Du kan nu afgive din stemme om OK25-resultatet

“Brandbilen skal også komme, hvis der er cyberangreb”

Arbejdsliv
Foto: Jasper Carlberg
Af Ditte Damsgaard

I Lellinge arbejder ­Thomas Bach-Svendsen med beredskab og krise­faglighed som teamleder Beredskab i Brand & Redning Køge.

Han viser brandbilerne frem, imens Teknikeren er på besøg for at høre om beredskabets rolle i en krisetid.

“Brandbilen skal også komme, hvis der er cyberangreb eller større klima­hændelser,” siger Thomas Bach-Svendsen.

40-årige Thomas Bach-Svendsen har siden 2020 været ansat som teamleder i team beredskab, i Brand & Redning Køge, Solrød & Stevns.

Dagligdagen tager udgangspunkt på brand­station Køge, hvor beredskabets administration er samlet. Men to dage om ugen arbejder Thomas Bach-Svendsen fra den døgnbemandede brand­station i Lellinge.

Imens han viser rundt, fortæller han stolt om brandstationens setup med tanksprøjter, tankvogne, redning på vand, dykkerbiler, drejestige og andre brandkøretøjer. Det er Falck, der står for brandslukningen som entrepriseselskab, men i dagligdagen ved hændelser smelter kollegerne sammen, og der er en stærk korpsånd i samarbejdet, fortæller han.

Thomas Bach-Svendsen arbejder hele tiden på at optimere beredskabet. Ligesom Freja Kidal kan han mærke, at verden har forandret sig. Det er blandt andet tydeligt på de netværksmøder, han deltager i med beredskaber fra resten af landet. Men faktisk har hele maskineriet været fintunet og beredt på uvisse kriser, siden corona-pandemien brød ud.

”Vi kom ud af starthullerne. Corona gav os et erfaringsgrundlag for, hvordan vi håndterer kriser og opgaver, når intet er, som det plejer. Hvad gør vi, hvordan kan vi hurtigt ændre vores setup, hvordan opretholder vi beredskabet?”

Det handler i højere grad om at tænke fremad og tænke i ’hvad nu hvis’-scenarier, forklarer han.

”Der skal være nødstrømsanlæg til vores faciliteter, og hvis vi ser ind i længere strømafbrydelser og cyber­angreb, skal vi sikre, at vi kan holde mandskabet kørende – også med basal forplejning.”

Det kunne også være stormflodshændelse eller strømafbrydelse, hvor folk skal være på sta­tionen over længere tid.

”Vi skal sikre de kritiske funktio­ner og kunne operere og udføre vores opgaver. Så krisetænkningen er opjusteret. Det er virkelighed for alle i beredskabet. Vi kigger ud i fremtiden, er der noget materiel, som vi kan købe mere ind af, er det fornuftigt med kraftigere grej til klimahændelser? Er det kriseledelse, vi skal træne og arbejde mere med?”

Stationerne er godt forberedt, mener han.

”Vi har dannet os gode erfaringer. Vi har været igennem en stormflod i 2023, hvor vi også er­­farede, hvad vi kunne udvikle på, så vi bliver hele tiden bedre.”

Thomas Bach-Svendsen

  • Operativ leder i Brand & Redning Køge, siden 2020.
  • Kom ind i Beredskabs-styrelsen på Bornholm som værnepligtig, da han var 19 år.
  • Uddannet mellemleder i Beredskabsstyrelsen 2004, og har løbende videre-uddannet sig inden for beredskab og ledelse.
  • Fra 2012 udrykningsleder hos Falck, Køge, på døgn-bemandet brandstation.
  • Arbejder stadig som deltidsbrandmand og holdleder i Hårlev.