En superkraft med bagside

For Jakob Ove Madsen faldt noget på plads indeni, da han fik en ADHD-diagnose.

Arbejdsliv
Jakob Ove Madsen arbejder for større viden om ADHD på jobbet. Foto: Kåre Viemose. Kåre Viemose
Af Marie Preisler

Det kostede Jakob Ove Madsen en del ansættelser gennem arbejdslivet og flere parforhold, at han dengang ikke anede, at han har ADHD. Nu er han udredt, og kan se, hvordan hans særlige hjerne­varians har spillet ham puds – og nu kan være mest en styrke.

”Der var mange kameler at sluge og samtidig stor lettelse, da jeg fik min diagnose. Jeg kunne pludselig se, at ADHD har kostet mig en svær depression som ung, mange kæresteforhold og adskillige ansættelser.”

Han forklarer, at han kom til at kede sig ­gevaldigt i de job og tænkte dengang om sig selv, at han var en ’doven fuck-up’, dum eller ukoncen­treret.

”Det er enormt rart at forstå, at forklaringen er en anden. Jeg har en særlig hjerne, som gør, at jeg har ekstremt svært ved at motivere mig til arbejdsopgaver, jeg ikke har lyst til, men dem har jeg heldigvis også meget få af i mit arbejdsliv nu, siger han og ler.”

Foto: Kåre Viemose.

Larm i hovedet

Jakob Ove Madsen er regionsformand i TL ­Nordjylland – et job, han stortrives i.

”Min ADHD er også en superkraft. Det er sådan et hyper fokus, som blandt andet gør mig god til at forudse næste skridt i en samtale. Jeg har stor intuition, som kommer mig til gode i jobbet. Måske fordi jeg altid har følt mig sær og måtte regne ud, hvordan andre tænker.”

Han møder i sit job mange mennesker, er meget på og en del væk fra kæreste og børn. Når han ­kommer hjem er han nogle gange helt flad – heeelt flad, forklarer han:

”Alle sanseindtryk ryger direkte ind, og jeg kan ikke få ro i mit hoved, alt larmer. Jeg kan være så udmattet, når jeg kommer hjem fra dages møde­aktivitet, at jeg sætter mig i en sofa og ikke kan rejse mig igen den dag. Min kæreste og jeg ved nu det om mig, og det gør en stor forskel.”

Hjælp til praktik

Tidsoptimisme er velkendt for Jakob Ove Madsen.

”Jeg kan også komme til at dykke ned i ting og tale alt for længe, og det er svært for mig at eksekvere på noget praktisk, så jeg har brug for at samarbejde med nogen, der er gode til det. Giv mig derimod en ide, så er jeg løbet afsted med den.”

At udbrede viden om ADHD til tekniker-­arbejdspladser anser han for en vigtig opgave.

”Åbenhed og viden om ADHD på arbejds­pladserne er meget vigtigt, og det vil Teknisk Landsforbund gerne være med til at sætte fokus på. Der er en del uvidenhed, som kan føre til ­stigmatisering. Det skal vi forebygge med ­information.”