Er du vidne til lovovertrædelser? Husk whistleblowerordningen

Alle virksomheder og offentlige arbejdspladser med over 50 ansatte skal have en whistleblowerordning

Byggeri
Foto: Colourbox
Af Ditte Damsgaard

Forurenet jord, der bliver smidt ulovligt i naturen. Sort arbejde og illegale migrantarbejdere, der bliver snydt for deres løn. Arbejde med asbest uden værnemidler, træning eller instruktion, ingen viden om rengøringsprocedurer eller skyggen af certifikater.

Den seneste tid har budt på TV-dokumentarer om kritisable og ulovlige forhold på tværs af i bygge- og nedrivningsbranchen.

Selvom TL-medlemmer ikke står direkte med hænderne på asbestpladerne, er de fra deres kontorstole nogle gange vidne til de ulovligheder, der foregår, aftaler under bordet og hvidvask.

Det kan være svært at gøre noget, især hvis man er usikker på sin egen fremtid i f.eks. et nedrivningsfirma.

I TL har vi set eksempler på, at dem, der råber højt om ulovlige forhold, også er dem, der står uden for porten dagen efter, siger chef for faglig afdeling i TL Anton Kraev Christensen. Det er et stort dilemma for den enkelte at stå i. Men der er en vej.

Fem råd til dig, der er vidne til ulovlige handlinger

  1. Først og fremmest er det vigtigt, at de oplysninger, som du opfatter som ulovlige, er korrekte. Man skal med andre ord være i ”god tro” om rigtigheden af oplysningerne.
  2. Du skal du finde den rigtige måde at adressere sagen på. Tag kontakt til nærmeste leder, HR-afdelingen eller din tillidsrepræsentant, og få hjælp til at håndtere sagen.
  3. Hvis du ikke har en tillidsrepræsentant, og de øvrige kommunikations­kanaler er udelukket på grund af sagens karakter, så kan Den Nationale Whistleblower-­ordning (whistleblower.dk) være en mulighed. Som din fagforening står vi naturligvis også klar til at hjælpe dig.
  4. Hvis du indberetter en sag, har du krav på fortrolighed og beskyttelse mod repressalier. Hvis man alligevel bliver udsat for repressalier eller er blevet opsagt som følge af sin indberetning, har man krav på godtgørelse.
  5. Det er ikke et krav, at man skal kunne indberette anonymt, men din identitet skal behandles fortroligt, men hvis du er ­nervøs ved at indberette eller er på en mindre arbejdsplads, så kan du bruge Den Nationale Whistleblowerordning (whistleblower.dk). Det er et supplement til arbejdspladsernes egne ordninger. På den nationale ordning kan du være anonym, og myndighederne vil tage sig af den sag, som du rapporterer om.