Vi holder lukket 1. og 2. maj, A-kassen holder i stedet åbent for telefonerne 30. april

Guide: Sådan tager I hul på løn-snakken

Det betaler sig at tale om løn, men det er ikke let. Her får I en hurtig guide, der hjælper jer til at få taget hul på den svære snak.

Arbejdsliv
Af Ulrik Norup Jørgensen

Tag det op i fællesskab

Gør det til et fælles projekt. Det skal ikke være op til den enkelte medarbejder at sikre åbenhed om løn. Det bør være et samlet anliggende for en gruppe af kolleger. Kontakt jeres ¬tillidsrepræsentant eller tag det op i arbejdspladsens samarbejdsudvalg.

Brug løn-statistikken

Hvert år laver TL en ret omfattende lønstatistik. Den kan give jer nogle ¬pejlemærker i forhold til, hvordan jeres løn burde være. Her kan du bl.a. se, hvad andre med samme uddannelser tjener. Find lønstatistikken på tl.dk/mittl

Du er ikke din lønseddel

Der er mange følelser forbundet med løn. Nogle bliver flove, hvis den ligger lavere end kollegernes – og andre bliver flove, hvis den ligger over. Men din løn er ikke udtryk for din værdi, eller et udtryk for, hvor kompetent, du er. Lønnen er afhængig af rigtig mange ting – ikke mindst tilfældigheder og tidspunkt for ansættelse. Derfor skal I forsøge at adskille det personlige fra det faktuelle.

Accepter ikke mundkurv

Det sker, at chefer beder en medarbejder om at holde mund med lønforhøjelser. I nogle tilfælde fremgår det af medarbejderhåndbøger, at ansatte ikke må tale om løn. Men det må I godt og det er jeres ret. Hvis en arbejdsplads forsøger at begrænse jer i at snakke om det, så kontakt TL.

Brug TekniskLandsforbund

TL har i rigtig mange år kæmpet for løn-åbenhed, så tøv ikke med at ¬kontakte os, hvis I har brug for hjælp med at få taget hul på snakken.