Vikingerne vidste det. Japanerne har vidst det i tusind år. Og den aarhusianske tømrer Anders Mølgaard fandt ud af det, da han for en håndfuld år siden rejste verden rundt for at finde de mest bæredygtige løsninger inden for byggeriet: Det er en glimrende form for træbeskyttelse at afbrænde det yderste lag af veddet. Man sikrer, at der ikke trænger vand ind i træet, der får en levetid, som helt kan sammenlignes med andre typer træbeskyttelse. Og man kan gøre det helt uden kemi, fortæller Anders Mølgaard, der kun har oplevet en stigende interesse for sin virksomhed BurntWood.
I en del af produktionen; der går under navnet ReWood, bliver der desuden brugt genbrugstræ. Det er den mest bæredygtige facade i verden, siger Anders Mølgaard.
“Jeg bruger genbrugstræ og planter træer for hvert andet element af ReWood, jeg producerer. Desuden kan træet genbruges igen, når det skal udskiftes – efter en forventet levetid på 50 år. Det kan man ikke med nogen former for malet træ,” forklarer Anders Mølgaard.
Gennembrud i Aarhus Ø
Det store gennembrud kom, da Bjarke Ingels valgte BurntWoods beklædning til Badehusene i det ny kvarter Aarhus Ø. Med Badehusene på den prestigefyldte havnepromenade fik mange øjnene op for, at der både var tale om en æstetisk og bæredygtig løsning.
“Fremtiden for BurntWood er, at jeg ikke kan løfte det her til et højere niveau nu. Jeg får mange henvendelser fra udlandet, og de vil gerne købe min maskine, der kan producere store mængder brændt træ. Men der er jeg ikke endnu,” siger Anders Mølgaard, der forklarer, at problemet er, at han har lavet en “Storm P-maskine, der ligner noget, som er løgn”.
Han har derfor søgt Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram om penge til at få udviklet maskinen til noget, der kan sælges.
“Det næste naturlige skridt er, at jeg få lavet en maskine, jeg kan sælge til hele verden. Hvis jeg kan være med til, at byggeriet i højre grad vil bruge denne teknik til facader ude i verden, så ville det være enormt stort,” siger han.