Træt på job? Kom godt igennem vintermørket

Mange kæmper med træthed i vintermånederne, og nogle udvikler endda vinterdepression. Du kan gøre flere ting for at passe på dig selv, siger læge og terapeut.

Arbejdsliv
Foto: Colourbox
Af Ditte Damsgaard

Lys er helt essentielt for vores nervesystem. Det regulerer vores dagscyklus, og derfor bliver vi påvirket, når vi ikke får den mængde lys, vi har brug for.

Sådan lyder forklaringen fra Katharina Oravsky Sandström på, hvorfor nogle føler sig udtrættede på job i vintermånederne.

Hun er læge og selvstændig terapeut og har arbejdet flere år i psykiatrien.

Udover træthed kommer manglende lys til udtryk ved, at vi mister lyst til at være sociale, får mere behov for søvn og en sult efter søde sager og hurtige kulhydrater. 

Nogle kan også mærke på humøret, at de bliver mere nedtrykte og måske endda depressive.

Arbejdsgivere burde give alle mennesker ret til at gå en tur midt på dagen i vinterhalvåret, mener Katharina Oravsky Sandström.

”Hvis jeg var arbejdsgiver, ville jeg installere dagslyslamper og sige til alle medarbejdere, at de skal ud og gå i frokostpausen, generelt tage ekstra pauser og gå hjem, inden det bliver mørkt.”

Det er nemlig muligt at gøre noget ved trætheden. Mennesker på den nordlige halvkugle kan skrue på enkle ting i hverdagen for at passe på sig selv.

10 råd til, hvordan du passer på dig selv

  1. Hvis man er mere træt om vinteren, skal man give sig lov til at få noget mere søvn. Årstiderne påvirker vores kroppe, og dyr hviler også mere om vinteren. Det er okay at være mindre aktiv, effektiv og produktiv, men i stedet finde lidt ro.
  2. Sørg for at have god belysning, hvor du arbejder. Mange har ikke godt nok lys på arbejdet, men det er vigtigt at have lampe med høj lux (lysstyrke).
  3. Gå en tur i frokostpausen på min. 20 minutter, hvor der er allerstærkest lysstyrke fra solen. Drop solbrillerne.
  4. Husk D-vitamintilskud. Vores depot er opbrugt, så vi har brug for tilskud. Det er vigtigt for at undgå knoglebrud – især efter overgangsalderen. 
  5. Lysterapilamper gør en stor forskel for mange. Brug den i vinterhalvåret ca. 30 minutter om morgenen, enten derhjemme eller på jobbet. Det har dokumenteret effekt på vinterdepression. Den skal have en lysstyrke på 10.000 lux – samme styrke, som vi får fra solen om sommeren. Det vækker vores nervesystem og får vores kroppe til at forstå, at det er dag på grund af det blålige lys. Almindeligt gult lys fra almindelige lamper stimulerer ikke vores hjerne til at vågne, tværtimod.
  6. Solopgangsvækkeur kan også være en hjælp, fordi man vågner naturligt af lyset. I vores øjne findes celler, som vækker hele systemet, når det møder lys. Vores kroppe forstår, at det er dag.
  7. Om aftenen skal man have mere gulligt lys, som får hjernen til at forstå, at det er nat. Mørket er også godt for os. Gå gerne en lille aftentur. Det gør, at vores kroppe forstår, at vi skal slappe af. Væk med skærme og blåt lys.
  8. Motion har god effekt på det mentale helbred. Gå en tur, brug din krop, selvom du har lyst til at pakke dig væk.
  9. Prøv at lade være med at isolere dig. Lav det, du godt kan lide, selvom om du er træt. Social interaktion er godt for dit mentale helbred.
  10. Brug naturen. Den hviler sig også om vinteren, og det må vi godt tillade os selv. Gør noget ud af at betragte naturens gang og cyklus.

Kilde: Katharina Oravsky Sandström, læge og terapeut.