A-kassen holder åben for telefonerne onsdag den 30. april

Løn er tabu

Der bliver ikke snakket ret meget om løn på teknikerarbejdspladserne, viser ny undersøgelse.

Arbejdsliv
Af Ulrik Norup Jørgensen

Stort set ingen medlemmer af TL har adgang til åbne lønlister på deres arbejdsplads – og samtidig siger knap 90%, at løn ikke er et naturligt emne på arbejdspladsen.

Den manglende snak om løn fører til en grundlæggende uvidenhed om, hvad kolleger tjener – og det viser sig ved, at 2 ud af 3 ikke er klar over, hvad kolleger med samme jobfunktion får i løn.

Flere opfordres også til at holde igen med oplysninger om lønforhøjelser af deres nærmeste leder. 20% af deltagerne i TL’s undersøgelse har således oplevet, at deres chef har bedt dem undlade at fortælle, at de har fået lønforhøjelse. Det lægger selvfølgelig et naturligt låg på lysten til at tale om sin løn.

Taler I om løn på din arbejdsplads?
Der kan være forskellige årsager til, hvorfor man ikke taler om løn kolleger imellem. Vi har spurgt en række medlemmer om deres erfaringer.

 

Tavshed de fleste steder

Karis Sørensen, 57 år, teknisk assistent, Aalborg CSP A/S

”Der bliver ikke talt om løn hos os, men det tror jeg, er generelt for mange arbejdspladser. Jeg har været rigtig mange steder efterhånden – og der er ingen af de steder, hvor man har talt om det. Fordi vi ikke taler om løn, så har vi kun lønstatistikkerne at kigge efter, og jeg har nok vænnet mig til, at jeg står på egne ben.”

Nogen skal tage hul på snakken

Jens Lyngsø, 57 år, elektroniktekniker, Vestas, og tidligere tillidsrepræsentant

”Når man først åbner posen og taler om løn, så vil folk egentlig gerne snakke om det. Det er en svær pose at åbne, men når man gør det, har folk ikke så meget imod det. Nogen skal bare tage hul på snakken. Jeg synes, at det er et problem, fordi jeg tror, at nogen ikke får, hvad de burde få. Jeg har f.eks. en klar fornemmelse af, at kvinder nogle steder får mindre i løn for samme arbejde. Jeg tror, at den danske kultur er, at vi er bange for at udstille, at vi evt. får mindre end andre, hvilket så vil afsløre at vi er ‘uduelige’ eller ‘dårlige’ til at forhandle vores løn.”

Åbenhed øgede min løn

Karoline Andersen, 47 år, Pattern Maker, København

”Jeg arbejdede på et tidspunkt et sted, hvor vi skulle fusionere med et andet firma. Tilfældigvis var jeg veninde med den, der lavede det samme som jeg, i det andet firma. Vi snakkede sammen om, hvad vi tjente, og hun fik mere i løn end jeg. Jeg gik til min leder og sagde, at det var jeg meget utilfreds med, og at det ikke kunne være rigtigt, når vi skulle lave det samme. Fordi jeg vidste, hvad hun tjente, havde jeg noget konkret end blot at være utilfreds. Jeg fik at vide af chefen, at de ikke var glade for, at vi talte om løn imellem os kollegaer. Men jeg endte med at få lønforhøjelse og få det samme som den anden – hvilket klart var mere rimeligt i forhold til, hvor længe jeg havde været der osv.”

Skørt ikke at snakke om løn

Nikolaj Preuss, 47 år, bygningskonstruktør, Aarhus Kommune Ejendomme.

”Jeg er bygningskonstruktør, men jeg er også gammel murer. I murerfaget snakker man meget mere om løn, fordi man tit forhandler løn flere gange om året – derfor er du nødt til at vide, hvad de andre får i løn. Jeg spørger mine kolleger, hvad de tjener, men man kan godt mærke, at løn er et tabu. Folk svarer ærligt, men det er ikke fordi, de har lyst til at svare – men de har heller ikke lyst til at lade være med at svare, når de bliver spurgt.
Jeg synes jo, at det er skørt ikke at snakke om løn. Jeg tror, at folk gerne vil holde sig på god fod med ledelsen – og undgå at skabe splid blandt kollegerne. Men jeg synes, at det er godt med åbenhed – i hvert fald for medarbejderne.”