Ida blev træt af at vente på det gode studiemiljø

Ida Falkenhagen Tesch drømte om et bedre socialt studiemiljø og satte alt ind på at skabe det.

Studieliv
“Det er federe at være studerende, når man er en del af et fællesskab,” siger HAV’s forperson Ida Falkenhagen Tesch. Foto: Martin Dam Kristensen
Af Ditte Damsgaard

I en campingstol ved den aarhusianske kapsejlads i 2023 fik Ida Falkenhagen Tesch kuldegysninger, imens det føg omkring hende med øl, søvand og kampråb.

Den traditionsrige sejlads ligner måske en stor fest, men bag ølstafet i kajakker ligger måneders planlægning og træning i iskoldt vand. En indsats, der kun er mulig med et solidt sammenhold og et godt studiemiljø.

I campingstolen blev den 22-årige fødevarebachelorstuderende klar over, at det her var præcis det studiemiljø, hun selv hungrede efter på Erhvervsakademi Aarhus (EAAA), som tæller knap 5.000 fuldtidsstuderende fordelt over 28 videregående uddannelser.

“Jeg tænkte: Vi skal med, og vi skal have et studiemiljø, der føles mere som det her.”

I efteråret 2023 etablerede de foreningen HAV, som står for Helt Absurd Væk.

“Vores uddannelse ligger i Viby, langt væk fra centrum. Men navnet lægger også op til sjov og ballade,” forklarer Ida Falkenhagen Tesch, forperson for HAV.

Frafald fylder

Da Ida startede på erhvervsakademiet i 2021, var der ifølge hende et begrænset socialt studiemiljø på hendes fakultet.

Studiemiljøet er afgørende for, om unge gennemfører deres uddannelse.

En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at der er en stærk sammenhæng mellem både de studerendes niveau af fagligt engagement og social tilknytning og deres risiko for at falde fra.

18% af de studerende på EAAA falder fra indenfor det første år.

Frafald fylder også i klasserne, fortæller Ida Falkenhagen Tesch.

“Vi var en klasse på 35, nu er vi 18. Selvfølgelig er der nogen, der er faldet fra af faglige årsager, men mange er også faldet fra, fordi det sociale bare ikke klingede. Det er bare federe at være ­studerende, når man er en del af et fælles­skab.”

En udfordring er også, at erhvervsakademiuddannelserne er korte. De studerende mangler tid til at udvikle det sociale fællesskab.

Skolen har prøvet at imødekomme manglende studiemiljø ved at overtage fredagsbaren på det store fakultet.

“Selvom det er fedt, at de tager teten og har hyret en medarbejder til at skabe traditioner og fredagsbarer, lander det ikke på samme måde, som når studerende gør det for studerendes skyld.”

Og så er vi tilbage til kapsejladsen i 2023. Ida Falkenhagen Tesch havde længe prøvet forskellige modeller af for en studieforening, men her var en konkret anledning til at prøve noget nyt.

Det lykkedes studierforeningen HAV at blive optaget i kapsejladsen 2024, og engagementet sluttede ikke der, det begyndte.

Hvad er din motivation til at gøre så meget for ­studiemiljøet?

“Jeg har gået på en striks international skole i Polen og var ikke villig til at undvære den fedeste del af min uddannelse igen. Det er bare begrænset, hvor meget man kan klage sig til, og på et tidspunkt blev jeg træt af at vente. Der er ingen, der fikser det for mig.”

Sådan skaber du en succesfuld studieforening

  1. Hvis du vil skabe inklusion, skal du være inkluderende i din forening.
  2. Sæt tid af til mange møder. Det er nemmere at få nye medlemmer ind, når de har en plan med datoer at kigge på.
  3. Brug tid på at finde ud af, hvor jeres kompetencer ligger. På den måde bliver I et team fremfor bare en gruppe.

[ Ida Falkenhagen Tesch ]

Studenterforeningen HAV består af studerende fra uddannelserne finansbachelorer, urbane landskabs­ingeniører, føde­vare­bachelorer, IT- og økonomibachelorer og service- og op­levelses­økonomer. Foto: Martin Dam Kristensen