Vi jagter det perfekte skum

Anne Marie Trunshøj og hendes kollegaer i Nilfisk Food er specialister i lavtryksrengøring. Hun er med til at udvikle rengøringsløsninger til fødevareindustrien, og det kræver dyb indsigt i skum.

Arbejdsliv
Foto: Kåre Viemose
Af Marie Preisler

At studere skum er en del af jobbet for Anne Marie Trunshøj, som er projektkoordinator i udviklingsafdelingen i Nilfisk Food i Aalborg. ”Skum fylder faktisk en hel del i mit arbejde,” griner Anne Marie Trunshøj, da hun tager imod og viser rundt på Nilfisk Food.

Nilfisk er et brand, som mange forbinder med støvsugere og måske med højtryksrensere. Væsentligt mindre og meget mindre kendt er Nilfisk-afdelingen Nilfisk Food. Men faktisk er den lille Aalborg-virksomhed en verdensførende producent af rengøringsanlæg til fødevareindustrien baseret på såkaldt lavtryks-teknologi. Blandt kunderne er fødevaregiganter som Coca Cola, Carlsberg, Arla og Danish Crown. “Nilfisk Food er ikke så kendt i den brede offentlighed, men i de helt store fødevarekoncerner og bryggerier kender de os rigtig godt. Vi forsyner mange af dem med anlæg og tilbehør, der sikrer, at de kan gøre meget grundigt rent i deres produktionsanlæg og sikre fødevaresikkerheden med brug af lavere tryk og højere flow, end ved højtryksrensning,” fortæller Anne Marie Trunshøj.

Rengøring ved lavt tryk er en populær løsning i fødevareindustrien. I Nilfisk Foods testlokale demonstrerer Anne Marie Trunshøj, hvordan et rengøringsanlæg betjenes.
Når boblen brister

Det er her sæbeboblerne kommer ind i billedet. En helt afgørende komponent i Nilfisk Foods rengøringsanlæg er et lille kammer inde i Nilfisk Foods rengøringsanlæg, som Nilfisk Food kalder blokken. Her skabes det optimale miks af vand, luft og en nøje tilpasset blanding af rengørende og desinficerende kemi. “Vi er specialister i at sikre præcis den koncentration og konsistens af produktet inde i blokken, som sikrer det perfekte skum.

På Nilfisk Food tales der derfor tit om ’hang- eller clinge-time’ – udtryk for, hvor længe produktet hænger på f.eks. en væg, før boblerne i den brister og den glider ned. “I udviklingsafdelingen bruger vi meget tid på at konstruere anlæggene, så produktet i blokken kan sprøjtes på overfladerne i kundens produktionsfaciliteter i et lag, så skummet bliver hængende længe nok og glider nedad så tilpas langsomt til, at luftboblerne i skummet brister på det helt rigtige tidspunkt og med brug af så lidt kemi som muligt,” forklarer Anne Marie Trunshøj, Hun viser rundt i produktionshallen og ind i testlokalet, der rummer demoudgaver af en række af virksomhedens anlæg: bokse i rustfrit stål med slanger ind og ud og en pumpe til at sætte tryk på vandet. Kunder kan her i praksis få demonstreret, hvordan anlægget virker, betjenes og ved selvsyn vurdere skummets kvaliteter.

Der er på Nilfisk Food tæt daglig dialog mellem udviklingsafdelingen og produktionen.

Lavt tryk gør bedre rent

Der risikerer at havne kødrester på loft og vægge, når man renser et samlebånd på en fiskefabrik eller et svineslagteri ved for højt tryk som for eksempel en højtryksrenser. Det høje tryk er desuden hårdt ved inventaret. Derfor har mange danske og europæiske fødevarevirksomheder fravalgt højtryksrengøring til fordel for lavttryksrengøring, hvor der er et lavere tryk på vandet. Mange af disse anlæg er udviklet af Anne Marie Trunshøj og hendes kollegaer.

Hun har arbejdet i Nilfisk Foods udviklingsafdeling i 16 år. Først som teknisk assistent, i dag er hun projektkoordinator i afdelingen, der også tæller hardware- og softwareudviklere, en prototype- og måletekniker plus mekanisk konstruktør og ingeniør. Hendes arbejdsopgaver har ændret sig meget over tid. “Jeg startede som teknisk assistent for en ingeniør. I dag styrer jeg udviklingsprocesser og produktionstekniske ændringer, laver manualer, grafisk materiale og styklister med meget mere.”

Nilfisk Food

  • Udvikler og ordre- producerer rengøringsløsninger til fødevareindustrien.
  • Specialist i såkaldte lavtryksanlæg, som gør rent med lavere vandtryk end i højtryksrensere og med tilpassede skum- og desinfektionsmidler.
  • Del af Nilfisk A/S, en traditionsrig dansk industrivirksomhed, der også producerer højtryksrensere, støvsugere mm.
Alle hjælper alle

Hun betegner sig selv som ’en blæksprutte’ og nyder at skifte imellem mange forskellige arbejdsopgaver: “Jeg har tendens til at kede mig, hvis dagene i lange perioder bliver alt for ens. Her har jeg mange forskellige arbejdsopgaver og er med i processen lige fra kunden bestiller et nyt lavtryksanlæg, og indtil det er færdigmonteret og står klar til levering.”

Efter endt uddannelse som teknisk assistent, og før jobbet i Nilfisk Food, arbejdede Anne Marie Trunshøj fire år i ’Store Nilfisk’, som hun kalder moderselskabet, Nilfisk A/S. De to enheder samarbejder ofte om især administrative, juridiske og innovative opgaver.

Nilfisk A/S var også et spændende sted at være, husker hun. “Det var dengang en kæmpestor arbejdsplads i Hadsund, hvor vi var op mod 800 medarbejdere og serieproduktion. En produktion som dog senere blev flyttet ud af landet.

I Nilfisk Food er produktionen ikke udflyttet. Alle anlæg bliver samlet ved tre produktionslinjer på etagen lige under Anne Marie Trunshøj og hendes kollegaers skriveborde i udviklingsafdelingen. Hun oplever, at det giver en rar nærhed og samhørighed at være del af en mindre virksomhed og at være tæt på produktionen fra start til slut.

Rengøring ved lavt tryk er en populær løsning i fødevareindustrien. I Nilfisk Foods testlokale demonstrerer Anne Marie Trunshøj, hvordan et rengøringsanlæg betjenes.
Plads til ideer

Fordi virksomheden er ret lille og oplever fremgang, er der god plads til at udfolde egne ideer og ønsker om opkvalificering, oplever Anne Marie Trunshøj. Hun har eksempelvis været en af de drivende kræfter i udviklingen af en model for, hvordan Nilfisk Food gennemfører projekter på den mest effektive måde.

“Vi fik den idé at lave en Lean-baseret model for projektforløb, der passer præcis til os. Det involverede hele virksomheden og tog et par år fra start til slut. Nu bruger vi modellen på vores projekter, hvilket jeg er virkelig tilfreds med.”

Hun udviklende modellen som deltager i DI’s Innovationsuddannelse, og hun har også en psykoterapeut- uddannelse. Hendes chef skulle lige tænke over det, men bakkede op, og gav hende muligheden for at uddanne sig, og hun oplever, at det også kommer arbejdspladsen til gavn, at hun nu også har en psykologisk indsigt i f.eks. motivation og samarbejde: “Jeg går på ingen måde rundt og analyserer mine kollegaer, men hvis der f.eks. er optræk til en konflikt, kan jeg stille spørgsmål, der hjælper til at løse op for tingene.”