Salt – natrium chlorid – findes nogle steder naturligt dybt i undergrunden i såkaldte sandhorster. Det er bl.a. tilfældet ved en lille by Hvornum i Jylland, hvor salt er blevet hentet op af jorden i foreløbig 60 år.
Via borebrønde ned i 500-1.550 meters dybde i den jyske undergrund hentes saltlage op til overfladen og transporteres frem til Dansk Salt A/S – Danmarks eneste fabrik, der producerer salt af saltlage fra undergrunden.
Her arbejder Jacob Klejs Nielsen, uddannet professionsbachelor i fødevareteknologi og på andet år kvalitets- og fødevaresikkerhedsspecialist i Dansk Salt A/S.
“Vi henter i jordens dyb et naturprodukt, som er 260 millioner år gammelt, og på under to døgn står vi med vores færdige produkt. Det er en vild proces, som er fascinerende at være del af,” siger Jacob Klejs Nielsen.
Saltet er anslået 260 millioner år gammelt, og for at få det op, sendes vand ned i horsten, så saltet bliver til en mættet saltlage – også kaldet saltbrine. Den pumpes op til jordoverfladen, og via 26 kilometer lange lukkede rør bliver saltbrinen ledt til Dansk Salts fabrik ved Mariager Fjord uden for Mariager, hvor den gennemgår en kompleks rensnings- og inddampningsproces.
Vask og tørring
Jacob Klejs Nielsen kommer fra en landbrugsfamilie, hvor man var bekendt med, at der i dele af den danske undergrund er naturlige og store saltlagre. Ellers vidste han ikke meget om saltproduktion, da han for et år siden havde første arbejdsdag i Dansk Salt. Så det har været en stejl og spændende læringskurve, forklarer han med et smil.
Han viser rundt på fabrikken. Vi starter med at iføre os hjelme, sikkerhedstøj, sikkerhedssko og sikkerhedsbriller og trækker et sæt ørepropper i en øreprop-dispenser. Dernæst begiver vi os ud på fabriksområdet og hen til store tanke, hvortil saltbrinen ankommer efter rørrejsen fra borebrøndene ved Hvornum.
Derfra bliver saltopløsning ledt ind i fabrikkens inddamperbygning – en fire etager høj bygning – hvor saltopløsningen inddampes. Inddampningsprocessen foregår i en række tanke, hvor vandet fjernes ved tryk og temperatur.
“Er du højdeskræk?”, spørger Jacob Klejs Nielsen, da vi propper vores ørepropper i ørerne og begynder at gå op ad trapperne til toppen af den 60 år gamle bygning. Heroppe kan man danne sig et overblik over hele processen.