Du kan nu afgive din stemme om OK25-resultatet

Ali kæmper mod fordomme

Det skal være muligt at få et fast job, selvom man har et handicap, mener Ali-Reza Shiripour, der er VVS-installatør og døv.

Arbejdsliv
Mange arbejdsgivere har aldrig mødt en døv før, og der ­mangler viden på området, mener ­Ali-Reza ­Shiripour, der uddannet VVS-­installatør og arbejder på Rigs­hospitalet. Video: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Af Ditte Damsgaard

Det var ikke let for 33-årige Ali-Reza Shiri­pour at finde et job, da han var færdig med sin uddannelse som VVS-installatør i juni 2024.

Han er nemlig døv, og det har han været, siden han var lille.

Ali-Reza Shiripour er vant til at begå sig blandt hørende og er blandt andet fodbolddommer. Men som jobsøgende oplevede han udfordringer.

En arbejdsgiver gav ham chancen, og han har nu fået et vikariat som VVS’er frem til juni 2025. Det har han nemlig også en uddannelse som, men han søger dagligt stillinger, som passer bedre til hans nyeste uddannelse.

Teknikeren har stillet Ali-Reza Shiripour et par spørgsmål om vejen i job på trods af fordomme og udfordringer.

Ali-Reza Shiripour drømmer om et fast job, så han kan købe et hus sammen med sin kone. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Hvordan forløb din uddannelse som døv?

”Jeg brugte tegnsprogstolke, men det var heller ikke nemt at følge med på samme niveau som de hørende.”

Hvad oplevede du af forhindringer, da du skulle søge job?

”Mange arbejdsgivere har aldrig har mødt en døv før. En ­person har f.eks. spurgt mig, hvordan jeg som døv kan tænke. De hørende mangler viden om døve.”

Møder du udfordringer ved at være døv i dit arbejde?

”Jeg har aldrig mødt udfordringer i mit arbejde. Det er mere udfordringer med de ledelser, der er i tvivl om mine kompetencer. Jeg har en tegnsprogstolk med hver morgen og ved alle møder og sociale arrangementer.”

Kan du forstå, hvis det er for bøvlet at have en døv ansat i ­forhold til kommunikation?

”Nej. Hvis mennesker møder hinanden, vil de forstå og glemme deres fordomme. Hørende kan også have udfordringer med kommunikation. De har bare ikke en tolk til at oversætte.”

Hvad betyder det for dig at blive ansat og få en fast stilling?

”Det betyder meget for mig, at jeg har et godt arbejde nu. Jeg savner bare at få en fastansættelse. Så kan jeg have en tryg hverdag og købe en bil og et hus sammen med min ­dejlige kone.”

Ali-Reza Shiripour er uddannet VVS'er og VVS-installatør. Han blev døv i forbindelse med en operation, da han var spædbarn. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Giv de utraditionelle kandidater en chance

Henrik Gundersen er Ali-Reza Shiripours chef på Rigshospitalet i Glostrup. Han er fagleder for Drift og Teknik og har lige knap 20 ansatte.

Hvilke barrierer oplever du ved at have en døv ansat?

”Hvis han (Ali-Reza Shiripour, red.) ikke har en tolk med, skal det hele ­skrives ned på en telefon. En ­kollega kan ikke stå på en ­stige og lige bede Ali åbne en ventil langsomt. Men det er forhindringer, som man godt kan overkomme. Man får sporet sig ind på sine kolleger over tid. Ali er helt klart en del af holdet og løser opgaverne lige så godt som andre.”

Hvad vil du sige til arbejdsgivere, der er skeptiske ved at ansætte en døv?

”Med det arbejdsmarked, vi har, hvor vi ­mangler håndværkere, synes jeg, at man skal give folk en chance, også de utraditionelle kandidater. Jeg tror, at arbejds­giverne ville blive positivt overrasket. Med ­andre typer medarbejdere klares opgaverne på en lidt anden måde, men det vil helt sikkert give værdi til virksomheden og arbejds­pladsen på den lange bane.”