Det er tid til at melde dig til generalforsamlinger i TL: Læs mere her

Bygningskonstruktør blev fyret, fordi hun var gravid. Nu får hun erstatning

Med hjælp fra Teknisk Landsforbund har 30-årig bygningskonstruktør fået en halv million i godtgørelse fra sin tidligere arbejdsgiver.

Byggeri
Som led i sagen modtog Sofie mails med entreprenørfirmaets udpenslede kritik af ­hendes faglighed, og det har sat sine spor i selvtilliden hos bygningskonstruktøren. Foto: Martin Dam Kristensen
Af Ditte Damsgaard

Sofie var glad, da hun i starten af december 2022 stod en positiv gra­viditetstest i hånden. Men med graviditeten kom også en træthed, som betød, at hun måtte holde ind til siden og sove i bilen til og fra arbejdspladsen, der lå to timers kørsel fra hendes hjem.

Sofie, der dengang var bygningskonstruktør i et entreprenørfirma, besluttede sig for at fortælle sin leder om graviditeten i juleferien. Da arbejdet startede op igen efter jul, foreslog Sofie sin leder, at hun arbejdede mere hjemme efter vejledning fra sin læge.

Men hendes forslag stred imod entreprenørfirmaets holdninger til hjemmearbejde, lød svaret fra chefen. Han gjorde det klart, at Sofie selv måtte forholde sig til, hvad hun ville gøre for at passe sit arbejde i forhold til virksomhedens aftaler og lægens anbefalinger.

Fem dage efter blev Sofie fyret. Fyringen blev begrundet med organiseringstilpasning som følge af ordre­situationen, men:

”Der var indikationer på, at fyringen hang sammen med, at hun havde brug for tilpasninger på grund af graviditet og barsel,” forklarer advokat i TL Byrial Bjørst, som har ført sagen for Sofie.

Hvis man har en gravid medarbejder, skal arbejdsgiver have en god grund til at fyre hende, og man må ikke chikanere hende, uddyber han.”Virksomheden havde ikke en god grund. Hun blev ikke chikaneret i lovens forstand, men at de begynder at kræve meget fysisk tilstedeværelse på arbejdspladsen, der ikke var behov på, er en måde at presse hende.

”Sagen illustrerer, at byggebranchen har langt at gå, mener han.

”Kvinder kan sagtens fungere i byggebranchen. Men branchen skal lære at have kvinder ansat, hvis de vil have den kompetente arbejdskraft, de har brug for.”

Virksomheden havde ikke lært at have kvinder ansat, mener Byrial Bjørst.

”Man skal acceptere, at arbejdstageres graviditet og barsel er et vilkår som arbejdsgiver. Der skal fødes børn, og arbejdstagere i byggebranchen skal have mulighed for at få børn.”

Sofie med sit barn. Foto: Martin Dam Kristensen

Knæk i selvtillid

Sofie fik mod på at tage sagen op fremfor at tage imod et beskedent forlig.

”I bakspejlet føler jeg mig privile­geret over, at jeg kunne sige nej til deres tilbud. Min mand bakkede mig op, og vi havde stærk nok økonomi til, at vi turde gå hele vejen.”

Oplevelsen og sagens langstrakte, opslidende forløb sidder dog stadig i hende, selvom Sofie i dag har fået nyt job som rådgiver og har det godt. Som led i sagen modtog Sofie nemlig mails med entreprenørfirmaets udpenslede kritik af ­hendes faglighed, og det har givet et knæk i selvtilliden.

”Jeg har været nødt til at snakke med min nuværende chef om, at min selvtillid er meget lav på grund af den her sag. Han er god til at give konstruktiv feedback og fortælle, når jeg gør det godt.”

Arbejdet som bygningskonstruktør ved et entreprenørfirma passede hende ellers godt. Da hun blev ansat, følte hun, at de gerne ville have kvinder ind.

Hun har flere gange overvejet, om byggebranchen var et sted for hende og tør ikke søge stillinger hos entreprenørfirmaer, så længe hun har små børn.

”Hvis jeg ikke havde haft den oplevelse, kunne jeg sagtens se mig selv hos en entreprenør, selvom jeg har et lille barn. Men som kvinde skal man være en tand skarpere i starten for at blive respekteret. Det ville jeg ikke kunne gå ind i som nybagt mor.”

Sofie er ikke bygningskonstruktørens rigtige navn, men hun ønsker at være anonym i denne artikel, så fremtidige arbejdsgivere ikke kan søge på hendes navn i relation til sagen.

Foto: Martin Dam Kristensen