Guide: Sådan skaber du god study-life-balance

Balance i livet er vigtigt. Det gælder også under studietiden, hvor grænserne mellem studietid og fritid kan være svære at opretholde. Derfor har vi spurgt eksperterne om hjælp. Ida Fallentin og Jonas Winding, forfattere til bogen “Hack dit studieliv”, giver her deres bedste råd.

Studieliv
Illustration: Thomas Thorhauge
Af Kasper Schultz Lund

1. Skab overblik

“Gerne tidligt på semestret. Vær ikke bange for at spørge ind til vigtige datoer, pensum, praktikophold og lignende. Der er ikke noget, der kan skabe uro i study-life-balancen end pludselige deadlines og: ’What! skal vi aflevere i morgen?!’ Derudover er det også en god ide at få sig et godt overblik over de forskellige vejledningsfunktioner, der findes på din uddannelse og som kan hjælpe dig i mål med dit studie. Det kunne f.eks. være it-afdelingen, studievejledningen, biblioteket m.m.”

2. Brug en studie­kalender

“Nogle få unikke mennesker kan måske jonglere studie, arbejde og fritid i deres hoveder uden brug af en kalender, men for os andre dødelige er en kalender simpelthen et absolut must. En god ide er at være tydelig og præcis i de ting, du skriver ind. En god kalender er nemlig handlingsanvisende og specifik – og
den skal være mere end en overskrift. Skriv eksempelvis: Fredag: Læs s. 30-45 om oplevelsesdesign grundigt, og ikke bare: Fredag: læsning.”

3. Reflekter over dine studievaner

“Er der noget, du kan gøre anderledes? Det er så nemt at gøre, som man altid har gjort, men det er sundt at få udfordret sine vaner og tankemønstre en gang i mellem. Lidt ligesom professionelle sportsudøvere altid prøver at vende og dreje, hvordan de kan optimere deres præstationer, kan du med fordel tænke lidt i samme bane. Hvis du f.eks. altid ­bliver stresset og mister overblikket op til en aflevering, kan det måske være, at du skal justere lidt ift., hvordan du disponerer over din tid og dine ressourcer, og måske sætte mere tid af til dine opgaver.”

4. Hold fri, når du har fri

“Det er måske lettere sagt end gjort. Men prøv at finde ud af, hvordan du bedst slapper af uden at den dårlige samvittighed gnaver (for meget) i bag­hovedet. Et godt forslag kunne være motion af en art. Måske noget ude i det fri? Det behøver ikke at være at løbe et halvmaraton. En god gåtur med en ­podcast i ørerne kan bestemt også noget. Det vigtigste er at du adskiller ­tingene og giver dig selv lov til at glemme studiet helt – for en stund.”

5. Husk det sociale

“Tal med dine medstuderende og overvej at engagere dig i de forskellige sociale fællesskaber, der er på dit studie. Det sociale og det faglige går ofte hånd i hånd. Jo bedre du kender dine medstuderende, desto mere kan du bruge dem til det faglige - groft sagt. Det er altid lettere at komme igennem pressede perioder sammen, og visheden om at du ikke er den eneste med en stor aflevering om hjørnet kan gøre det lidt nemmere at komme igennem. I er i samme båd, og I kan bruge hinanden til stort og småt. Det, du eksempelvis ikke lige fik fat i, er der måske en medstuderende, der fik skrevet ned.“

6. Lad nok være nok

“Det kan være svært at vide, hvornår nok er nok. Men alt skal ikke laves lige godt, læses lige grundigt og skrives lige perfekt. Det er vigtigt at skelne imellem, hvornår du skal yde dit absolut optimale, og hvornår du måske kan springe over, hvor gærdet er lidt lavere. Det er ikke snyd, og evnen til at kunne skelne mellem vigtige arbejdsopgaver og mindre vigtige vil komme dig til gode – også, når du en dag rammer arbejdslivet.”