Penge til pension, løn eller frihed? Forstå din fritvalgsordning

Vidste du, at penge fra fritvalgskontoen svarer til mere end en ekstra månedsløn, hvis du er privat ansat?

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge
Af Ditte Damsgaard

Fritvalgsordningerne på det private område er vokset som resultat af sidste års overenskomstforhandlinger. Der er ligeledes sket justeringer i lignende ordninger på det offentlige område i år. Men hvad er en fritvalgsordning egentlig? Og hvordan bruger du den mest hensigtsmæssigt? Vi har spurgt TL’s chef for faglig afdeling Anton Kraev Christensen, ­hvordan ordningen fungerer på det private område. Er du offentligt ansat, gælder andre regler, og dem kan du læse om i boksen.

Hvad er en  fritvalgsordning?

”Er du privat ansat, så sikrer fritvalgsordninger dig en mulighed for at træffe et valg, om en procentdel af din løn skal anvendes til ferie, pension, seniorordning eller finansiering af frihed i øvrigt, f.eks. barns 2. hele sygedag, børns lægebesøg, børneomsorgsdage, eller om I på arbejdspladsen vil få beløbet udbetalt. Det giver stor fleksibilitet og betyder, at du kan finansiere dine børns sygedage eller som senior købe dig mere frihed og blive længere på arbejdspladsen.

Gælder det for alle?

”Fritvalgsordninger er indført på de fleste private overenskomster. Der er dog enkelte områder, som i forbindelse med overenskomstforhandlinger har prioriteret anderledes. Du kan orientere dig om det i din overenskomst, spørge din tillidsrepræsentant eller ringe til os. Hvis du er ansat på en arbejdsplads uden overenskomst, kræver det en særskilt aftale i ansættelseskontrakten om en fritvalgsordning eller lignende.

Hvor mange penge  kan jeg få?

”Med virkning fra 1. marts 2024 afsættes 9% af din ferieberettigede løn til din Fritvalgs Lønkonto. Samlet set svarer pengene fra fritvalgskontoen til mere end en ekstra månedsløn, når du regner den ud på et kalenderår.

Hvornår skal jeg  tage stilling?

”Det afhænger af din overenskomst og din arbejdsplads. Hvis du er i tvivl, så spørg din tillidsrepræsentant eller HR-afdelingen, hvornår fristen er hos jer, så du år for år kan vælge, hvad der passer dig bedst.

Fritvalg, hvis du er offentligt ansat

I TL’s offentlige overenskomster har du mulighed for selv at ­bestemme, om du ønsker pension udover 15% indbetalt til pension eller udbetalt som løn. Hvis din pension f.eks. er på 17,3% så kan du altså frit vælge, om de 2,3% skal være løn eller pension.

Er du ansat i staten, har du i forbindelse med OK24-­aftalerne fået en tredje fritvalgsmulighed. Nu kan du vælge mellem ­pension, løn eller at sætte ­pengene ind på en særlig opsparingsordning. Indtil videre kan man dog ikke bruge penge fra opsparingsordningen til at købe fridage for, men de kan med­finansiere fridage uden løn.

En gang om året kan du give din arbejdsgiver besked om din prioritering for det kommende år. Spørg din tillidsrepræsentant eller HR, hvornår fristen er hos jer. Hvis du ikke foretager et aktivt valg, bliver pengene indbetalt på din pensionsordning.