Det er tid til at melde dig til generalforsamlinger i TL: Læs mere her

Flest vælger ekstra løn

Vil du have mere i løn, flere fridage eller større pensions­opsparing? Mød tre medlemmer, som bruger fritvalgskontoen forskelligt.

Arbejdsliv
Colourbox
Af Ditte Damsgaard

De seneste år har fritvalgs­ordningen eller fritvalgs­kontoen spillet en nøgle­rolle i overenskomstforhandlingerne for både privat- og offentligt ansatte.

Sidste år steg fritvalgsordningen fra 7 til 9% af den ferieberettigede løn for privatansatte. Det er tæt på en ekstra månedsløn om året, og der er sket lignende justeringer på det offentlige område.

En ny undersøgelse fra Teknikeren viser, at 75% af TL’s privatansatte medlemmer har valgt at få pengene udbetalt som løn, 17% indbetaler til pension, og 16% bruger fritvalgs­kontoen til ekstra frihed (det var muligt at vælge flere ting).

For dem, der hæver pengene som løn, bruger 69% pengene til opsparing, 15% bruger pengene til forbrug, og 15% investerer.

Det er især de  yngre medlemmer, der får fritvalgskontoen udbetalt, mens ældre medlemmer er mere tilbøjelige til også at indbetale til pension og mere frihed.

Læs også guiden 'Sådan undgår du at blive snydt'.

Sådan bruger vi fritvalgs­ordningen

Teknikeren har talt med tre medlemmer, som bruger fritvalgsordningen forskelligt.

Pension og frihed

Allan Thomsen, 55 år, elektroniktekniker og TR hos Semco Maritime A/S, Esbjerg.

”På mit arbejde bruger vi ordet fritvalg i sin essens. Vi kan købe os fri for beløbet på fritvalgskontoen, når vi har brug for det og har droppet at kalde det seniorfridage eller børneomsorgsdage. Jeg bruger min fritvalgskonto til at holde ekstra 2-5 fridage, resten indbetales på min pension. Fritvalgskontoen svarer ca. til 18 ekstra fridage om året. Det fungerer godt for seniorer og børnefamilier. Jeg kan også vælge at få det hele udbetalt. Det er der nogen, der gør. De bruger dem til bl.a. at dække lån, hvis de har brug for dem op til jul eller skal bygge ny carport. Samlet er det næsten en hel månedsløn. Jeg får dem ikke udbetalt, for så kommer jeg bare til at bruge dem. Jeg gemmer dem og håber på mange penge, når jeg bliver gammel.”

Opsparing

Lise Søndergaard Clemmensen, 35 år, pattern designer hos Hust og Claire, Ikast.

”Jeg bruger pengene fra fritvalgskontoen som en opsparing til lidt af det hele. Noget af det går til aldersopsparing i min bank. Aldersopsparingen er smartere for mig end at indbetale til pension, fordi jeg hele tiden kan justere i den. Resten af pengene fra fritvalgskontoen går til ferie og til goder. Jeg bruger det som ekstra luksus. Da jeg fik mit job, satte jeg mig grundigt ind i mulighederne. Flere af mine kolleger får pengene udbetalt to gange om året. Jeg kan bedre lide at få det udbetalt hver måned. Men jeg får ikke alle 9% ud, jeg gemmer den sidste procent, så jeg to gange om året får en ekstra gulerod. I julen er der så ekstra penge til gaver, og i maj er der en buffer til Skanderborgfestival, som jeg altid deltager i som frivillig. Jeg vil gerne i gang med at investere også, så pengene på min boligkonto kan vokse lidt hurtigere."

Investeringer

Stine Denise Sønderup Pedersen, 35 år, autoteknolog hos Ove Kock A/S, Ringsted.

"Jeg får pengene udbetalt to gange om året. Henholdsvis op til sommerferien og til jul. En del af pengene kan være et forsødende tilskud til ferierne, men jeg har valgt at spare det meste af fritvalgskontoen op. Jeg har interesseret mig for at investere i 10 år. Selvom overskuddet ikke altid har været så stort, så kan man stadig få mere ud af det end ved blot at sætte dem i banken. Men det har også krævet, at jeg satte mig ind i det, da jeg har valgt at styre det selv. For alt kan ske i den verden, vi lever i, og investeringer kræver en vis grad af risikovillighed. Jeg har opdelt mine investeringer i to, den primære del er den langsigtede med lav risiko, som skal fungere som opsparing til renovering af badeværelset og efterfølgende sikre mig en bedre tilværelse, når jeg skal på pension. Og den anden del, som er væsentlig mindre, er dem der investeres med høj risiko, de såkaldte "funny money". Der er mange måder at investere på, og det behøver ikke være hverken tidskrævende eller komplicer