- Den 14. maj i år kom EU-Domstolen med en dom, der siger, at medlemsstaterne skal sikre, at arbejdsgiverne opretter et system, der kan måle længden af hver enkelt arbejdstagers arbejdstid.
- Det sker for at sikre arbejdstagernes rettigheder, som de er beskrevet i EU’s arbejdstidsdirektiv.
Det er arbejdsgivernes ansvar, at arbejdstiden ikke løber løbsk.
Derfor har arbejdsgiverne i fremtiden pligt at registrere de ansattes arbejdstid, slår en ny EU-dom fast.
Dommen vækker glæde i TL, der ofte oplever sager med medlemmer, der ikke får korrekt overarbejdsbetaling eller som har svært ved at dokumentere arbejdsbelastning i arbejdsskadesager.
”Vi møder desværre arbejdsgivere, der ikke tager ordentlig hånd om medarbejderne og respekterer arbejdstidsreglerne. Vi ved, at meget overarbejde kan føre til stress og mistrivsel, så det er godt, vi nu får synliggjort problemerne og kan dokumentere dem,” siger Anne Konring Larsen, arbejdsmiljøkonsulent i Teknisk Landsforbund.
Vigtig dokumentation
At arbejdstiden nu skal registreres, kan især vise sig vigtigt i sager, der kræver dokumentation.
”Vi anbefaler altid vores medlemmer, at de skriver deres arbejdstid og overarbejde ned. Det har vist sig afgørende i sager, hvor arbejdsgiverne ikke har villet anerkende overarbejde og i f.eks. museskadesager, hvor det har været vigtigt at dokumentere arbejdsbelastningen. Dommen betyder, at arbejdsgiveren nu har pligt til at dokumentere de ansattes arbejdstid, og det kan være helt afgørende,” siger Byrial Bjørst, advokat i Teknisk Landsforbund.
Dokumentationen kan også være nyttig i sager om overtrædelse af daglig og ugentlig hviletid.
Det er nu op til de enkelte medlemslande at finde ud af, hvordan dommen skal efterleves.