Jobsøgning med kunstig intelligens

Læg bekymringerne for kunstig intelligens til side for en stund, og brug teknologien som hjælper, når du leder efter job. Kunstig intelligens kan hjælpe dig med at skrive din ansøgning og rette dit CV, men også til at forberede dig på jobsamtalen. Læs her, hvordan.

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge
Af Michael Rachlin

Det er sproget, du bliver bedømt på først. Selvom dine kernekompetencer og arbejdsopgaver sikkert handler om alt muligt andet, kommer sproget først, når du afleverer en jobansøgning.

En dårlig ansøgning kan overskygge de faglige kompetencer – og en god ansøgning kan på den anden side overstråle manglende faglig ballast.

Det kan virke uretfærdigt, men der er hjælp at hente.

”Det er forbløffende svært for mange mennesker at sætte ord på deres kompetencer. Det kan der være flere årsager til. Dels er der noget jantelov, der skinner igennem. Men det kan også være svært at lave koblingen mellem din praktiske erfaring og de ord, vi bruger om kompetencer, ” fortæller Valdemar Osted, der tidligere på året lancerede en hjemmeside, hvor man kan få hjælp fra sprog­modellen ChatGPT til at skrive en job­ansøgning. Han fik hurtigt tilbage­meldinger fra folk, som oplevede det
som en stor hjælp.

I dag er der flere hjemmesider,  hvor du kan lægge jobopslag og dit CV op, og få en færdig ansøgning fra ChatGPT. Hjemmesiderne er bl.a. Jobmakker og Jobbutler.ai, som de fleste vil kunne bruge efter få minutter.

Hjemmesiderne kan være fine redskaber, men her vil vi forklare lidt om, hvordan du arbejder direkte i ChatGPT. Kort fortalt giver det bedre mulighed for at stille opfølgende spørgsmål og bruge ChatGPT som samtalepartner, end blot at bruge teknologien som “ansøgningsautomat”.

Opret først en bruger
Hvis du ikke allerede er bruger, opretter du en på chat.openai.com. Du kender rutinen fra hundredvis af andre hjemmesider, og du kan bruge dit Apple-id, dit login til Microsoft eller Google. Du bliver bedt om at bekræfte din identitet ved telefonnummer og e-mail.

Spørg som du plejer
ChatGPT er en sprogmodel, og den forstår næsten altid, hvad den bliver spurgt om. Der er derfor ikke nogen specielle super-kommandoer, der kan give dig en fordel. Du skal med andre ord blot for­mulere dig, som du plejer.

Det er også vigtigt at forstå, at ChatGPT er et dialogværktøj, så du behøver ikke lægge alle oplysninger op i samme kommando. Du kan altid bede ChatGPT om at rette teksten yderligere til.

Giv robotten informationer
Konkret kopierer du bare teksten fra jobopslaget. Du kan roligt vælge det hele, for som udgangspunkt er ChatGPT ret god til at finde frem til det væsentlige.

Du kan f.eks. skrive:

“Jeg er teknisk designer og vil søge følgende job. Kom med tre forslag til en indledning i tre forskellige sprogtoner – (indsæt teksten fra jobopslaget)”

Du kan selvfølgelig også bede den om at skrive en hel ansøgning – eller flere i forskellig sprogtone:

“Jeg er teknisk designer og vil søge ­følgende job. Skriv en jobansøgning,
der er troværdig og fængende (indsæt teksten fra jobopslaget).

Når robotten hallucinerer 

Selvom det er forbløffende let at bruge ChatGPT som sparringspartner til alle slags tekster, er det vigtigt, at man forstår, hvilke styrker og begrænsninger, den har. Hvis ChatGPT var en borddame til et middagsselskab, ville man hurtigt blive imponeret over hendes veltalenhed og brede viden. Men efter et stykke tid, ville man møde oplysninger, der virkede sært utroværdige.

ChatGPT-brugere taler ligefrem om, at sprogmodellen “hallucinerer”.  ”Elefanter kan veje op til 10.000 tons” og “Man kan finde Den Lille Havfrue i Østre Anlæg i København” er begge konkrete eksempler på hallucinationer, der er kommet ud af den ellers veltalende maskine.

Jan Birkemose er redaktør og iværksætter og har et ugentligt nyhedsbrev om medietendenser, og han understreger, at det er en sprogmodel – ikke et opslagsværk. ChatGPT er – ud over at være en fantastisk sprogmodel – “hallucinerende, talblind og virkelighedsfjern”, advarer han.   

“Man skal altid læse tekster fra ChatGPT grundigt igennem, inden man bruger dem til noget som helst. ChatGPT er trænet på store mængder af tekster, som den bruger til at gætte sig frem til, hvad det bedste ord vil være næste gang. Det gør den ord for ord. Så i modsætning til mennesker ved den ikke, hvor den skal hen, når den begynder at tale. Hvis den gætter bare et ord forkert, kan hele sætningen tage en fuldstændig vanvittig drejning,” siger Jan Birkemose, der understreger, at den stadig er en rigtig god makker, hvis man kender dens begrænsninger.

Tilpas indtil du er tilfreds
Hvis du ikke har givet ChatGPT andre oplysninger, ved den selvfølgelig intet
om din personlige erfaring og nærmere kompetencer. Derfor skal du finde og kopiere hele dit CV. Du kan nu skrive følgende:

“Tilpas ansøgningen til dette CV (indsæt dit cv)”.

Vær allerede nu opmærksom på, om ChatGPT har lagt vægt på de rigtige kompetencer. Hvis ikke, fortsætter du bare samtalen med at skrive:

“Læg mere vægt på min erfaring fra xx …”

Du kan også bede ChatGPT om at gøre ansøgningen kortere, længere, sjovere, mere alvorlig eller mere sælgende.

Det er også en god ide at bede sprogmodellen om feedback på dit CV:

“Jeg er teknisk tegner og skal søge job. Kan du give mig feedback på mit CV (indsæt dit cv)”

Få feedback på færdig ansøgning

Hvis du allerede har skrevet en ansøgning, kan du bruge ChatGPT til at få feedback og forslag til forbedringer. Jo mere præcis, du er med ønskerne til feedback, jo bedre.

“Jeg er jobansøger til følgende job (indsæt jobopslag). Jeg har skrevet følgende ansøgning. Kom med forslag til forbedringer”.

Selvom du har skrevet en ansøgning, kan du hente inspiration ved at se en ansøgning i forskellige tonefald. Skriv:

“Skriv en ansøgning til dette job ­(indsæt tekst) i et sarkastisk tonefald”

Det er naturligvis en dårlig idé at aflevere en hel ansøgning i et sarkastisk tonefald. Men måske kunne en enkelt sætning eller formulering give din tekst lidt mere liv eller kant?

Bed om korrektur

Du kan også bede om oversættelse af teksten til et andet sprog. Men det er altid vigtigt at nærlæse indholdet bagefter. Det samme gælder korrektur­læsning, hvor den kan finde på at ændre væsentligt indhold. Du kan f.eks. skrive: “Vær venlig at korrekturlæse følgende tekst for stave- og grammatikfejl. Bemærk, at jeg ikke ønsker formuleringerne ændret”

Nærlæs teksten
og alle rettelser

Det vigtigste råd er, at man ikke må stole blindt på ChatGPT. Selvom den generelt producerer grammatisk korrekte og sammenhængende tekster, kan der ­stadig være fejl og “hallucinationer” – til tider ganske graverende fejl, der vil kunne sætte dig selv i et dårligt lys. Husk at nærlæse alt fra ChatGPT, før du lægger navn til det (se boksen.)

Få hjælp til jobsamtalen

Hvis du bliver indkaldt til en jobsamtale, vil det være bedst at tale med en karriererådgiver eller en person, der har relevant faglig viden. Men der er absolut intet i vejen for at spørge GPT, som generelt vil give en god struktur på, hvilke hovedemner du kan ­forvente.

“Jeg skal til jobsamtale på følgende job (indsæt jobopslag). Hvilke spørgsmål kan jeg forvente?"

Inspiration til fremtidig karriere

ChatGPT kan give generelle råd om dine muligheder for at udvikle dig faglig og professionelt. Du kan f.eks. skrive:

“Kan du hjælpe mig med nye ideer til jobsøgning baseret på mit CV?"

Men det er vigtigt at huske, at ChatGPT ikke kan erstatte en karriererådgiver eller en faglig kompetent ven. Men den er altid tilgængelig, og den kan ofte komme med gode, relevante og overraskende ideer.

[ Kilder: Valdemar Osted, Jan Birkemose + ChatGPT ]

A-kassen: Brug AI med omtanke

Der er hverken juridiske eller etiske problemer i at bruge kunstig intelligens til ansøgninger, men der kan være andre gode grunde til at tænke sig om, lyder det fra Teknisk Landsforbunds a-kasse.

”Man skal være opmærksom på, at man ikke lægger for mange personfølsomme oplysninger ind. Der er forskel på de forskellige hjemmesider, og ikke alle er sikre i forhold til GDPR. Og man skal bruge sin sunde fornuft og have et kritisk blik for, hvad ChatGPT kan, ” siger Lone Varslev-Pedersen, der er a-kassechef i Teknisk Landsforbund.

Der kan stadig være mange gode grunde til at bruge sin a-kasse som sparringspartner i stedet for ChatGPT:

”Vi er meget optagede af, hvordan man får en god proces. Hvem snakker man med? Hvordan kommer man det rigtige sted hen? Og så kan det altså være godt at tale med et rigtigt menneske. Det er noget af det, vi kan tilbyde i a-kassen,” siger hun.