Syteknik fra Korea giver gamle tekstiler nyt liv

Hvordan kan du gøre noget godt for miljøet og samtidig skabe noget nyt og smukt? Designteknolog Louise Linder har fundet en vej med syteknikken Bojagi, som hun nu underviser interesserede i.

Design
Foto: Ditte Valente
Af Katrine Sonne

Opgaven

Fra 2025 bliver det forbudt i hele EU at afbrænde tekstiler. Derudover skal vi som privatpersoner til at sortere tekstiler, som ikke er mulige at reparere.
Vi har derfor et stort formidlingsarbejde foran os, mener designteknolog Louise Linder, som har valgt at vise vej ved at kombinere sin interesse for bæredygtighed med den gamle koreanske syteknik Bojagi.
Hermed håber hun at skabe større bevidsthed om genbrug, og ifølge Louise er interessen for den gamle asiatiske syteknik lige nu stor på de sociale medier.

Løsningen

Der findes mange måder at fremme bæredygtighed og genbrug. For Louise Lindners vedkommende udmønter interessen sig i en særlig teknik, hvor tekstilrester syes sammen og genopstår som eksempelvis æstetiske rumdelere eller gardiner.

Bojagi, hedder den gamle koreanske patchworkteknik, der traditionelt er blevet syet i hånden.

“De færdigsyede tekstiler blev brugt som kunstværker og til indpakning af gaver i en tid, hvor ressourcerne var knappe,” siger Louise Linder om Bojagi, der er kendetegnet ved, at stoffets rå kanter skjules inde i sømmen. Derfor er der ikke en tydelig for- og bagside.

"I dag anvender vi derimod teknikken med brugte tekstiler, fordi de findes i overflod. Vi skal til at sortere som aldrig før og genbruge frem for at købe nyt. Det er ikke kun virksomhederne, som skal omstilles, det er i endnu højere grad forbrugerne,” siger hun.

Louise Linder er uddannet tekstilformidler fra Håndarbejdets Fremme og efteruddannet Designteknolog og Digital-koordinator fra KEA. I dag underviser hun blandt andet i Bojagi-inspireret-patchwork på FOF aftenskole og Suhrs Højskole i København.

"Vi har mistet en stor del af vores håndværksmæssige knowhow, efter at tekstilindustrien er blevet outsourcet. Men jeg oplever en stigende interesse for netop håndværket," siger Louise Linder.

Selv modtager hun tekstiler fra virksomheder, familie, venner, og dødsboer, ligesom hun frekventerer Skandinaviens førende sorteringscentral, som modtager tøj fra indsamlingscontainerne. Med en fortid i modebranchen peger hun blandt andet på, at fænomenet “fast fashion” er årsag til et stort spild.
“Så længe vi efterspørger billigt tøj, vil der være et overskud af tekstiler,” siger Louise Linder.

Der er dog en modtendens til den 'hurtige mode'. Bojagi er eksploderet på Instagram. En lille dråbe i havet, men alligevel et tegn på, at flere ønsker at tage genbrug til et nyt niveau, mener hun.

“Det er ikke fordi, vi redder verden med Bojagi, men det er et middel til at gøre genbrug interessant og æstetisk uden at gøre brug af en løftet pegefinger".