Alt for mange ­tænker først på efteruddannelse, når det er for sent

Gør brug af dine rettigheder, mens du er i job, lyder rådet fra TL’s uddannelseskonsulent.

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge
Af Ditte Damsgaard

På næsten alle TL-overens­komster er der specifikke uddannelsesrettigheder, og de fleste private overenskomster giver nu fuld lønkompensation, imens du er på uddannelse.

Typisk har du ret til f.eks. 10 dage om året, men alt for få gør brug af de rettigheder, og det er en skam, siger uddannelsespolitisk chefkonsulent i TL ­Birgitte Grum-Schwensen. Hun taler ofte med medlemmer, der ikke har brugt deres rettigheder i tide.

Hvornår er det bedst at tage efteruddannelse?

”Vi kan ikke længere regne med, at den uddannelse, vi tager som unge, fortsat er relevant, når vi har rundet de 40 eller 60 år. Det er derfor vigtigt, at vi holder vores kompetencer ved lige gennem hele vores arbejdsliv, og det er smartest og billigst at gøre det, mens vi er i job, for det er faktisk temmelig dyrt at uddanne sig, når man er voksen. Jeg taler ofte med opsagte medlemmer, der ønsker at gøre brug af deres uddannelsesrettigheder, inden de fratræder. Vi hjælper, så godt vi kan, men det kan være vanskeligt at finde et relevant kursus, som man kan nå at færdiggøre i opsigelsesperioden.

Hvad hvis man ikke har tid?

”Jeg opfordrer altid TL’s medlemmer til at bruge deres uddannelsesdage, også selvom det kan være svært at finde tid i en presset hverdag. Hvis du f.eks. har ret til ti dages selvvalgt uddannelse om året, så prøv at sidestille det med dine ferierettigheder. De ­fleste finder tid til at holde deres ferie, hvis de får planlagt det i tide.

Hvad skal man gå efter?

”Efteruddannelse kan dække over et enkelt kursus, som giver dig nogle specifikke kompetencer inden for f.eks. ny lovgivning, kunstig intelligens eller bæredygtigt byggeri. Det kan også være længere forløb, f.eks. en fuld akademiuddannelse. I TL står vi altid klar med sparring om dine muligheder.

Hvilke barrierer kan der være?

”For nogle kan det være meget ­følsomt at skulle til eksamen. Aftal evt. på arbejdspladsen, at man ikke spørger til karakterer. Det er langt mere relevant, om man har været på et spændende kursus, som kan ­inspirere andre.

Sådan får du penge til din efteruddannelse

De private overenskomster giver dig typisk ret til 10 dages selvvalgt uddannelse om året med fuld lønkompensation.

På de kommunale og regionale ­overenskomster kan du få op til 30.000 kr. om året til uddannelse (mere, hvis det er masteruddannelser).

Hvis du ikke har overenskomst:Gennem Omstillingsfonden kan alle ­beskæftigede til og med professions­bachelorniveau få op til 10.000 kr. om året til akademi- eller diplomkurser.

Hvis du ikke kan få tilskud via Omstillingsfonden pga. for højt uddannelsesniveau, kan du søge op til 10.000 kr. om året til kursusgebyr for akademi- og diplom­moduler i TL’s nye kompetencepulje.

Tjek din overenskomst, tal med din ­tillidsrepræsentant, ring til TL på 3343 6500, hvis du er i tvivl.

[tl.dk/efteruddannelse]