Datamester i ­emballageforbrug

Opgaverne er vokset støt for produktions­teknolog Peter Holm Nielsen i de 13 år, han har arbejdet i Arla Foods. I dag er han leder af et team, der optimerer data om mejeriets emballageforbrug.

Bæredygtighed
Peter Holm Nielsen leder en afdeling i Arla Foods, der sikrer detaljeret overblik over mejerigigantens store emballageforbrug. Foto: Kåre Viemose
Af Marie Preisler

Arla Foods’ 60 mejerier i ind- og udland hælder på et år mælkeprodukter i mange varianter på ­millioner af kartoner, og virksomheden har også et enormt sortiment af ost, smør og andre produkter, som bliver pakket i et væld af andre emballagetyper.

Dette store emballageforbrug skal virksomheden have nøje styr på, og her kommer Peter Holm Nielsen ind i billedet. Han er uddannet produktionsteknolog og har arbejdet i Arla Foods siden 2010, de seneste to år som leder af Packaging Master Data Team, der sikrer data om virksomhedens mange, komplekse emballagestrømme.

”Mit team er med til at sikre, at Arla Foods har nem adgang til grundige data om eget emballageforbrug. Den type data er der kommet kæmpe fokus på de senere år,” forklarer han og viser rundt i Arla Foods hovedkontor – en fire etagers bygning i udkanten af Aarhus, hvorfra han leder sit  team.

Peter Holm Nielsen

  • Leder af Arla Foods Packaging Master Data Team siden 2021
  • Ansat i Arla Foods siden 2010. Først som Packaging Manager for mejerier i Danmark, Polen og Holland, dernæst i tre år som ­projektdeltager i udvikling af it-­system, der skaber gennemsigtighed om emballageforbruget.
  • Uddannet produktionsteknolog fra Tradium i 2003
  • 57 år
  • Bor i Egå ved Aarhus med sin kæreste

Køer leverer råvaren

Allerede ved ankomsten til Arla Foods’ hovedkvarter står det klart, at det her er en virksomhed, hvis primære råvare bliver produceret af køer: De arkitekttegnede stole i receptionen er betrukket med skind fra rødbrogede malkekøer og Peter Holm Nielsen leder os derfra og videre ind i bygningens hjerte, en stor atriumgård, ligeledes udsmykket med koen som motiv: en kalv og tre sort­brogede malkekøer i naturlig størrelse står i en cirkel rundt om en gammeldags mælkejunge.

Det betyder noget at arbejde med forædling af komælk, forklarer Peter Holm Nielsen:

”Arla Foods er ejet af 8.400 landmænd, og det har værdi for mig, at jeg er med til at forædle det produkt, de leverer til os. Landmændenes udkomme afhænger af, hvad Arla Foods kan betale for mælken, og den pris afhænger blandt andet af emballageforbruget, som mit team leverer data om,” siger han.

Peter Holm Nielsen viser vej op ad en 400 meter lang gangbro, der forbinder alle etager i hovedsædet. Vi er på vej mod den zone, han arbejder i, men han forklarer, at han ikke har hverken eget kontor eller fast skrivebord. Huset består mest af åbne kontorlandskaber og mødelokaler, og de ca. 700 med­arbejdere kan sætte sig og arbejde, hvor de vil.

”Der er ’free seating’, så jeg kan i princippet sætte mig i en helt anden afdeling blandt nogen, jeg ikke kender, og vi har også udstrakt frihed til at arbejde hjemmefra, men efter corona-­pandemien har jeg lyst til at møde fysisk på jobbet, fordi jeg godt kan lide at møde mine kollegaer,” siger han.

I hverdagen på hovedkontoret møder han dog kun én af sine ni team-medlemmer. Resten sidder på et kontor i Gdansk i Polen, hvor Arla Foods har pakkeri og kontor. Kommunikationen om arbejdsopgaverne foregår derfor i hverdagen via onlinemøder, og en uge hver måned flyver Peter Holm Nielsen til Gdansk og har møder med teammedlemmerne dér.

Stigende krav til dokumentation

Som international fødevarevirksomhed skal Arla Foods i stigende grad dokumentere sit emballageforbrug over for EU og de lande, hvor virksomhedens produkter bliver produceret og solgt. Der stilles krav om producentansvar, sporbarhed og skatter og afgifter på emballagetyper, herunder en britisk emballageskat.

Unge forventer mening

Peter Holm Nielsen fik job i Arla Foods i 2010, og har siden da arbejdet med emballage, men ledelse og at drive et it-projekt er kompetencer, som først er kommet på han CV for to år siden:

”Arla Foods er en virksomhed med mange udviklingsmuligheder, og for mig betød det, at jeg i 2018 kom med i et stort it-projekt, ”Product Lifecycle Management” (PLM). I 2021 søgte jeg jobbet, jeg har nu, hvor min opgave var at opbygge et team, der kunne arbejde med et nyudviklet it-system under PLM. Det nye it-­system har navnet 3DX.”

Peter Holm Nielsen bliver varm i stemmen, når han taler om sit team, som han har rekrutteret medarbejdere til i samspil med Arla Foods’ HR-afdeling i Gdansk.

De fleste af hans medarbejdere er unge, og det er Peter Holm Nielsens erfaring, at det stiller særlige krav at være leder for yngre generationer, der ydermere er vokset op med en anden virksomhedskultur end den danske:

”Mine unge medarbejdere forventer at finde mening i deres opgaver, så i min dialog med dem inddrager jeg tit vores forretningsplan, herunder Arla Foods’ mål for  bæredygtighed, og at det forudsætter klart datagrundlag at træffe gode beslutninger. De vil også kende deres karrieremuligheder, og så skal de lære at agere i den flade organisationsmatrix, vi har herhjemme og i Arla Foods.”

’Lead’, ’sense’ og ’create’ er nøgleværdier i Arla Foods, forklarer han:

”Jeg bruger en del energi på at fortælle teamet om disse nøgleværdier og opfordrer dem til selv at tage lederskab på deres opgaver. De skal turde spørge ”hvordan kan jeg bidrage?” og sige, når der er noget, de ikke forstår.”

For at blive klædt på som leder har han blandt andet haft glæde af kurser i ledelse, udbudt af TL og Arla Foods. Han har blandt andet taget kurserne ’7 gode vaner’, ’Coaching som ledelsesværktøj’ og Arlas egne kurser: ’ALP Masterclass’ og ’Leading others’. Plus kurser i bl.a. projektstyring, Lead Auditor ­Training, Lean Produktion og SolidWorks ADMIN.

Hurtigt overblik over materialeforbrug
Emballageforbruget til f.eks. et bæger yoghurt kan med Arlas nye datasystemer dokumenteres på et øjeblik og med meget stor præcision.

For år tilbage sad en emballageingeniør for hvert mejeri i Arla Foods en gang årligt og udfyldte et ark med emballage­varianter og mængder. Det tog en evighed og er slet ikke præcis nok i dag. Nu kan hvert Arla Foods-mejeri indrapportere deres emballageforbrug digitalt på to minutter takket være it-systemet 3DX. En arbejdsgang, som Peter Holm Nielsen har være med til at implementere.

”3DX er et avanceret nedbrydningsdiagram med en vandfaldsstruktur, som jeg lærte at arbejde med under uddannelsen til produktionsteknolog. 3DX fungerer som supplement til SAP-systemet, da SAP i udgangspunktet ikke er et rapporteringssystem for emballage,” forklarer Peter Holm Nielsen.

Hans team lægger data i 3DX og underviser andre medarbejdere i at bruge systemet. Peter Holm Nielsen har siden 2021 også haft titel af ”business expert”, når det gælder emballagedata til ”Product Lifecycle Management”, og han har i den funktion været involveret i andre it-projekter på tværs af afdelinger i Arla Foods.