I januar 2018 trådte en ny pensionsreform i kraft. Reformen ændrede pensionsordningen aldersopsparing sådan, at den blev mere fordelagtig for lønmodtagere, der ikke betaler topskat.
"Aldersopsparingen blev ændret, fordi man opdagede, at det for mange danskere - som ikke betalte topskat – ofte ikke kunne betale sig at spare op til pension,” fortæller Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom i PFA Pension.
Når det ikke kunne betale sig at spare op til pension, var det fordi, pensionen blev modregnet i pensionstillæget. Det betød, at man kom til at spare op med tab. Det problem blev løst med ændringen af aldersopsparingen.
”Med aldersopsparing bliver pensionsudbetalingerne ikke modregnet i din folkepension. Derfor er aldersopsparing ofte den bedste pensionsform for lønmodtagere, der ikke betaler topskat,” forklarer Carsten Holdum.
Går glip af stor fordel
Men selvom mange lønmodtagere, der ikke betaler topskat, ville få flere penge udbetalt i pension, hvis de benyttede sig af aldersopsparing, er ordningen langt fra blevet en succes.
”Det er meget få, der har taget ordningen til sig. Til trods for, at det er en ret stor fordel, man går glip af,” siger Carsten Holdum.
Det, mener han, der er flere grunde til.
”Danskerne har vænnet sig til, at de kan trække pensionsindbetalinger fra, når de skal betale skat. Det kan man ikke med alderspension. Til gengæld er udbetalingerne skattefri. Så man ender med at få det samme udbetalt. Forskellen er blot, at med alderspension bliver man ikke modregnet i folkepensionen,” forklarer Carsten Holdum.
Alderspension medfører restskat
Når man skal betale skat af sin løn, inden den går ind på alderspensionen, skaber det også et andet problem.
”Arbejdsgiveren må ikke trække skat af pengene til pension. Det betyder, at skatten kommer som restskat året efter. Restskat er selvfølgelig ikke så sjovt. Derfor er vi ved at bygge en løsning, hvor skatten bliver trukket, samtidig med at man indbetaler pengene,” siger Carsten Holdum.
Han vurderer, at omkring 60 procent af alle lønmodtagere ville have fordel ved at benytte sig af aldersopsparing.
”Det er kun, hvis man betaler topskat, at det bedre kan betale sig af få skattefradraget med det samme. De fleste andre får mere ud af den nye ordning. Men under alle omstændigheder er det en god idé at tale med en pensionsrådgiver, inden man tager en beslutning,” fortæller Carsten Holdum.
Hvis du ønsker at benytte dig af aldersopsparing, kan du fem år før din pensionsalder indbetale op til 48.000 kroner om året. I den forudgående periode er beløbet 5.200 kroner.
Du bestemmer selv, hvornår du vil have pengene udbetalt, indtil du fylder 80 år – eller endnu senere for årgang 1959 og yngre.