Ramt af en mur efter ferien?

Når hverdagen rammer efter en lang pause, går flere ned med stress. Psykolog giver sit bud på, hvorfor det sker, og hvad du kan gøre for at lande blødt.

Arbejdsliv
Illustration: Colourbox
Af Ditte Damsgaard

Indbakken bugner af mails, chefen indkalder til møder, kunderne skal have svar hurtigst muligt og helst i går.

Nogle bliver ramt af stress efter en lang sommerferie. Og det er der mange gode grunde til, siger psykolog Peter Christian Norlyk, AS3 Transition, som har specialiseret sig i bl.a. stress, trivsel og psykologisk tryghed på arbejdspladsen.

”Mange har en alt for stor bunke arbejde at vende tilbage til. De er ikke gået ordentligt på ferie, eller også er der strukturer på arbejdspladsen, så arbejdsopgaverne ikke er stoppet med at rulle ind, bare fordi man har haft ferie,” siger Peter Christian Norlyk, som kommer med bud på, hvad du kan gøre for at lande blødt efter ferien sidst i artiklen.

Bekymringer over dyre ferier, tomme bankkonti eller over igen at balancere fuldtidsjob og familieliv kan også være en årsag til stress efter ferien. Flere oplever nærmest et chok, når de går fra en helt afslappet ferietilstand til en hverdag, som allerede fra mandag morgen buldrer afsted.

Man kan også have for høje forventninger til, hvor godt man kan performe efter ferien og dermed have overbooket sig selv.

”Der kan også være en forventning om, at man er helt genopladt efter ferien. Hvis man ikke er det, kan det give en følelse af skuffelse.”

Stress er ikke det samme som post holiday blues, som er en mild depressiv tilstand, der godt kan vare op til et par uger, men bestemt ikke rammer alle, understreger Peter Christian Norlyk.

Læg mobilen væk

Usund adfærd i ferien kan også puste til stress. Mange smider sig på sofaen med mobilen, imens fjernsynet kører. Derfor har de ikke brugt ferien på at restituere, som de burde, og mange fortsætter den vane efter ferien.

”Det er et af de allerstørste moderne selvbedrag at tro, at vi restituerer med vores telefoner. Hjernen får et kunstigt dopaminboost, og det stresser hjernen  og forhindrer den i at få den pause, der egentlig var årsagen til, at man lagde sig på sofaen. Og det fjerner os fra noget af det meningsfulde nærvær, vi får i vores relationer, som er en beskyttende faktor mod stress.”

I stedet skal man forsøge at være fysisk aktiv 20 minutter dagligt, have styr på søvnen, bruge naturen uden stimuli i ørene, dyrke de sociale relationer.

”Man kan også sagtens ligge på sofaen og undgå at blive bombet med information via telefonen. Det er en ubevidst tidsrøver, der faktisk stresser din hjerne.”

5 råd til at lande blødt

  1. Giv dig selv lov til at starte roligt op. Sænk forventningerne, og hold arbejdspresset på et minimum. Start med korte arbejdsdage, og start gerne midt i ugen. Undgå lange møder og de mest komplekse arbejdsopgaver.
  2. Forbered dig på hverdagen, allerede inden ferien slutter. Sørg for at komme til bunds i vasketøjskurven, at der er mad i fryseren og styr på strukturen. Prøv at betragte støvsugning og græsslåning som en pause, hvor man får brugt kroppen lidt. Modstå fristelsen til at proppe en podcast i ørene.
  3. Hold fast i den orden, du måske fik lavet inden ferien. Sørg for at rydde op på skrivebordet. Gå efter at have så lidt fysisk og mental rod som muligt. Brug den nye start på at få nye vaner.
  4. Hold flere rigtige pauser væk fra skærmen. Gå en tur, og tal med en kollega om noget andet end arbejde. Del gerne dagen op i intervaller, så du er sikker på at få dine pauser. Forskning viser, at vi bliver mere effektive indenfor den samme tid ved at holde flere pauser.
  5. Få prioriteret det sociale, og undgå at grave dig ned i bunkerne på dit kontor. Mange vil gerne trække sig, men vi skal gøre det modsatte. De sociale relationer kan være en beskyttende faktor mod stress.