Opfinderskolen på DTU

Hos DTU Skylab sørger eventmanager Nicoline Mohr Lytsen for, at de rigtige ­mennesker mødes og sammen skaber nye, bæredygtige produkter og teknologier.

Teknologi
Nicoline Mohr Lytsen med Mikkel Kaae Jacobsen og Gustav Staxen Lind. De har skabt Perma Padel hos DTU Skylab – en padel af bæredygtige materialer. Foto: Jasper Carlberg
Af Ditte Damsgaard

Skylab var navnet på den første amerikanske rumstation. Den 14. maj 1973 blev den sendt i kredsløb om jorden og nåede at have besøg af tre hold astronauter, før den styrtede ubemandet ned i Australien i 1979.

Rumstationen fungerede som et rumlaboratorium, hvor ideer blev testet, nye metoder afprøvet, og rumvandring tog sin begyndelse.

Selvom en lille raket i loftet straks fanger blikket på Skylab på DTU, Danmarks Tekniske Universitet, er stedet her mere jordnært. Men ideen bag lægger sig op ad rumstationens.

I en stor udviklingshal sidder unge mennesker med mange forskellige opfindelser. De er DTU-­studerende, har startet virksomheder og sidder her fra morgen til aften. En tavle med kaotiske noter og tuschkruseduller i nøje kategoriserede farver står indenfor rækkevidde, en 3D-printer og forskellige typer ketchere, nogle helt skilt ad, vidner om, at der bliver afprøvet mange ideer her.

Hjertet i DTU Skylab er udviklingshallen, hvor ­studerende arbejder med deres ideer og skaber ­bæredygtige og ­brugervenlige produkter. Foto: Jasper Carlberg

I et andet rum sidder studerende i hobetal, nogle med røde buddy-t-shirts. Der er gang i introforløbene, og nysgerrigheden for Skylab skal fodres. Over dem hænger en kæmpe kran.

Midt i det hele viser TL-medlem Nicoline Mohr Lytsen Teknikeren rundt og veksler naturligt mellem dansk og engelsk, når hun møder ansatte og studerende. Hun er eventmanager og uddannet professionsbachelor i Leisure Management og hjælper med at få de rigtige folk til at mødes de rigtige steder, så DTU Skylab kan fungere som det, hun kalder en innovationshub: En slags opfinderskole, hvor studerende og forskere med en god idé eller konkret forskning får hjælp til at omsætte den til et produkt og starte virksomhed.

”Innovationshub lyder måske lidt smart. Men det er en måde at sige, at innovation ikke afhænger af en person. Det er et sted, der omskaber mennesker. Folk mødes og har flere formål på flere uddannelsesniveauer,” forklarer Nicoline Mohr Lytsen.

Værksteder med vækst

Det er nærmest en legeplads. I de 12 tilknyttede værksteder finder man et fødevarelaboratorium, hvor kolber bobler, og brød fermenterer og bliver til miso.

I et andet værksted vokser en tomatplante vildt, et tredje indeholder CNC-skærere, søjleboremaskiner og båndslibere. Et fjerde rummer en ’water jet cutter’, som med en vandstråle tilsat slibemiddel kan skære igennem alle materialer og er meget kraftigere end laser cutting, som i øvrigt også har sit eget laboratorium.

Ud af de værksteder er vokset flere ideer. Nicoline Mohr Lytsen nævner virksomheden Tempty, som laver en slags falafel ud af fermenterede svampe. Falaflerne sælges allerede i DTU’s kantine.

Mange af de ideer, der optager de unge tilknyttet Skylab,  handler om bæredygtighed og universelt design, altså at sørge for, at designet er brugbart for mennesker med forskellige kognitive og fysiske udfordringer.

Nicoline Mohr Lytsen nævner som eksempel låg til drikkeglas fra virksomheden Drinksaver, der er sprunget ud fra Skylab. Det særlige låg er lavet til folk med bevægevanskeligheder, så de ikke spilder, hvis de ryster på hånden.

I DTU Skylab findes 12 værksteder, blandt andet FoodLab. Her taler Nicoline Mohr Lytsen med Yi-Ting Sun, programleder fra Taiwan, der viser miso af fermenteret brød frem. Miso laves traditionelt af fermenterede sojabønner. Foto: Jasper Carlberg

Understøtter ildsjæle

DTU Skylab er befolket med ildsjæle, og det er Nicoline Mohr Lytsens job at understøtte dem. Programlederne er akademikere, nogle har tidligere været forskere. De har en masse ideer og vil gerne nå det hele på kort tid.

”Det er min opgave at hjælpe med at strukturere og forme arrangementer, så det bliver, som programlederne gerne vil have det,” forklarer Nicoline Mohr Lytsen.

Hun hjælper også til ved andre arrangementer fra resten af DTU, når de gerne vil bruge Skylab. Andre store officielle arrangementer finder også sted her. F.eks.  DTU Startup Day og Grøn Dyst.

En af hendes første opgaver, da hun blev ansat, var lave ny struktur i bookingsystemerne. De ansatte brugte Excel og en standardformular i Microsoft, men brugervenligheden var ikke på plads, og der manglede automatik. Det var svært og dyrt at finde et program, der kunne det hele, så hun fik opbygget sit eget system med en kombination af Microsofts programmer.

”Folk melder deres eventønsker ind via Forms, de lander så hos mig i Planner, og jeg godkender eller afviser eventen via Approvals, som så sender en automatisk mail med svaret og derefter lægger eventen ind på en liste, så resten af mine kolleger kan følge med i, hvad der sker i huset. Jeg ­bruger Power Automate til at binde alle ­programmerne sammen.”

Senere er Nicoline Mohr Lytsen også blevet ansvarlig for kurser og at læse ansøgninger fra undervisere, der ønsker at blive en del af huset. Hun vurderer dem sammen med det tekniske personale for at se, hvem der passer bedst ind, og hvem der bruger huset bedst.

”Hvis de bare gerne vil fortælle om teorien bag entreprenørskab, kan de gøre det hvor som helst. Men hvis de gerne vil bruge vores værksteder, vil vi gerne have dem.”

Nicoline Mohr Lytsen

​34 år

Uddannet professions­bachelor i Leisure ­Management i 2015 på ­University College, Zealand

Har bl.a. arbejdet som eventkoordinator hos Mediehuset Ingeniøren og festivalen Distortion

Bor i Valby

Nicoline Mohr Lytsen er fascineret af videnskab, og det har påvirket hendes valg af karriere.

”Jeg har også selv en lille opfinder i maven. Jeg har altid været kreativ, men mest praktisk kreativ. Jeg er god til at finde løsninger. Her skal vi f.eks. være kreative med, hvordan vi bruger bygningen. Den er meget fleksibel, så der er ingen låste løsninger. Vi kan gøre, hvad vi vil, og det kræver en kreativ tankegang.”

Arbejdsglæden peaker for Nicoline Mohr Lytsen især i forbindelse med de store arrangementer.

”Det er f.eks. DTU-startup-day med 70 udstillere hele dagen og 800 del­tagere. Det er en kæmpe udfordring og puslespil i et hus som det her. Men det er også her, at mit arbejde er allerfedest.”

Hvad er DTU Skylab?

Skylab er et levende laboratorium for innovation og entreprenørskab på DTU.

Omdrejningspunktet er videnskab og teknologi.

Studerende og forskere lærer at omsætte ideer og forskning til produkter.

DTU Skylab rummer 12 værksteder.

En stor del af Skylab er samarbejde med virksomheder. Skylab sørger for, at virksomhederne sammen med de studerende kan udvikle nye, bæredygtige ideer og løsninger, som på sigt kan blive til konkrete nye produkter og teknologier.

Drømmen om flere kvinder

Nicoline Mohr Lytsen drømmer om at få de studerende meget mere ind i brugen af huset. De har opsat et student advisory board og prøver at gøre bygningen mere tilgængelig og lettere for folk at bruge – især for de kvindelige DTU-studerende.

”Kvinder er generelt underrepræsenterede inden for innovation og entreprenørskab. Så vi har lavet målsætninger og en svejsningswork­shop kun for kvinder. Og vi har forsøgt at rette på møblerne, så det lægger mere op til samarbejde fremfor de store, tunge arbejdsbænke.”

Men Nicoline Mohr Lytsen og hendes kolleger mangler lige den afgørende, gode idé. Måske en af de studerende kan hjælpe?