Det går så stærkt, at det næsten er uvirkeligt. Det er halvandet år, siden medierne første gang skrev om ChatGPT. For et år siden havde hver femte dansker prøvet at bruge ChatGPT eller andre sprogmodeller.
I dag er hverdagen fyldt med historier om kunstig intelligens, AI, der kan generere alt fra eksamensopgaver for studerende, interessante illustrationer, vellignende fotos, overraskende vellydende musik og selvfølgelig videoer med kattekillinger, som mere end noget andet er blevet symbolet på uproduktivt tidsfordriv på nettet.
Men der er også en bagside til den udvikling. AI er en kæmpe strømsluger og bidrager dermed til den globale opvarmning.
Raghavendra Selvan, der er adjunkt på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, har forsket i, hvor meget strøm og vand til afkøling af datacentrene, ChatGPT bruger. Hvis man koger forbruget for den populære sprogmodel ned til en enkelt prompt, så koster det i gennemsnit 0,19 kWh, hver gang man stiller ChatGPT et spørgsmål. Eller omtrent det samme som at oplade sin mobiltelefon 40 gange.
Med flere og flere brugere af ChatGPT, men også andre sprogmodeller, billed-, musik- og talegeneratorer, er udviklingen eksplosiv. Blandt de forskellige former for AI er det særligt generativ AI – altså programmer, der er designet til at generere nye data – der vokser eksplosivt både i udbredelse og strømforbrug.
Det fortæller Raghavendra Selvan.
”Modeller som ChatGPT har et virkelig stort klimaaftryk. Det skyldes først og fremmest de intensive beregninger, der udføres, når man træner modellerne. Det vil sige, når modellen analyserer store mængder af data og finder de mønstre, der bliver brugt til at generere nyt indhold. Det medfører både et stort strømforbrug og enorme mængder af vand til nedkøling af datacentrene,” fortæller Raghavendra Selvan, der offentliggjorde studiet for ChatGPT sidste år, bl.a. fordi selskabet bag, OpenAI, ikke selv har offentliggjort sine klima-tal.
Energistyrelsen forventer i 2030 et årligt elforbrug fra datacentre i Danmark på ca. 7 TWh. Det udgør ca. 17% af det forventede, samlede elforbrug i 2030.