Hold gode hjernepauser

Hvis vi holder pauser, får vi mere båndbredde til at passe på os selv i en verden, der suser af sted, siger forfatter Pia Hauge.

Arbejdsliv
Foto: Katrine Catalan
Af Ditte Damsgaard

Hvad er en god pause?

Det varierer fra person til person. Nogle har brug for at tale med kolleger, andre har brug for ro og gå en tur.

En dårlig pause er mere entydig: Det er oftest en skidt idé at tage mobilen frem, når du holder pause. For så holder hjernen aldrig fri.

Det er budskabet fra Pia Hauge, forfatter til bogen Pause Power. Hun mener, at vores mangel på kvalitetspauser i løbet af dagen betyder, at flere bliver stressede og får dårlig mental trivsel.

”Hjernepausen er forsvundet. Før i tiden holdt vi pause, når vi ventede på bussen, sad i toget, løb en tur, hang vasketøj op, kørte bil. I dag kigger vi konstant på vores mobiler eller lytter til podcasts – eller er tvunget til at være sociale, selvom vi allerede er mentalt overstimuleret. Vores hjerner får svært ved at få originale ideer og være kreative, når vi konstant er på.”

Menneskers mentale båndbredde er begrænset. Der er en grænse for, hvad vi kan have i vores hoveder, hvor længe vi kan koncentrere os og overskue på én gang, uddyber Pia Hauge.

”At være god til at holde en hjernepause er en mental superlader, der giver et lille boost, der sætter strøm til hjernen, så man igen kan koncentrere sig.”

Pauser er op til dig

På mange arbejdspladser er det blevet op til den enkelte at holde pauser, fordi mange strukturelle pauser er væk.

Kaffepauser er nedlagt, dagene er blevet optimeret. Når der ikke er struktur, bliver det op til den enkelte at passe på sig selv. Og det er en udfordring, for når man er træt og stresset, er man dårlig til netop det. Og kroppen bliver dårlig til at slappe af, siger Pia Hauge.

”Når man er træt, kan man ikke leve det liv, der også giver glæde og værdi. Det er en stor årsag til, at folk siger op. For man gider ikke være i et job, hvor man ikke kan have et liv ved siden af.”

Trætheden kommer af mange ting. Højt tempo, komplekse arbejdsopgaver, forandringer, skærmarbejde, støj, tidspres, stress.

En løsning er at blive god til at tage hjernepauser.

”I sidste ende når du mere, og du er mere produktiv. Når jeg selv har travlt, skruer jeg bevidst op for pauserne. At holde sig skarp i hovedet er en kæmpe ressource.”

Hvad er en god pause? 10 gode råd fra Pia Hauges bog Pause Power

  1. En god hjernepause er et afbræk i den aktivitet, man er i gang med, som genoplader hjernen, så man får energi og bliver god til at tænke igen, lyder Pia Hauges definition. Den genstarter vores koncentrationsevne, hukommelse, kreativitet, og strategisk tænkning.
  2. Autonomi i pausen er vigtigt. Der er nemlig forskel på pausebehovet, alt efter om man har kigget på en skærm i to timer, eller om man har borgerkontakt og samtaler. Hvis du sidder meget alene som f.eks. vagt, handler en god pause om at give energi og holde dig vågen.
  3. Sociale pauser er ikke altid et hit. Nogle synes, at sang, snak og musik er en god idé, andre vil gerne lave en sudoku. Det er vigtigt, at man ikke indfører tvungne sociale pauser. Det kan betyde, at flere bliver trætte, fordi det er ro og alenetid, de mangler.
  4. Der skal ikke stilles krav til din hjerne, imens du holder pause.
  5. Bevægelse er bedre end at sidde stille. Bevægelse er noget af det bedste man kan gøre for at løfte sin koncentration igen.
  6. Skærmfri er bedst. Man får hvilet sine øjne. Det, der kommer ind på mobiltelefonen, er sjældent afslappende.
  7. Udendørs er bedre end indendørs. Fra november til april er der mange mennesker, der ikke får en eneste solstråle i hverdagen, fordi de er indenfor fra tidlig morgen til sen eftermiddag.
  8. Smukt og sjovt er bedre end grim og kedeligt. Et grin er noget nær den perfekte hjernepause. Man tænker på noget andet, man føler sig afslappet og forbundet.
  9. Fuld afkobling er bedre end lige at arbejde lidt. Det ligger dybt i os lige at arbejde lidt, måske tjekket en mail eller holde øje med en alarm i pausen, fordi vi er pligtopfyldende eller pressede. Det er også lokkende at bruge arbejdsdagens pauser på at ordne private gøremål som indkøb eller e-boks, da vi vil gerne bruge tiden til noget fornuftigt. Men det er bedre, hvis vi kan give hjernen en rigtig pause i pauserne. En mail kan stå i vejen for følelsen af meningsfuldhed. Det gælder også i frokostpausen. For hjernen er det bedst, at den ikke bliver forstyrret af mobilen, men får lov til at holde pause.
  10. Vi skal glemme arbejdet, når vi har fri. Så får vi mulighed for at være nærværende og engagere os i andet, og så får vi den livsglæde og begejstring, der lader os op.