Her arbejder de kun fire dage om ugen

Som landets første offentlige arbejdsplads har Odsherred Kommune nu indført en arbejdsuge på fire dage. TEKNIKEREN har talt med tillidsrepræsentanten for TL’erne, Marianne Foglmann, om forsøget, der løber de næste tre år.

Arbejdsliv
Af Britt Esrom

Fra midten af september har medarbejdere i Odsherred Kommune kun arbejdet fire dage om ugen og nydt godt af tre sammenhængende fridage.

Kort før sommerferien banede en ny aftale nemlig vejen for en kortere arbejdsuge med fri hver fredag.

Aftalen gælder blandt andre for ni TL’ere, heriblandt tillidsrepræsentant Marianne Foglmann, som er sagsbehandler i Center for Miljø og Teknik.

”Helt overordnet er jeg positivt indstillet over for aftalen, der både kan betyde bedre forhold for os medarbejdere og for borgere og virksomheder, som får nemmere ved at komme i kontakt med os på skæve tidspunkter,” siger hun.

Marianne Foglmann er tillidsrepræsentant for TL’ere, der blandt andet er placeret i Center for Miljø og Teknik, GIS-centret og afdelingen for ejendomme.

Ingen tvungen ordning
Men Marianne Foglmann kan også se, at aftalen kan skabe problemer for nogle kolleger. Nemlig de kolleger, som er alene med små børn, der skal hentes og bringes.

”Men heldigvis er ordningen frivillig, så hvis man har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, kan man vælge at gå tilbage til en arbejdsuge på 37 timer og dermed kortere arbejdsdage,” siger Marianne Foglmann.

Hun fortæller videre, at det var Odsherreds kommunaldirektør, der i sin tid lancerede ideen om den kortere arbejdsuge.

”Men vi medarbejdere har også haft mulighed for at påvirke udformningen af aftalen, for eksempel igennem projekt- og styregrupper. Vi oplever, at ledelsen har hørt os og føler os generelt trygge ved aftalen.”

Her er to TL’ere, som får en kortere arbejdsuge:

”Det er en fantastisk idé”

Henriette Ege Olsen, 46 år

  • Byggesagsbehandler, Center for Miljø og Teknik, Odsherred Kommune.
  • Uddannet teknisk assistent i 2002, Roskilde Tekniske Skole.
  • Bor i Kalundborg med to børn på ni og 12 år.

Hvad synes du om idéen?

”Det er en super idé med fire længere arbejdsdage og én ekstra fridag. For mig giver det mening med tre sammenhængende fridage, hvor jeg kan lave huslige sysler eller måske tage børnene med på en forlænget weekend et sted.”

Ser du nogen udfordringer?

”Jeg er alene med to børn, hvor den ene bor hos mig hele tiden, og den mindste på ni år bor hos mig hver anden uge. Samtidig bor jeg cirka 50 minutters kørsel fra arbejdet og med længere arbejdsdage bliver det spændende at se, hvordan det kommer til at hænge sammen.”


”Lad os endelig komme i gang”

Flemming Andersen, 55 år

  • Sagsbehandler, Center for Miljø og Teknik, Odsherred Kommune.
  • Uddannet teknisk tegner i 1980, Holbæk Tekniske Skole.
  • Bor i Fårevejle med sin kone.

Hvad synes du om idéen?

”Det her er en idé, der passer mig perfekt, så lad os da endelig bare komme i gang. Hellere i dag end i morgen. Jeg har ikke noget imod at skulle arbejde længere de fire første dage og få en ekstra fridag. Min kone arbejder nemlig om aftenen, så med den nye model kan vi få mere tid sammen.”

Ser du nogen udfordringer?

”Ikke for mig personligt fordi mine børn er voksne og udeboende, men jeg kan godt se, at det måske kan blive en udfordring, hvis man har mindre børn og måske endda er alene med dem.”

Marianne Foglmann · 52 år

  • Har været tillidsrepræsentant siden 2015.
  • Uddannet teknisk assistent i 1987 på Odense Tekniske Skole.
  • Bor i Fårevejle St. med sin mand.

De centrale punkter i aftalen

  • Den 15. september 2019 kunne medarbejdere i Odsherred Kommune sige god dag til en ny og kortere arbejdsuge. Se, hvad aftalen går ud på.
  • Fuldtidsansatte arbejder 35 timer fra mandag til torsdag. Fredag er en fridag.
  • Arbejdstiden kan placeres i tidsrummet kl. 7–19. For eksempel kan én arbejdsdag være på ti timer fra kl. 8–18. De resterende 25 timer fordeles på de tre øvrige dage.
  • Der afsættes to timer om ugen til kompetenceudvikling, der ikke kræver fremmøde. Timerne skal bruges på arbejdsrelaterede opgaver i bred forstand og skal aftales med lederen.
  • Forsøget løber over tre år fra 15. september 2019 til 31. august 2022 og evalueres løbende.

Kilde: Aftalepapir vedrørende en 4-dages arbejdsuge, Odsherred Kommune.

Forskere følger med fra sidelinjen

To forskere fra Roskilde Universitet står på sidelinjen, når Odsherred Kommune udruller forsøget med en kortere arbejdsuge. Lektor og arbejdslivsforsker Janne Gleerup er blandt andet spændt på at se, hvordan tiltaget vil påvirke medarbejdernes work-life balance.

Hvorfor interesserer I jer for forsøget?

”Vi har igennem flere år set en stadig større fleksibilisering af arbejdstiden, og i dag er det sådan, at kun 1/5 af danskerne har et ufleksibelt, fast 8–16-job.

Til gengæld er det en ny drejning at introducere en kortere arbejdsuge. Det er første gang, vi ser det i den offentlige sektor herhjemme, så derfor er det interessant at se, hvordan det slår igennem.”

Hvad vil I fokusere på?

”Vi er åbne for, hvor forsøget fører os hen. Men vi forestiller os blandt andet at se på, hvad der sker med fagligheden i opgaveløsningen, produktiviteten, de kollegiale relationer og hvordan det for eksempel vil påvirke borgernes og virksomhedernes oplevelse af betjening med længere åbningstider i kommunen.

Mindst lige så interessant bliver det at se, hvad der sker i forhold til medarbejdernes work-life balance, når man pludselig har tre sammenhængende fridage.

Giver det medarbejderne mere tid til at restituere eller det omvendte?”

Hvorfor er forsøget interessant på lang sigt?

”Vi kan se, at der generelt er problemer med psykisk arbejdsmiljø rundt omkring i landet.

Derfor interesserer vi os for, om man, ved at ændre på arbejdstidsstrukturen, kan skabe en positiv forskydning i medarbejdernes work-life balance.

Hvis det kan lade sig gøre, kan det måske give et mere alsidigt samfund og liv, der ikke kun er bundet op på arbejde.

Måske kan man få overskud til at deltage i foreningslivet eller andet, der giver mening for den enkelte. Det er den slags, som vi også håber at kunne belyse.”