Få mest ud af din pension

Pension. Det er nok ikke det mest sexede emne, som kan du komme i tanke om. Men det vil Teknikeren gerne forsøge at lave om på. Tidlig planlægning kan nemlig hjælpe dig med at opretholde samme levestandard senere, som du har i dag – og det lyder da meget godt, ikke?

Arbejdsliv
Af Britt Esrom

Ved du, hvor stor din pensionsopsparing er?

Hvis ikke, så er du nok ikke den eneste – og hvis du ved det, så er det sikkert, fordi du snart går på pension. Men selv om det kan virke mærkeligt at tælle pensionskroner tidligt i arbejdslivet, så gør det alligevel.

”Jeg anbefaler, at man begynder at indbetale til sin pension, når man får sit første fuldtidsjob,” siger Pia Ottosen, som er certificeret pensionsrådgiver hos PFA Pension og forfatter til ’Den lille guide til Pension’.

”Jo tidligere, man kommer i gang, jo bedre muligheder har man for at opretholde sin nuværende levestandard, når man rammer pensionsalderen.”

Du bør max. skylde 50 procent

Rådgivning skal tilpasses individuelt Ifølge pensionsrådgiver Pia Ottosen er det en fordel at have minimum et par elementer i sin pensionsøkonomi, dvs. foruden den klassiske pensionsopsparing. Det kan f.eks. være en opsparing via sin bolig eller frie midler.

”Man bør højst skylde 50 %. på sin bolig, når man går på pension, og hvis man går efter frie midler, bør man have over 100.000 kr. på kontoen.”

PFA Pension anbefaler, at en familie har en opsparing på omkring 100.000 kr. i det tilfælde, at man en dag skulle miste sit job. Derfor er det kun beløbet over de 100.000 kr., som kan medregnes i pensionsøkonomien.

Det afhænger af en individuel vurdering, hvad der bedst kan betale sig for den enkelte, siger Pia Ottosen.

”Der er jo f.eks. forskel på, om man betaler bundskat eller topskat, og i løbet af et arbejdsliv kan man jo også sagtens komme ud for begge dele.”

5 gode råd

  1. Læg til side
    Begynd din pensionsopsparing, så snart du får dit første fuldtidsjob – og senest omkring de 30 år. Hvis du er ganske almindelig lønmodtager, indbetaler din arbejdsgiver typisk et bidrag til din arbejdsmarkedspension, ligesom du selv betaler ind til pensionen. Det foregår helt automatisk. Hvis du derimod arbejder freelance og hopper fra opgave til opgave, kan det være en god ide at begynde en privat pensionsopsparing. Hvor meget du skal lægge til side afhænger af din økonomiske situation. Læg til side, så du har noget at lægge til side af, men læg aldrig mere til side, end du kan undvære. Står du pludselig i en situation, hvor du f.eks. får højere løn eller færre udgifter? Så overvej, om de ekstra penge skal gå til forbrug her og nu eller lægges til side til senere.

  2. Saml dine pensioner
    Har du flere pensionsopsparinger? Hvis du skifter arbejde, skal du være opmærksom på, at din arbejdsmarkedspension ikke nødvendigvis flytter med. Hvis du har flere pensionsopsparinger, betyder det også, at du skal betale gebyrer og omkostninger flere steder. Undersøg derfor, om det er en god ide for dig at samle dine pensionsopsparinger.

  3. Overvej, hvordan der skal investeres
    Hvis du har din pensionsopsparing hos PFA Pension, kan du også bestemme, hvordan pensionskronerne skal investeres. Det gør du ved at tage en online investeringsguide, hvor du bl.a. skal tage stilling til, hvilke risici du er villig til at løbe i forbindelse med din opsparing. På baggrund af investeringsguiden vil du få nogle anbefalinger, der passer til dig og din økonomiske situation.

  4. Tjek dine forsikringer
    Mange pensionsordninger består også af forsikringer, herunder din forsikring i forbindelse med kritisk sygdom, din erhvervsevneforsikring og måske en livsforsikring. Undersøg, hvordan dine forskellige forsikringer dækker, og om det er for meget eller for lidt for dig.

  5. Tag højde for større ændringer
    Skal du have barn? Går du ned i tid, eller står du over for et jobskifte? Så benyt lejligheden til også at kigge din pensionsordning efter i sømmene. Hvis du f.eks. går på barsel eller nedsat tid, vil bidraget til pensionsopsparingen følge med ned. Derfor kan det være en god ide at undersøge, om du skal skrue op for indbetalingen.

Kilde: Pia Ottosen, certificeret pensionsrådgiver, PFA Pension

Få overblik over din pension

  • Kender du PensionsInfo.dk? Her kan du få et overblik over dine udbetalinger og dækninger ved pension, sygdom og død.
  • Du kan også se, om du har pensionsopsparinger flere steder. PensionsInfo er et samarbejde mellem banker,
    pensionsselskaber og offentlige myndigheder.

Pensioninfo.dk