TL-medlemmer stemmer rekordstort 'ja' til OK25

Blikfang i pap

PackRight designer Freja Overgaard skal designe en flytbar opsætning, der præsenterer trusse­æsker på den bedst mulige måde

Design
Foto: Kåre Viemose
Af Katrine Sonne

[ Opgaven ]

De færreste tænker over den måde, varer er placeret ude i butikkerne. Men det er langt fra tilfældigt.

Det ved Freja Overgaard alt om. Hun er ansat i virksomheden DS Smith, der producerer pap. Hendes titel er PackRight designer, hvilket betyder, at hun designer opsætninger, som varerne skal stå på, og som sikrer, at produkterne er til at få øje på. Desuden skal de placeres, så de virker indbydende.

En af hendes seneste kunder var undertøjsmærket ­Triumph, som hyrede hende i forbindelse med en kampagne for Sloggi-­trusser, som skulle sælges i Salling-, Føtex- og Bilkabutikker over hele landet.

Opdraget lød, at hun skulle designe en flytbar opsætning, der præsenterede trusse­æskerne på den bedst mulige måde.

Samtidig skulle opsæt­ningen være så klimavenlig som muligt og være nem at ­transportere og samle.

[ Løsningen ]

Freja Overgaard valgte, at opsætningen skulle have skrå hylder med en lille kant foran.

“Hvis pakkerne står på en almindelig flad hylde, kan man ikke se forsiden af dem. Det sker også nemt, at de vælter som dominobrikker, når man tager nogle af dem ud,” siger hun og tilføjer:

“Ved at lave en skrånende hylde sikrede jeg ikke kun, at pakkerne kunne ligge på en måde, så de ikke faldt ned. Det betød også, at der var en større flade at vise produktet frem på, og at kunderne derfor fik en mere overskuelig shoppingoplevelse.”

Til at designe opsætningen brugte Freja Overgaard 3D-softwareprogrammet Artios CAD, som netop er udviklet til designere, der arbejder med foldet emballage i pap.

I programmet eksperimenterede hun med at skabe en opsætning, som var nem at samle.

Den er limet sammen, så man blot skal trykke på kanterne, for at den folder sig ud. Herefter skal hylderne klappes ned og sættes fast.

“Den skulle være så enkel at samle, at en hvilken som helst ansat ude i ­butikkerne skulle kunne klare opgaven, og så de ikke skulle gøre andet end at placere pakkerne,” siger hun.

Opsætningen er desuden designet, så den har det mindst mulige CO2-aftryk. Dels fordi den kan gen­bruges til andre kampagner ved, at man sætter et nyt lag af pap – et såkaldt svøb – uden på skelettet. Og dels på grund af materialet.

“Pap er utroligt bæredygtigt. Det har også den fordel, at det er et meget taknemmeligt materiale at arbejde med,” siger Freja Overgaard.