Salt fra dybet

At hente millioner år gammelt salt i jordens dyb og forvandle det til færdigt salt med en ekstrem renhed. Den proces er Jacob Klejs Nielsen vild med at være en del af.

Arbejdsliv
Jacob Klejs Nielsen arbejder hos Dansk Salt. Saltet fra Mariager har en unikt høj renhed og anvendes bl.a. i den pharmaceutiske industri og til fødevare­produktion, elektro­lyse og vejsalt. Kåre Viemose
Af Marie Preisler

Salt – natrium chlorid – findes nogle steder naturligt dybt i undergrunden i såkaldte sandhorster. Det er bl.a. tilfældet ved en lille by Hvornum i Jylland, hvor salt er blevet hentet op af jorden i foreløbig 60 år.

Via borebrønde ned i 500-1.550 meters dybde i den jyske undergrund hentes saltlage op til over­fladen og transporteres frem til Dansk Salt A/S – Danmarks eneste fabrik, der producerer salt af saltlage fra undergrunden.

Her arbejder Jacob Klejs Nielsen, uddannet ­professionsbachelor i fødevareteknologi og på andet år kvalitets- og fødevaresikkerhedsspecialist i Dansk Salt A/S.

“Vi henter i jordens dyb et naturprodukt, som er 260 millioner år gammelt, og på under to døgn står vi med vores færdige produkt. Det er en vild proces, som er fascinerende at være del af,” siger Jacob Klejs Nielsen.

Saltet er anslået 260 millioner år gammelt, og for at få det op, sendes vand ned i horsten, så saltet bliver til en mættet saltlage – også kaldet saltbrine. Den pumpes op til jordoverfladen, og via 26 kilometer lange lukkede rør bliver saltbrinen ledt til Dansk Salts fabrik ved Mariager Fjord uden for Mariager, hvor den gennemgår en kompleks rensnings- og inddampningsproces.

Vask og tørring

Jacob Klejs Nielsen kommer fra en landbrugsfamilie, hvor man var bekendt med, at der i dele af den danske undergrund er naturlige og store saltlagre. Ellers vidste han ikke meget om saltproduktion, da han for et år siden havde første arbejdsdag i Dansk Salt. Så det har været en stejl og spændende læringskurve, forklarer han med et smil.

Han viser rundt på fabrikken. Vi starter med at iføre os hjelme, sikkerhedstøj, sikkerhedssko og sikkerhedsbriller og trækker et sæt ørepropper i en øreprop-dispenser. Dernæst begiver vi os ud på fabriksområdet og hen til store tanke, hvortil saltbrinen ankommer efter rørrejsen fra borebrøndene ved Hvornum.

Derfra bliver saltopløsning ledt ind i fabrikkens inddamperbygning – en fire etager høj bygning – hvor saltopløsningen inddampes. Inddampningsprocessen foregår i en række tanke, hvor vandet fjernes ved tryk og temperatur.

“Er du højdeskræk?”, spørger Jacob Klejs Nielsen, da vi propper vores ørepropper i ørerne og begynder at gå op ad trapperne til toppen af den 60 år gamle bygning. Heroppe kan man danne sig et overblik over hele processen.

Jacob Klejs Nielsen arbejder med kvalitetskontrol af den salt, virksomheden henter i jordens dyb. Kåre Viemose

Nøje kontrol

Vi møder flere medarbejdere, som løbende tager prøver af saltet undervejs i processen, og prøveresultater og enhver uregelmæssighed afrapporteres systematisk til Jacob Klejs Nielsens afdeling.

“Jeg indgår i virksomhedens kvalitetsafdeling, hvor vi er fire medarbejdere. Jeg arbejder især med at sikre kvaliteten af vores produktion af salt til fødevarer og foder.”

Kontrol er et nøgleord i hans job, som består af mange delopgaver. Han skal blandt andet følge med i lovgivning på området og sikre, at nye regler implementeres i alle processer.

Han arbejder også med at sikre, at kontrolprocedurer udføres på samme måde overalt i virksomheden, han tjekker kontrolskemaer og certifikater og træner kolleger i at udføre kontrolrutiner.

“Jeg er også i en løbende dialog med vores fire kolleger i virksom­hedens laboratorium, som står for ­analyser og målinger af, om saltet overholder lov­pligtige og definerede grænseværdier.”

Mange jubilæer

Produktionen kører 24/7 på nær under vedligeholdelsesstop, hvor alle systemer gennemgås. Operatørerne i produktionen arbejder derfor i treholdsskift, mens Jacob Klejs Nielsen og kollegerne i administra­tionen typisk kun arbejder hverdage og kan flekse og arbejde hjemmefra.

Selv foretrækker Jacob Klejs Nielsen dog de fleste dage at møde på arbejde, selvom han har en times kørsel frem og tilbage fra hjemmet i Aarhus.

“Jeg kan vældig godt lide at komme på arbejde og møde mine kolleger. Vi har et ekstremt godt arbejdsmiljø, hvor alle hjælper og tager sig af hinanden, og jeg har nogle virkelig gode ledere og direktør, som lærer mig en masse, og som jeg altid kan gå til.”

Mange af de cirka 100 medarbejdere har arbejdet på virksomheden i årtier. Når man som gæst ankommer til Dansk Salt og er blevet registreret i receptionen, går man videre hen ad en gang, der er prydet med en imponerende lang række portrætfotos af medarbejdere, der alle har haft 25 eller 40-års jubilæum. Der er sågar et portræt af en medarbejder, der for nylig havde 50-års jubilæum og nu er gået på pension.

“Vi joker med, at man først er rigtigt etableret i jobbet efter ti år, så der er mange meget erfarne kolleger, jeg kan lære af.”

Virksomheden har også netværket “Boost” for nye medarbejdere, som ­holder egne faglige og sociale arrangementer. Det er et rart forum at være del af, oplever Jacob Klejs Nielsen.

Jacob Klejs Nielsen

  • Quality & Food Safety Specialist i Dansk Salt, en saltfabrik ved Mariager Fjord
  • Professions­bachelor i føde-­vare­teknologi fra EAAA, Erhvervs­akademiet i Aarhus, 2022
  • 35 år
  • Bor i Aarhus
  • Cykler i sin fritid

Mere salt

Fabrikken er aktuelt ved at blive ombygget til at øge ­saltproduktionen til en million ton salt årligt. Der er derfor etableret nye boringer, og nye fabriksafsnit er under opførelse.

Rundvisningen og besøget slutter i ‘laderne’. To enorme bygninger, fyldt med bjerge af salt.

Jacob Klejs Nielsen bøjer sig ned og samler en håndfuld salt op og gnider den mellem hænderne. En del af denne salt bliver afskibet fra egen havn.

“Salt er et fantastisk materiale. Intet kan leve i det, og det er samtidig livsvigtigt for os.”

Fritiden tilbringer Jacob Klejs ­Nielsen sammen med sin kæreste og deres to børn. Når der er tid til det, tager han også sin racercykel frem og kører en tur på op mod 100 km i området omkring Aarhus, hvor han og familien bor.

Han udfører også frivilligt arbejde som indsamler for Legeheltene, en fond, som støtter leg og bevægelse blandt børn, der er indlagt på sygehus.

Beslutningen om at blive professionsbachelor i fødevareteknologi traf Jacob Klejs Nielsen efter nogle år som kok.

“Arbejdet i restaurationsbranchen vakte min interesse for også at lære om fødevareteknologi og fødevaresikkerhed. En uddannelse inden for fødevaretekno­logi var derfor naturlig for mig, og man kan roligt sige, at fødevaresikkerhed er en central del af mit arbejde i dag.”

Om Dansk Salt

Dansk Salt A/S er del af den hollandsk­baserede salt- og kemi-koncern Nobian, der også udvinder salt fra undergrunden i ­Holland.

Produktionen i Mariager står foran en markant forøgelse fra 600.000 til 1.000.000 ton salt om året.

Det er den eneste produktion af sin art i Skandinavien.

[ Dansk Salt ]