I indgangshallen skeler astronom Ole Rømer ned fra væggen med latinske bogstaver indgraveret under ham. Kigger man rundt på bygningens hvide vægge, kan man studere hvert og et af de tolv stjernetegn, og den dobbelte glasdør er pyntet med stjerneskud udskåret i træ.
25 TL-medlemmer sidder i et tilstødende lokale og kigger op på kandidatstuderende i astrofysik Frederik Würtz fra Science Museerne, som er dagens astronomi-vært.
TL er taget på tur i Ole Rømer Observatoriet på en lille bakketop ved Marselisborg Slot i Aarhus. Deltagerne skal studere rummet fra Danmarks største teleskop med en spejldiameter på 70 cm og en kampvægt på omkring 800 kg. Jo større spejlet er, jo mere lys indsamler det. Det fungerer som et stort øje, der observerer nattehimlen.
Timingen kunne næsten heller ikke være bedre. Vi er midt i et helt specielt fænomen, hvor Mars, Jupiter, Saturn og Venus alle fire ses synligt på nattehimlen. Om en måned vil Merkur også følge trop. Det ligner, at planeterne står på række, men det er en misforståelse. For det vil næsten aldrig ske. Forklaringen er i stedet, at alle planeterne ligger i det samme plan rundt om Solen, og når vi fra jorden ser på dem inde fra dette plan, ser det ud, som om planeterne ligger på linje.
“Hvad er historien bag bygningen?”
”Hvad gør byens lys ved stjernehimlen?”
”Hvad er definitionen af et sort hul?”.
Det er nogle af de mange spørgsmål, der nu står på farverige post-it-sedler, som dækker tavlen foran tilskuerpladserne.
Mens Frederik Würtz fortæller, lyder et af de sidste spørgsmål fra rækkerne: ”Hvornår skal vi op og se planeterne?”
Det kommer fra Aron på 7 år, som er med sin mor i dag. Selvom han er den eneste, der tør sige noget, kan man mærke, at spændingen også breder sig hos de voksne deltagere.