Du kan nu afgive din stemme om OK25-resultatet

“Sabotage har sneget sig ind i mit sprog”

Arbejdsliv
Klimaforandringer og kriser fylder i beredskabs­specialist Freja Kidals arbejde. Hofor har gang i mange projekter for at sikre mod skybrud og stormfloder. ”Mit arbejde fokuserer på nu og her, inden vi har bygget de store tunneller,” siger hun. Foto: Jasper Carlberg
Af Ditte Damsgaard

Beredskab og krisestyring fylder hele Freja Kidals arbejdsliv. Hun er uddannet katastrofe- og risikomanager og er ansat som beredskabsspecialist hos forsyningsselskabet Hofor.

Her arbejder hun med alt fra beredskabsplaner til undervisning og øvelser og krise­styring i akutte situationer. Hendes private beredskabslister er fyldt med noter om udløbsdato for bønner, pesto og havregryn. Hun har både lister over sin ”stay box” og sine “to-go-bags”.

Den ene af sidstnævnte står på hendes arbejde og indeholder bl.a. kiks, sovemaske og vand. Den anden står derhjemme.

Læs også temaartiklen: Er du beredt?

”Så kan jeg tage direkte fra arbejde eller mit hjem i tilfælde af en krise – det kunne f.eks. være indlæggelse i min nærmeste familie,” forklarer hun, imens hun pakker ud.

Hun viser sine lister og sin ”go bag” til Teknikeren, som er på besøg i Hofor for at høre om krise­styring i en tid, hvor bekymring for cyberangreb mod bl.a. forsyningssektoren fylder.

28-årige Freja Kidal er med til at opretholde forsyningssikkerheden gennem beredskabsplaner og sørge for at øve dem grundigt med andre myndigheder og samarbejdspartnere – f.eks. politi, redningsberedskab, ejerkommuner, vejdirektoratet og mange flere.

”Beredskabsplanlægning handler om at gøre en organisation klar til at håndtere hændelser på en hensigtsmæssig måde. Vi taler mulige scenarier igennem, hvis vi f.eks. skal lave en beredskabsplan for strømafbrydelse.”

Hun tager udgangspunkt i Beredskabsstyrelsen vejledning og laver Hofor’s planer ud fra dem. Uanset hvad der rammer Hofor, skal de kunne håndtere det, og de skal sikre forsyningssikkerheden, fortsætter hun.

”Vi forventer i Danmark, at der kommer vand ud af hanen, og at spildevandet ryger væk, når vi trækker ud i toiletter. Vi lugter ikke engang til vandet, som vi lugter til mælken. Vi har en antagelse om, at vandet er rent, og sådan skal det blive ved med at være.”

Find Freja Kidals guide 'Sådan prepper du' - lige til at printe ud i A3.

Freja Kidal har en “to-go-bag” både på arbejde og hjemme. Tasken indeholder bl.a. en powerbank, vandflaske, kiks, ekstra trøje, sokker og hygiejneartikler. Det handler om at befri tankerne, til når hun skal hurtigt ud af døren. ”Det frigiver overskud, at jeg ikke skal bekymre mig”. Foto: Jasper Carlberg

Verden har forandret sig

I begyndelsen af Freja Kidals arbejdsliv var der fokus på stormfloder og skybrud. Efter Ruslands angreb på ukrainsk infrastruktur, og efter rapporter har vist, at der er cybertrusler mod vandsektoren, går opmærksomheden i den retning.

”Nu har ord som spionage og sabotage sneget sig ind i mit sprog. Når jeg taler med vores beredskabsrepræsentanter fra vores lokationer, bliver det også nævnt. Vi går professionelt ind i det og kigger på det samlede trusselsbillede. Det er vigtigt for mig at vise empati, for vi har med mennesker at gøre, som måske er bekymrede.”

Freja Kidals arbejde går blandt andet ud på at lav øvelser med andre myndigheder og samarbejdspartnere – f.eks. politi, redningsberedskab, ejerkommuner, vejdirektoratet og mange flere. Foto: Jasper Carlberg

Freja Kidal kan også konkret i sine arbejdsopgaver mærke, at verden har forandret sig. Hendes afdeling oplever en stigning i antallet af høringssvar, ny EU-lovgivning og juridiske krav om øvelser og tilsyn.

”Alt det lander som opgaver på mit bord.”

Hun har bl.a. lavet lommekort til de 200 ansatte på organisationens forskellige lokationer. Kortene er en hjælp til at vurdere, om noget er en krise.

”Kortet er lige til at have i baglommen, og man kan ringe til Beredskabsenheden og få hjælp og faglig rådgivning, så man aldrig står alene. Det er mit forsøg på at gøre noget flyvsk mere nært. Det handler om at tage det roligt og være velforberedt.”

Freja Kidal

  • Bredskabsspecialist hos Hoforsiden 2022
  • Uddannet ­katastrofe og risiko-manager i 2019
  • Tidligere bered­skabs- og krise­koordinator i Københavns Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen, 2020-2021.
  • Kortvarig kadet­aspirant på ­Søværnets Officerskole i efteråret 2021