Teknisk Landsforbund holder lukket i dag fredag den 16. maj.

Løngabet består

Lønforskellen mellem mænd og kvinder har ikke ændret sig de seneste ti år, viser TL’s lønstatistik.

Arbejdsliv
Procentvis forskel i mandlige og kvindelige medlemmers løn i de senest to år Kilde: TL Lønstatistik 2023

Tallene er meget lidt opmuntrende, hvis man ønsker ligeløn for lige arbejde blandt Teknisk Landsforbunds medlemmer. En mandlig teknisk designer får knap 9% mere i løn end en kvindelig kollega – og hos procesteknologerne er forskellen 10% mellem mænd og kvinders løn.

”Der er grundlæggende en forskel i løn. Også inden for de enkelte fag. Det er uacceptabelt, og det skal ned,” siger Byrial Rastad Bjørst, der er faglig sekretær i TL og har en ph.d. i ligeløn.

Den manglende ligeløn betyder, at mænd i 2023 i gennemsnit får 6.283 kr. mere i løn end kvindelige kolleger. Og set over en 10-årig periode er løngabet mellem de to køn ikke blevet mindre.

”En af de store grunde til den manglende ligeløn er barsel. For når mor på barsel, så får far ikke kun lønforhøjelse – han bliver også forfremmet. Derfor skal man sørge for at dele barslen og dele opgaverne i hjemmet,” siger han.

Men der er også brug for at arbejde for en generel åbenhed om løn.

”Løngabet skal lukkes – og det må arbejdsgiverne og arbejdstagerne tage ansvaret for. Det handler bl.a. om generelt at sikre større åbenhed omkring lønnen på de enkelte virksomheder. Der er kun en, der vinder på, at vi ikke taler om løn, og det er arbejdsgiveren,” siger Byrial Bjørst.

Er kvinder dårligere til at bede om højere løn?

Aktivist, feminist og kønspolitisk rådgiver Emma Holten og Byrial Rastad Bjørst, der ansat i TL og ph.d. i ligeløn, havde i november en længere samtale på Instagram om ligeløn.

”Der er ikke noget, der tyder på, at kvinder og mænd har forskellige evner til at forhandle. Men der er meget, der tyder på, at de bliver mødt forskelligt, når de skal forhandle,” sagde Byrial Rastad Bjørst i interviewet, der blev sendt live.

Emma Holten: ”Det er jo ¬noget, man tit hører. At kvinder er dårligere til at bede om højere løn. At vi er dårligere til at forhandle og, at vi, som individer, skal stramme op og få noget mere selvtillid.

Men det er faktisk ikke der, du ser et stort problem?

Byrial Rastad Bjørst: ”Nej, kvinder og mænd bliver mødt noget forskelligt, fordi arbejdsgiver har nogle forventninger til, at kvinden skal tage sig en hel masse af sit barn osv. ¬Derfor, når man taler ligeløn, er man nødt til at kigge på de her børn. Fordi børnenes ankomst har enorme konsekvenser for uligelønnen.”

Se hele samtalen her