Mere fleksibilitet til børnefamilierne

Lave fødselstal kan svække vores samfundsøkonomi. ­Derfor har politikerne i det seneste år rettet fokus mod rammerne for børnefamilierne.

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge.
Af Ditte Damsgaard

Nogle kan ikke få børn. Andre vil ikke.

Flere forskellige livssituationer bidrager til, at fødselsraten falder i Danmark. Ifølge Danmarks statistik lå den i 2023 på 1,496 børn pr. kvinde. I 2022 var det 1,553. Og det er langt fra de 2,1 børn,  der er målsætningen for at sikre balance i samfundsøkonomien i fremtiden.

Til dem, der ikke kan få børn, har regeringen udvidet antallet af forsøg i IVF-behandling  fra tre til seks, og hjælp til at få barn nr. 2 er blevet gratis.

Hvad så med dem, der ikke vil have børn eller ”kun” får et enkelt?

Dem har politikere på tværs af partier det seneste år også rettet blikket mod. Umiddelbart er der noget, der afholder folk fra at få børn.

Forskning fra Rockwool Fonden fra 2024 peger på, at årsagen til den dalende fødselsrate blandt andet er sociale og økonomiske. Det handler ikke kun om faldende frugtbarhed, forklarer forskningsprofessor Laust Hvas Mortensen.

”I debatten i Danmark lyder det ofte, som om dalende fødselstal er et medicinsk problem. Men årsagen er en anden. Det handler også om, at folk ikke har lyst til at få dem,” siger han.

Kvinder med grundskolen som eneste uddannelse får færrest børn, mens kvinder med længere uddannelser og gode lønninger får flest.

”Især efter finanskrisen i 00’erne kan vi se, at jo kortere uddannelse, jo lavere sandsynlighed for at få det første barn,” forklarer Laust Hvas Mortensen.

Han peger desuden på, at forestillingerne om livet har ændret sig siden 1990’erne, og børn gør det sværere at leve de frie liv, som mange stræber efter.

 

Illustration: Thomas Thorhauge.

Bedre rammer

Ifølge forskerne bag studiet bør man se på, hvordan vi gør det nemmere at have børn – ikke bare nemmere at få dem.

”Fleksibilitet i arbejdstid er et godt sted at starte, hvis man vil gøre livet lettere for børnefamilierne, men det er svært at måle, hvad der virker. Det er mange forskellige ting, der forskubber balancen,” siger Laust Hvas Mortensen.

Han sætter spørgsmålstegn ved, hvor stort et problem de faldende fødselstal egentlig er.

”Det er ikke en nært forestående katastrofe. Men hvis der er mennesker derude, som gerne vil have børn, men ikke føler, at rammerne er indrettet til det, er det et væsentligt problem.”

Netop rammer for familielivet har fået politisk fokus. Nogle partier taler om servicefradrag, andre om arbejdstid.

Danske forældre er blandt dem, der arbejder flest timer i Europa, nemlig 27 timer i gennemsnit for et forældrepar, kun overgået af Portugal og Grækenland. Det viser en analyse fra Arbejder­bevægelsens Erhvervsråd fra 2023.

Forskellen skyldes ifølge AE, at begge voksne oftest arbejder, og langt de fleste arbejder fuldtid.

Falcks rapport  Sundhedsbaro­meteret 2024 viser desuden, at småbørnsforældre og kvinder i 30-årsalderen er i størst risiko for stress eller depression.

18% af forældre med børn under 5 år er i højrisiko for at få stress og depression, og det er væsentligt mere end blandt forældre med ældre børn eller personer uden børn, skriver Falck. Sundhedsbarometeret er baseret på en repræsentativ spørgeundersøgelse blandt 3.000 danskere i alderen 16-75 år og er foretaget i sensommeren 2024

”Særligt mødre har på dette tidspunkt i deres liv ekstra mange praktiske og følelsesmæssige krav at forholde sig til. Det kan gøre det sværere at finde en god balance mellem børn, parforhold, karriere, sociale relationer og forventninger fra dem selv og omverdenen,” siger Jacob Vindbjerg Nissen, chefpsykolog i Falck gennem 10 år, i Falcks rapport.

Flere har desuden undret sig over, hvorfor danskere bliver mindre lykkelige, når de får børn. Forskere fra Chicago University* har undersøgt det såkaldte happiness gap, og hvorfor nogle forældre i bestemte lande er ulykkelige, når forældre i Sverige bliver mere lykkelige. Her var svaret, at gode rammer og mere hjælpsom familiepolitik er altafgørende.

Læs Teknikerens tema om familieliv, og mød to forældre i artiklen 'Familieliv under pres'.

*Forskningsartiklen fra 2016 hedder Parenthood and Happiness: Effects of Work-Family Reconciliation Policies in 22 OECD Countries og er skrevet af blandt andre Jennifer Glass.