Kaffegrums i sæbe
Brygget i vores kopper er sort filterkaffe. Nogle har hældt mælk i, andre har valgt den koffeinfri variant. Selvom hovedingrediensen – bønnerne – grundlæggende er den samme, oplever Peter Larsen Kaffe og resten af branchen forandringer. De unge vil også drikke kaffe, men de vil have bedre kvalitet i koppen end deres forældre, fortæller Frank Madsen.
Koffeinfri kaffe er et område i vækst. Et nyere samarbejde med McDonald’s har bragt Peter Larsen Kaffe ud til fast food-kunderne. Også den grønne omstilling fylder mere og mere i bevidstheden hos Peter Larsen Kaffe.
I 2050 kan klimaet have forandret sig så meget, at der ikke længere kan produceres kaffe de samme steder på kloden som i dag. Virksomheden arbejder med en 2030-vision om 100% cirkulær anvendelse af ressourcerne forbundet med kaffedyrkning, forarbejdning og forbrug.
”Vi bruger i dag kun én procent af kaffetræets ressourcer. Vi bruger ikke frugtkødet. Vi bruger ikke bladene, der har en aroma ligesom teblade. Og der forbruges ni millioner tons kaffe på verdensplan om året, hvor 99 % af det ender som grums. Vi kommer til at se nye produkter, som udnytter de ressourcer, inden for de næste ti år,” siger Frank Madsen.
Peter Larsen Kaffe har allerede flere bud på, hvad spildet kan bruges til. Risteprocessen efterlader tynde, proteinholdige skaller fra bønnerne, der kan bruges i brød. Kaffegrums kan bruges i plantegødning, mod myrer, som skuremiddel i sæbe eller til at fremstille kaffelikør. Der er mange muligheder, som skal undersøges.
En sjat vand på filteret
TL-medlem Michael Christensen er med på rundvisningen. Han er dokumentationsspecialist i Dansk Salt og erklæret kaffenørd, der rister sine egne bønner derhjemme:
”Nørd til nørd har det været rigtig spændende at se, hvordan de arbejder. Jeg kan godt lide, at de har deres egen ristemester, og jeg har tænkt mig at gå hjem og eksperimentere med risteprofilen (temperatur og varighed på ristningen, red.),” siger Michael Christensen.
Men hvad skal man så gøre for at slippe for aromaskjolderne i filteret og dermed – ifølge Frank Madsen – brygge bedre kaffe? Svaret er hverken dyrt ekstraudstyr eller en baristauddannelse:
”Et lille husmorråd er at gøre kaffefilteret vådt. Koldt eller varmt vand – det er fuldstændig ligegyldigt,” siger Frank Madsen.
Rådet er hermed givet videre til kaffetørstige læsere