Arbejder du i et miljø med krænkelser?

Krænkelser skal tages alvorligt på lige fod med at indånde giftige dampe og løfte tunge ting på arbejdet, siger TL’s advokat.

Arbejdsliv
Af Ditte Damsgaard

Er du eller dine kolleger udsat for uønskede berøringer, kommentarer eller sjofle vittigheder?

Arbejdspladser med dårligt psykisk arbejdsmiljø og en krænkende kultur kan have konsekvenser for medarbejdernes helbred.

Ifølge Arbejdstilsynet er det helt normalt at reagere på krænkende handlinger med symptomer på mistrivsel. Det kan være en oplevelse af magtesløshed, lavt selvværd, anspændthed, angst, vrede, søvnproblemer, uro, koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær, oplevelse af skyld, skam og chok.

Derfor er det vigtigt at handle, hvis man befinder sig i et miljø med krænkelser på baggrund af f.eks. køn, seksualitet eller etnicitet. Man skal tage krænkelser alvorligt på lige fod med at indånde giftige dampe og løfte tunge ting på arbejdet, siger TL’s advokat Byrial Bjørst.

For mange mennesker, der arbejder i dårlige arbejdsmiljøer, bliver krænkelser dog hverdag, og det kan være svært at vurdere, hvad der er normalt.  

Kontakt TL på 3343 6500, hvis du har brug for hjælp. 

5 råd til dig, der arbejder i et miljø med krænkelser

  1. Snak med en ven eller en kollega. Mange har svært ved at vurdere, hvad der er normalt, fordi kulturen på arbejdspladsen skrider. Men der er forskel på at synes, at en person eller flere på arbejdet er irriterende, eller om der faktisk er tale om krænkelser.
  2. Overvej, om det kan løses ved at tale med personen. Hvis det ikke kan det, skal du gå til din arbejdsmiljørepræsentant eller din tillidsrepræsentant. Nævn det også i jeres arbejdspladsvurdering, og tal med din leder.
  3. Sig tydeligt fra. Også hvis du er vidne til, at andre bliver krænket. Hold fast i, at det ikke er din skyld. Det kan være rigtig svært at sige fra, men din leder har pligt til at sikre, at du ikke bliver syg af krænkende handlinger. Hvis det er en god arbejdsplads, bliver der taget hånd om det.
  4. Hvis du har optagelser af samtaler, står du stærkere. Du må gerne optage en samtale, hvor du selv deltager. Også selvom flere personer er til stede. Hvis du fornemmer, at noget er i gære, er der intet, der taler imod at have din smartphone klar til at optage.
  5. Hvis situationen ikke kan repareres, skal du måske væk. Det er ikke sundt at være længe i et miljø med krænkelser. Men det er ikke smart bare at sige op, for så kommer du i karantæne ifht. dagpenge og du kan ikke få lønsikring. TL kan hjælpe med at forhandle en løsning, så du kommer godt videre.

 

Kilde: Byrial Bjørst, advokat i TL.