Flere overvejer 4-dages arbejdsuge

En utopi siger nogle. En logisk udvikling siger andre. Diskussionen om en 4-dages arbejdsuge er i fuld gang. Ny undersøgelse viser, at flere medlemmer af TL arbejder 4 dage om ugen, og antallet af medlemmer, der snakker om det på arbejdspladsen, er steget markant.

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge

Ideen om en 4-dages arbejdsuge fylder mere og mere på danske arbejdspladser – og medlemmerne af TL er med til at holde snakken i gang. Det viser ny undersøgelse, der følger op på undersøgelse fra august sidste år.

Sidste år svarede en femtedel af medlemmerne, at de havde talt med kolleger om en 4-dages arbejdsuge. I år er det hver tredje. Og samtidig har 10 % af medlemmerne faktisk selv taget initiativ på arbejdspladsen til en snak om den nye måde at tilrettelægge arbejdsugen på.

”Det viser jo tydeligt, at visionen om en 4-dages arbejdsuge i den grad lever ude på arbejdspladserne. Det er ikke en lille ting at få indført, og det bliver et langt sejt træk. Men vi vil gøre, hvad vi kan for at skubbe på udviklingen, hvor vi kan,” siger forbundsformand Jannik Frank Petersen.

Udover et stigende antal medlemmer, der taler med kolleger om 4-dages arbejdsuge, så er andelen af medlemmer, der arbejder et sted med 4-dages arbejdsuge også stigende. Sidste år var andelen 6,4 pct. I år er det 9,8 procent.

”Der er ingen faste modeller for, hvordan en 4-dages arbejdsuge skal skrues sammen på. Men jeg vil da klart opfordre så mange som muligt til at tage snakken op lokalt på arbejdspladsen. Det er en fælles opgave at løfte den store forandring,” siger Jannik Frank Petersen.

80 % af medlemmerne af TL er interesseret i at arbejde 4 dage om ugen. 

Snakken går på teatrene

Karl Jes Jessen, 50 år, scenemester, Teater Får 302

”Vi har haft den oppe og vende flere gange, og i vores branche er det noget, som vi alle rigtig gerne vil. Alle synes, at det er en god ide; bl.a. fordi det er en branche med meget arbejdspres, men det er ikke på alle teatre, at det vil give mening at indføre,” siger Karl Jes Jessen, som er produktionsleder på det mindre københavnske Teater Får 302.

På hans arbejdsplads er der ikke nogen udover ham selv til at løfte de opgaver, han står med. Så hvis han arbejdede fire dage om ugen, ville hans opgaver blot vente på ham, indtil han kom retur igen.

”Jeg arbejder effektivt og hårdt, og når dagen er slut, er jeg færdig. Jeg kan godt savne tiden til at slappe af og trække vejret. Weekenden går tit med at vaske arbejdstøj og planlægge, hvordan den kommende arbejdsuge kan hænge sammen. Men der er jo også en hæk, der skal klippes og noget jord, der skal vendes i kolonihaven, og det har man ikke altid tid til. Du når ikke andet end at arbejde,” siger han.

”Men andre steder i kulturbranchen, vil jeg helt klart mene, at der kan laves modeller for en 4-dages arbejdsuge. Som det er nu, så er det kun muligt på de store arbejdspladser,” siger han og tilføjer, at det er en snak, som generelt er i gang i kulturbranchen, og som langt de fleste bifalder.

Holder samtalen i kog

Thomas Hvam Andersen 55 år, driftstekniker, Dovista A/S

For halvandet år siden tog Thomas Hvam Andersen første gang en snak med sin chef om 4-dages arbejdsuge. Det var til den årlige lønsamtale, hvor han varslede chefen, at han næste gang hellere vil tale om tid frem for løn. Ikke mindst mulig­heden for at arbejde fire dage om ugen i stedet for fem.

”Tid har større værdi end kroner og ører for mig. Hvad skal jeg med flere penge? Jeg er 55 år, og børnene er flyttet hjemmefra. Den ideelle model for mig vil være at gå ned på 32 timer og holde fri hver fredag,” siger Thomas Hvam Andersen, der arbejder som konfigurationsspecialist i Dovista A/S, der producerer facadevinduer og - døre.

Enkelte af hans kolleger har allerede fået lov til at arbejde 4 dage om ugen, men desværre gav chefen ham ikke mulighed for det efter seneste lønsamtale, så lige nu er muligheden lukket for ham.

”Men min chef ved, at det er et behov, jeg har, og jeg stikker til ham ret tit. Bl.a. til vores månedssamtaler. Og så sidder jeg kun to meter fra ham i et åbent kontor, så jeg holder snakken i kog – i en hyggelig og munter tone. Og når jeg møder HR-folkene på kontoret, så spørger jeg også dem, om der ikke skal laves en firmapolitik på området,” siger han.

Det er generelt en snak, der fylder mere blandt kollegerne, fortæller han, og tid fylder efterhånden mere end lønnen.

”Jeg tror, at det er et spørgsmål om tid, før vi arbejder 4 dage om ugen. Det skal modnes. Sådan har det alle dage været, og jeg er ret sikker på, at det sker på et tidspunkt,” siger han.

Små skridt i Jammerbugt Kommune

Bettina Brøndum, 54 år, teknisk designer, konsulent, Jammerbugt Kommune

På folkemødet i 2022 blev Bettina Brøndum og nogle kolleger inspireret. Der var flere oplæg om 4-dages arbejdsuge og Bettina, som er tillidsrepræsentant, tog ideen med hjem fra Bornholm til arbejdspladsen i Jammerbugt Kommune.

”Vi arbejder på samme måde, som vi gjorde det i 80’erne med 37 timer fordelt på 5 dage. Det kan vi godt justere på,” siger Bettina Brøndum.

Derfor tog hun sammen med tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter initiativ til at begynde en dialog i kommunen om et mere fleksibelt arbejdsliv. Det endte ud i en personale¬dag for hele den tekniske forvaltning, hvor de fik besøg af ekspert i 4-dages arbejdsuge, og hvor de sammen udviklede på mulighederne i kommunen.


”Vi snakkede om, hvordan vi kunne strukturere arbejdstiden anderledes og skabe større arbejdsglæde. Mange syntes, at det lød spændende, imens andre slet ikke kan se sig selv i eksempelvis at have 4 længere dage,” fortæller hun.

Ledelsen i kommunen er ikke klar til at kaste sig ud i en test af 4-dages arbejdsuge, så det første skridt er blevet en test af mere fokustid hos medarbejderne, hvor de kan arbejde uden at blive forstyrret.

”Jeg tror, at det kommer til at ske på et tidspunkt. Det skal bare have lidt tid. Vi snakker om det løbende, og presset for en 4-dages uge kommer fra medarbejderne. Det er ikke et pres fra ledelsen,” siger hun og tilføjer, at en 4-dages uge også kan være en del af løsningen på en aktuel udfordring.

”Vi står over for nogle besparelser i kommunen, og vi er nødt til at kigge på, hvordan vi kan arbejde mere effektivt. Og der kan en 4-dages uge og nytænkning af måden at arbejde på være en del af løsningen.”