kan måske være en mulighed på nogle arbejdspladser. Igen er det vigtigst, at det er en frivillig ordning, så man har mulighed for at vælge den model, der passer bedst til ens arbejdsliv. Fleksibilitet er nøgleordet.”