“Hellere en dansk tomat end en ­økologisk fra Spanien”

Det er vigtigt at spise bæredygtigt og passe på klimaet, siger eventmanager Trine Ditlev Hirsch, som sammen med sin mand driver virksomhederne Spisetid og Molens Måltider på Sydfyn.

Bæredygtighed
Trine Ditlev Hirsch bruger sin faglighed til alt fra events til økonomi, kommunikation og strategi i de virksomheder, hun driver sammen med sin mand. Video: Hung Tein Vu.
Af Ditte Damsgaard

Trine Ditlev Hirsch mærker en helt særlig stolthed, når de voksne i børnehaven fortæller, hvordan hendes mellemste barn er ivrig ved bålhyggen og rutineret skærer maden ud, selvom han kun er tre år.

Hun og hendes mand Jakob Hirsch har haft alle deres tre børn i babystol på køkkenbordet.

“Det er så vigtigt for os, at de er med til at smage, fra de er helt små. Det er sjovt at lege med deres lidenskab for mad.”

Jakob Hirsch og Trine Ditlev Hirsch driver to fødevarevirksomheder i Svendborg, Spisetid ­(Selskaber og små events) og Molens Måltider (Mødeforplejning, frokostordning, store konfe­rencer og café).

Sammen har de en ambition om at maddanne børn og voksne. Maddannelse handler om gode råvarer og smag, at mindske madspild, passe på klimaet og at spise i sæson.

“Vi skal behandle naturen med respekt. Vi har et stort ansvar for at passe på miljø og klima.”

Madglad

Jakob Hirsch er kok og Trine Ditlev Hirsch har en bachelor fra Professionshøjskolen Absalon i Leisure Management fra 2015, og sammen har de tre børn på et, tre og syv år.

Hun har altid arbejdet med mad og madkultur, lavet madfestivaller i København og arbejdet med bl.a. projektplanlægning, økonomi og strategi.

Efter parret fik deres første barn, flyttede de til Fyn, og Trine Ditlev Hirsch begyndte efter lidt tid at arbejde hos Kulinarisk Sydfyn. Kulinarisk Sydfyn laver et af nordens største fødevaremarkeder.

“Vi lavede en turismeapp for madoplevelser, så folk kunne finde de små kulinariske skatte på Sydfyn.”

I dag står Jakob Hirsch for maden i begge ­virksomheder, og hun står for kommunikation, ­administration og planlægning. De har 12 ansatte.

“F.eks. har vi lige haft et stort maritimt arrangement med 1.000 mennesker i vores nye café Simac, en gammel maritim uddannelsesinstitution på ­havnen i Svendborg. Vi laver også events, bryllupper og julefrokoster, hvor jeg strikker tilbud sammen.”

Trine Ditlev Hirsch elsker at udfordre børns kræsenhed og blev selv udfordret, da Molens Måltider i en periode lavede mad til daginstitutioner. Det var en svær opgave, for børn reagerer meget på farve og udseende, men det endte med, at børnenes livret var risotto med blåmuslinger.

“Forældrene var målløse over, at vi kunne få det i deres børn,” griner Trine Ditlev Hirsch.

Etik og bæredygtighed

Molens Måltider har et tæt samarbejde med de lokale producenter, som ringer, hvis de brænder inde med kød, som nærmer sig udløbsdato. Det samme med grøntsager. Så får Molens Måltider en god pris og kan sælge deres færdige mad billigere og justere madplanen efter det.

“Vi støtter de små grøntsagsproducenter, og vi kører gerne længere efter det gode, lokale kød.”

For Trine Ditlev Hirsch er det vigtigere at handle lokalt end at spise økologisk og hive økologiske tomater hjem fra Spanien, når hun kan få konventionelle danske 10 km væk.

“Vi har så mange fødevareregler i Danmark, så det er ofte næsten til­svarende.” 

Nogle af deres kødproducenter er ikke 100% økologiske, men så er foderet økologisk, og dyrene har det godt.

“Vi kunne måske have fået økologisk svinekød fra et andet land, men hvordan er det så kommet til Danmark? Det er en afvejning af etik, dyrevenlighed, bæredygtighed, miljøforurening. Det er en svær balance, for fødevareproduktion er klimabelastende.”

Trine Ditlev Hirsch

  • Selvstændig og indehaver af fødevarevirksomheden Spisetid og Molens Måltider
  • Uddannet professionsbachelor i ­Leisure Management, 2015. Med en Leisure Management-­uddannelse kan man blive eventmanager og eventkoordinator og skabe oplevelser, arrangementer og festivaler.
  • Har arbejdet hos Copenhagen Cooking and Food Festival, Wonderful Copenhagen, Holckenhavn Slot og Kulinarisk Sydfyn
  • 36 år og bor i Svendborg