Omgivet af træer og krat et sted i Rold Skov finder man døren til en svunden tid præget af frygten for atomkrig.
Otte TL-medlemmer træder ind ad døren til den pensionerede koldkrigsbunker REGAN Vest, der efter fem års byggeri stod færdig i 1968. Bunkeren kunne huse op til 350 personer, herunder udvalgte medlemmer af regeringen, kongehuset, embedsmænd, journalister samt teknikere og driftsfolk.
Hvis sovjetrusserne smed en atombombe, var bunkerens formål at beskytte landets ledelse.
”Særligt køn er den jo ikke, og det har den aldrig været. Den blev malet i de her skidengrønne farver for at kamuflere den,” siger vores rundviser Mette Ósland Pedersen fra Nordjyske Museer om den tidligere tophemmelige indgang.
Tunnel dæmper trykbølge
Det er en lun og overskyet dag i august, men inde bag døren falder temperaturen brat til ca. 9 grader. REGAN Vest står for Regeringsanlæg Vestdanmark og blev bygget til at kunne modstå et atomangreb med en bombe i Hiroshima-klassen – omkring 15 kiloton TNT. Anlægget på 5.500 m2 er bygget 60 meter under en kridtbakke. En gulstensvilla, der tidligere fungerede som maskinmesterbolig, spærrer for direkte udsyn til bunkerens indgang.
Den 300 meter lange indgangstunnel af beton er med sin buede udformning og ribbede tunnelvægge bygget til at bremse trykbølgen fra en atombombe. Tunnelen er desuden forsynet med en særskilt reflektortunnel i lige forlængelse af indgangen.
”Fysikkens love siger, at noget af trykbølgen vil fortsætte ind i indgangstunnelen, men hovedparten af trykbølgen vil fortsætte lige ud i reflektortunnelen og ramme bagvæggen og reflekteres ud igen. Det er en virkelig simpel måde at håndtere trykbølgen på, men det skal siges, at det jo aldrig er blevet testet i virkeligheden,” siger Mette Ósland Pedersen.
Det ribbede vægmønster giver en næsten hypnotisk effekt, mens vi traver gennem den 300 meter lange indgangstunnel. For enden mødes vi af to 2,5 tons tunge trykdøre af beton beklædt med stål. Vi står i et krydspunkt, der bl.a. fører videre ind til generatorrummet. Med 72.000 liter diesel på lager kunne bunkerens to dieselgeneratorer forsyne anlægget med elektricitet i 30 dage.