TL holder lukket fredag den 30. maj 2025

Ny undersøgelse: Flere timer på skolebænken giver højere løn

Mere i løn, mindre ledighed og større kvalitet. Der er mange fordele ved at være studerende på en erhvervsakademiuddannelse med flest undervisningstimer.

TL Nyt
Flere timer på skolebænken betyder højere løn, viser ny undersøgelse.
Af Sebastian Risbøl Jacobsen

Vil du hurtigt i arbejde og have en høj løn efter uddannelse, skal du vælge en uddannelse med mange undervisningstimer.

Nogenlunde så enkelt kan en ny rapport fra Tænketanken DEA opsummeres.

Tænketanken har nemlig undersøgt, hvad mængden af undervisningstimer betyder for jobsikkerhed, løn og oplevet kvalitet på erhvervsakademierne.

Og rapporten konkluderer, at dimittender fra erhvervsakademier med flest planlagte undervisningslektioner i gennemsnit tjener op mod 20 procent mere end deres medstuderende fra erhvervsakademiuddannelser med færre timer året efter endt uddannelse.

Sammenhængen er størst på de tekniske erhvervsakademiuddannelser, som bl.a. uddanner fremtidens produktions- og procesteknologer. Her er lønforskellen næsten 40 procentpoint mellem uddannelser med hhv. flest og færrest planlagte lektioner.

Samtidig er ledigheden lavere blandt dimittender fra de mest undervisningstunge uddannelser. Her ligger ledigheden på cirka 6 procent mod næsten 10 procent blandt dem fra uddannelser med færrest timer.

Og endeligt har antallet af undervisningstimer også bare betydning for de studerendes oplevelse af undervisningskvalitet, hvilket fører til et lavere frafald.

Ny reform og flere timer

Undersøgelsen falder sammen med, at en kommende reform lægger op til at øge antallet af undervisningstimer på erhvervsakademier og professionsbacheloruddannelser.

Regeringen og et bredt flertal af partier har aftalt, at der skal investeres to milliarder kroner i at styrke kvaliteten på de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Her er øget undervisningstid et centralt værktøj foruden fx mere feedback og løft af undervisernes kompetencer.

Og DEA’s rapport viser, at det i særlig grad er dimittenderne fra erhvervsakademierne, der høster gevinsten af flere undervisningstimer. Effekten af flere timer er fx dobbelt så stor som på universitetet.

Dog kan andre faktorer som undervisernes relation til de studerende, undervisningskvaliteten og tilgængelige læringsressourcer også spille en stor rolle, understreges det, da der i undersøgelsen ikke tages højde for disse.

Alligevel står én ting klart: For erhvervsakademiuddannelserne, og særligt for de tekniske uddannelser, er der en sammenhæng mellem kvaliteten af undervisningen og antallet af undervisningstimer og i sidste ende dimittendernes fremtidsmuligheder.

Og derfor glæder Teknisk Landsforbund sig endnu mere over den seneste reformaftale.

”Det er virkelig interessant, at der er så tydelig en kobling mellem antallet af timer og jobsikkerhed og løn. På den baggrund er det ekstra meget grund til at glæde os over, at den nye reform har fokus på at styrke uddannelsernes kvalitet,” siger Birgitte Grum-Schwensen, der er uddannelsespolitisk chefkonsulent i Teknisk Landsforbund.

FAKTABOKS

Fakta: Sådan er undersøgelsen lavet

  • Rapporten bygger på tal fra timetalssystemet, hvor videregående uddannelser årligt indberetter antal planlagte undervisningslektioner. Timetallet opgøres som lektioner per ECTS-point.
  • Data er koblet til studerendes frafald, oplevet kvalitet og dimittenders indkomst og beskæftigelse via registerdata fra Danmarks Statistik.
  • Studiekvalitet måles ud fra Danmarks Studieundersøgelse 2018 og 2020, hvor over 190.000 studerende har svaret på spørgsmål om læringsmiljø og undervisning.
  • Der kontrolleres for baggrundsforhold som køn, alder, forældrebaggrund og tidligere karakterer i analyserne.