Familieliv under pres

Danske forældre arbejder flere timer end forældre i de europæiske lande, vi normalt sammenligner os med. Samtidig er danske småbørns­forældre blandt de mest stressede og mindst lykkelige, viser forskning.

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge.
Af Ditte Damsgaard

Teknisk Landsforbunds medlemmer efterspørger mere fleksibilitet i arbejdslivet – f.eks. når børnene bliver syge.

Det viser de besvarelser, som TL har modtaget fra privatansatte medlemmer som optakt til næste års overenskomstforhandlinger.

Teknikeren sætter fokus på de pressede børnefamilier. Mød to medlemmer med ambitioner for karriere og et godt børneliv, og bliv klogere på udfordringerne i en travl hverdag.

Læs også ekspertens bud på årsagerne til, at danskerne føder færre og færre børn - årsagerne er nemlig ikke kun økonomiske. 

Christina Giordano Olsen er ­procesteknolog og bor i Skibby med sin mand og sin søn på syv år. Foto: Kåre Viemose

“Det kræver ­planlægning”

”Jeg har stor fleksibilitet. Hvis jeg ikke har møder om morgenen, kan jeg starte hjemmefra og møde senere,” siger Christina Giordano Olsen, produkt­specialist i Ellab.

Ellab laver produkter, der kan måle ­temperaturer, luftfugtighed, CO2 i bl.a. farma- og fødevareindustrien.

Christina Giordano Olsen bor sammen med sin mand Peter og syvårige søn Karl Emil i Skibby. Hun arbejder fuld tid, nogle uger lidt mere end det.

Hendes mand er bygningskonstruktør og møder kl. 7-15. Han henter deres syvårige søn og laver aftensmad hver dag.

Fleksibilitet i hendes arbejde betyder, at hun kan gå kl. 14, hvis hun er nødt til at hente.

”Jeg har friheden til selv at planlægge og f.eks. arbejde om aftenen, hvis jeg ikke kan få det til at gå op. Der er ikke nogen, der står og ånder mig i nakken. Jeg behøver nærmest ikke at sige til min chef, at jeg kommer senere. Hun stoler så meget på mig. Friheden gør meget for mig. Jeg skal ikke stresse over, at der er kø på motorvejen.”

Mange krav

Der er mange krav i Christina Giordano Olsens job, mange møder og deadlines. Men hun er glad for sit arbejde, og det er vigtigt.

”Hvis man er glad for det, man laver, og man har en sød og forstående chef, kan man overkomme meget. Jeg har også været konditor, og der var ikke lige så mange krav. Jeg gik kl. 13 hver dag. Men det var et kedeligt arbejde. Jeg kan godt lide, at der sker lidt.”

Der er også hårde dage, og hvor Christina Giordano Olsen er bombet i hovedet og ikke orker så meget mere.

”Der er meget planlægning i hverdagen, legeaftaler, indkøbslister, basketball. Jeg har da også prøvet at glemme at hente min søn. Jeg prøver at huske at booke min kalender, når jeg skal hente.”

Det betyder meget for hele familiens trivsel, at sønnen er glad for at gå i skole. Så skal det hele nok gå, føler Christina Giordano Olsen.

Hvad er dine overvejelser om flere børn?

”Jeg har kun et barn, og det er med vilje. Det kræver meget, og jeg vil gerne gøre det godt. Jeg får ikke børn, bare fordi jeg skal. Vi er nok lidt ”bange” for at få nummer to. Det er dyrt med tøj, den rigtige mad, udstyr, skolegang, oplevelser. Jeg vil også gerne leve mit eget liv i stedet for at bruge meget af min tid på at forsøge at gøre det rigtige i forældreskabet.”

En typisk dag

6:00: Jeg står op

6:30: Jeg vækker min søn. Nogle gange lader jeg ham sove til kl. 7, imens jeg arbejder.

7:30: Vi kører til skolen

8.15: Jeg møder på arbejde i Hillerød

17.30: Jeg kører hjem fra arbejde18: Aftensmad19: Putning, bad, lektielæsning

Kathrine Bøgh er byggetekniker i Kriminal­forsorgen og bor alene med sin søn i Brørup. Foto: Kåre Viemose

“Jeg vil ikke undskylde for at have et 37-timers job”

“Jeg er godt klar over, at min søn har nogle lange dage. Men der er kun en til at betale regningerne ­herhjemme, og jeg kan ikke nøjes med 30 timer. For så får min søn ikke det liv, jeg ønsker,” siger Kathrine Bøgh, bygge­tekniker i kriminalforsorgen i Enner Mark fængsel ved Horsens.

Hun er en del af et teknisk team, som står for drift og vedligehold af bygningerne.

Kathrine Bøgh bor alene med sin søn William på fire år i Brørup mellem Kolding og Esbjerg og har en times kørsel til arbejde.

Hun er glad for at arbejde et sted, der har forståelse for livet med små børn.

”Hvis jeg ikke kommer, fordi jeg har barn syg, er det ikke en katastrofe. Ingen kigger skævt til mig. Og jeg har et godt netværk, der kan hjælpe, hvis jeg er nødt til at møde ind.”

Enner Mark Fængsel er et spændende sted at arbejde som byggetekniker med en varieret hverdag, og det er køreturen værd.

Hun har fri ca. 15.30. Børnehaven lukker kl. 17, så Kathrine Bøgh når det nogle gange på et hængende hår.

”Men 8-15.30 er bedre arbejdstider med en fast rytme, end hvis jeg f.eks. arbejdede på en byggeplads. Jeg har fri, når jeg har fri.”

Det betyder meget at kunne gå tidligt en dag.

”Der er ingen, der sætter spørgsmålstegn ved, at jeg kører lidt før. Om fredagen lukker børnehaven kl. 16, så der er jeg nødt til at køre lidt før. Det er min leder helt forstående overfor. Så kan jeg blive længere en anden dag, hvor jeg ikke har min søn.”

Svært at hente sent

Williams far er rejsemontør. Hvis han arbejder i Danmark, har han sønnen hver anden weekend. Men hvis han arbejder i eller uden for EU, er han nogle gange 8 uger hos sin mor, og 2 uger hos sin far.”Vi bor heldigvis tæt på hinanden og har et super samarbejde, så vi hjælper også hinanden i hverdagen.”

Indimellem er det svært at skulle hente sent. Hun føler nogle gange, at hun skal undskylde.

”Måske sker det mest inde i mig. Men jeg vil ikke undskylde for at have et 37-timers job, gå op i min karriere og tage vare på mig selv og mit barn.”

William er meget glad for sin børnehave. De voksne inddrager børnene i simple gøremål, f.eks. at tømme opvaskemaskinen. De er også meget udenfor, er aktive og kreative.

”Det betyder meget, at min søn er glad for sin børnehave”.

Det går ikke, at daginstitutionernes arbejdstider bliver indskrænket, mener Kathrine Bøgh. Hun frygter, at det sker.

Hvad er dine overvejelser om at få flere børn? 

”Hvis man i forvejen har et barn og måske 12 barns sygedage om året, bliver det presset med flere børn, som smitter hinanden. Det bliver pludselig mange sygedage som forældre. Som kvinde kan barslen også være en hindring. For hvad så med arbejdsgiver, finder de en anden, kan de undvære en? Alle den slags bekymringer fylder.”

En typisk dag

5.50: Står op

6.10: Vækker den lille

6.30: Vi kører i børnehaven

6.45: Jeg kører på arbejde

7.30-8: Fremme ved fængslet

15.30: fri. Fredag har jeg fri kl. 15

16.30-17: Henter min søn

Foto: Kåre Viemose