Knap halvdelen af den danske arbejdsstyrke er kvinder, som på et tidspunkt rammes af overgangsalder. Der sker så store hormonelle forandringer i kroppen, når kvinder kommer i overgangsalderen, at det potentielt kan påvirke trivsel og arbejdsevne. Stadig flere arbejdspladser begynder derfor at arbejde aktivt med overgangsalder som en naturlig del af arbejdslivet.
Det er en helt nødvendig udvikling, vurderer Lasse Gliemann. Han er viceinstitutleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og forsker i overgangsalder:
”Der sker et drastisk fald i kønshormoner, bl.a. østrogen, hos kvinder i denne fase i livet. Konsekvenserne af overgangsalderen er stærkt underbelyste og kan være store både for den enkelte kvinde privat og arbejdsmæssigt og for arbejdspladsen og samfundet. Det skal arbejdspladserne tage alvorligt.”
Overgangsalderen begynder med store hormonelle udsving, og det giver for mange kvinder anledning til en række symptomer. De fleste kvinder møder denne fase i livet omkring 50-årsalderen, og for nogen tidligere helt ned til start 40’erne og andre senere i slut 50’erne, forklarer Lasse Gliemann.
Koster milliarder
Hans forskningsgruppe har beregnet, at udfordringer relateret til overgangsalderen koster samfundsøkonomien cirka fire milliarder kroner årligt i tabt arbejdsfortjeneste. I nogen grad på grund af sygefravær. Men mest fordi næsten hver tredje kvinde oplever, at det påvirker dem på jobbet i en kortere eller længere periode, mens de hormonelle forandringer sker.
Nogle kvinder har betydelige symptomer, mens andre har mere moderate symptomer, og for begge grupper rapporterer kvinderne, at det påvirker deres arbejdsevne.
”Det her kan være så indgribende, at alle arbejdsgivere må tage et medansvar for at omfavne overgangsalderen som en helt naturlig fase af arbejdslivet. Kvinder omkring overgangsalderen er typisk enormt vigtige kapaciteter på arbejdspladsen, og det er vigtigt, at arbejdspladsen gør, hvad den kan for at forbedre arbejdsvilkårene, også i denne livsfase. Det vil gavne både medarbejderne og i høj grad også bundlinjen.”
Der er også kvinder, som helt forlader arbejdsmarkedet på grund af overgangsalder-symptomerne. Hvor mange de er, vil Lasse Gliemann og et forskerteam dokumentere i en igangværende undersøgelse af, hvilke gener kvinder på danske arbejdspladser oplever i forbindelse med overgangsalder.
”Tal fra England, Canada og USA indikerer, at et betydeligt antal kvinder helt dropper ud af arbejdsmarkedet på grund af overgangsalder på et tidspunkt, hvor de er en virkelig værdifuld arbejdskraft og har mulighed for at arbejde mange år endnu. Og de lande er endda generelt længere fremme end Danmark med at sikre overgangsalder-venlige rammer på arbejdspladsen.”