EU-Domstolen har for nylig afsagt en dom, der har stor betydning for deltidsansatte i hele Europa.
Dommen markerer, ifølge Anton Kraev Christensen, chef for Faglig Afdeling i TL, en vigtig milepæl i fortolkningen af bestemmelser om deltidsarbejde og ligebehandling af deltidsansatte. Og den adresserer også problematikken omkring overtidstillæg og indirekte forskelsbehandling på grund af køn.
Hidtil har det været almindeligt, at deltidsansatte først får tillæg for overarbejde, når de arbejder ud over fuldtid – dvs. ikke allerede efter den fastsatte deltid. Det har EU-Domstolen nu bestemt, at det i udgangspunktet er forskelsbehandling.
Hvad handler dommen om?
Dommen blev afsagt efter en sag fra Tyskland, hvor to deltidsansatte gik rettens vej, fordi de ikke fik overarbejdsbetaling for timer, der lå over deres aftalte arbejdstid, men stadig under de timer, en fuldtidsansat normalt arbejder.
De deltidsansatte påstod, at de blev behandlet på en ”mindre gunstig” måde end fuldtidsansatte, fordi de arbejder på deltid, samt at denne praksis udgjorde indirekte kønsdiskrimination, eftersom en stor andel af deltidsansatte hos den pågældende arbejdsgiver er kvinder.
EU-Domstolen var enig med de deltidsansatte. Den fastslog, at det er forskelsbehandling, hvis deltidsansatte ikke får overarbejdsbetaling for de timer, der ligger ud over deres aftalte arbejdstid, selvom de ikke har arbejdet mere end en fuldtidsansat.
Hvad betyder det for den danske lønmodtager?
”Dommen rammer et almindeligt princip i mange kollektive overenskomster og individuelle aftaler, nemlig at deltidsansatte først opnår overtidsbetaling, når de har arbejdet ud over 37 timer,” forklarer Anton Kraev Christensen.
Det er dog endnu uklart, præcis hvordan dommen vil blive implementeret i Danmark. Arbejdsmarkedets parter, – dvs. arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer, skal nu i gang med at finde løsninger, der lever op til EU-Domstolens afgørelse.
”I Teknisk Landsforbund hilser vi dommen velkommen, og vi agter at følge det videre arbejde tæt. Og som fagforening står vi naturligvis altid klar til at hjælpe vores medlemmer hvis der opstår uenighed om overarbejdsbetaling,” siger Anton Kraev Christensen.