Månederne efter sommerferien er højsæson for stress-sygemeldinger, og din måde at holde sommerferie kan være med til at forebygge, at du selv bliver en del af stress-statistikken. Det vurderer psykolog Birgitte Sølvstein, selvstændig psykolog med speciale i behandling af stress og angst.
“Mange af os har et job med intensiv belastning, hvor arbejde og fritid glider lidt sammen. Det er hjernen ikke gearet til, og den overstimuleres også af den enorme mængde input, vi får fra digitale medier. Derfor behøver hjernen i sommerferien en ægte pause.”
Der er ikke én opskrift, som passer på alle. Det vigtige er at gøre noget helt andet, end man plejer, forklarer hun:
“Hvis man som tekniker sidder mest på en stol og arbejder på skærm, har man i ferien brug for at være meget udenfor og bruge sin krop. Byder hverdagen på hårdt fysisk arbejde, kan en strandstol være et godt sted at lade op.”
Psykolog Birgitte Sølvsteins giver her fem gode råd til dig, der er på vej på ferie.
Sæt tid af til at lukke ned
Afsæt en halv eller en hel dag lige op til sommerferien, hvor du både praktisk og mentalt indstiller dig på at skifte gear. Sæt autosvar på din arbejdsmail og lav begrænsninger på din arbejdsmobil. Læg den om muligt helt væk. Indfør et gå-på-ferie-ritual: Gå f.eks. ud at spise, tag en badetur. Hjemme hos mig rydder vi op sidste dag før sommerferien. Måske kedeligt men for os en god markering af overgangen - at nu pakker vi hverdagens vaner og rutiner væk, også de digitale vaner. I vores familie er sommeren stort set skærmfri.
Hold digitalt fri
De fleste af os læser arbejdsmails, nyheder online og er på sociale medier mange gange om dagen uden at tænke over det. Også i ferierne. Men når du står i Spanien og hiver mobilen frem for at se, hvem der fører en Tour de France-etape eller tjekker nye Facebook-opslag, kunne du lige så godt være derhjemme, og din hjerne får ikke pause.
Så bryd den digitale gænge og vær forberedt på, at det er svært og kræver selvdisciplin og tålmod. Forvent at du først efter to-tre dage kan tøjle impulsen til liiiige at tjekke noget på mobilen.
Brug sanserne
Det giver ro i nervesystemet og nærvær at have fokus på kroppens sansninger. I hverdagen på kontoret bruger du især synssansen, så brug ferien på aktiviteter, der stimulerer de øvrige sanser. Det er der let adgang til i naturen, men også ved gode måltider, badeture og udenfor i tusmørket en sommeraften.
Lav meget lidt
Mange af os har tendens til at overbooke ferien, fordi vi har råd til ferier og oplevelser og vil glæde børnene. Men når man har travlt i hverdagen, har både krop og hoved brug for at lave ingenting eller meget lidt. Et bål i haven eller at invitere naboerne på morgenmad. Less is more. Det vil også gælde min egen sommerferie med min familie, som vi holder hjemme og i sommerhuset. Jeg har prøvet at være syg med stress og holder helt arbejdsfri sommerferie i fire uger.
Start langsomt op
Start med et par halve dage efter sommerferien og fyld ikke august-kalenderen til bristepunktet. Organismen skal langsomt op i gear. Dermed er der bedst chance for, at de gode sommer-erfaringer kan trækkes med ind i arbejdslivet, så roen også er til at finde, når det igen er hverdag. Du stresser nemlig op igen efter ferien, hvis ikke du tager de gode ferieerfaringer med dig.