En kæmpe omvæltning er på vej i det danske uddannelsessystem. Fra 2030 kan unge vælge imellem tre gymnasier: STX, HHX og den nye EPX.
Samtidig lægges der op til massive investeringer i erhvervsakademierne, gratis efteruddannelse, praktikum og forbedring af studiemiljøerne.
Kort sagt: Meget af det, vi i TL har kæmpet for i årevis, er en realitet i de to reformudspil, som regeringen præsenterede tirsdag, og det vækker glæde hos forbundsformand Jannik Frank Petersen.
”Regeringen kommer med en modig reform af uddannelsessystemet, som vi i Teknisk Landsforbund længe har efterspurgt. Jeg er sikker på, at det her vil vise sig at være en god løsning, som vi kommer til at høste frugterne af i fremtiden,” siger han.
Det nye gymnasium EPX er rettet mod erhvervs- og professionsuddannelser og oprettes på 87 forskellige lokationer. Tanken med EPX er, at man undgår at male elever op i et hjørne. Eleverne skal møde op samme sted som andre gymnasieelever, gå til de samme fester, de bliver alle studenter med forskellige farver huer i hænderne, og alle døre er åbne efterfølgende.
EPX i udgangspunktet 2-årig og giver adgang til erhvervsuddannelser og erhvervsakademiuddannelser og visse professionsbacheloruddannelser. Der er mulighed for at forlænge med et år og få adgang til de øvrige professionsbacheloruddannelser som f.eks. bygningskonstruktør.
Det er positivt, at de unge ikke allerede i folkeskolen skal træffe et livsafgørende valg, mener Jannik Frank Petersen.
“Vi ved, at mange unge er optagede af, at deres valg af uddannelse ikke lukker døre. Ved at skabe flere mulige uddannelsesveje i fremtiden efter gymnasiet, åbnes dørene,” siger han.
Løft af erhvervsakademier og professionshøjskoler
Regeringens ambition er, at den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasiale ungdomsuddannelse EPX bliver en central vej til erhvervsakademiuddannelserne, som regeringen ønsker at styrke kvaliteten på med mere undervisning, vejledning og mere praksis i et andet reformudspil, og der også blev præsenteret tirsdag.
Det indebærer også nye tekniske introforløb kaldet praktikum, som skal sikre bedre brobygning fra ungdomsuddannelserne.
“Praktikum er afprøvet med succes, og vi har derfor arbejdet for, at ordningen skulle blive permanent. Det gør den nu, og det er vi glade for - ikke mindst fordi det imødekommer det behov, erhvervslivet udtrykker med stor tydelighed,” siger Jannik Frank Petersen.
Det nye introforløb er kærkomment, for arbejdsmarkedet efterspørger medarbejdere med tekniske kompetencer som produktionsteknologer, automationsteknolog, energiteknologer og byggekoordinatorer mestrer, forklarer Jannik Frank Petersen.
Også professionshøjskolerne får et kvalitetsløft med flere timer til undervisning, vejledning og feedback, undervisning på mindre hold og styrket praktik og værkstedsundervisning.
Reformen af de professionsrettede uddannelser betyder også mulighed for fri efteruddannelse gennem hele arbejdslivet til dimittender fra både 2-årige og 3-årige uddannelser på erhvervsakademierne.
”Det har længe været en mærkesag for TL at sikre livslang læring. At det bliver gratis for en stor del af vores medlemmer, er meget positivt,” siger forbundsformanden.
Nye karakterkrav bekymrer
Det bekymrer dog Jannik Frank Petersen, at det nye forhøjede karaktergennemsnit på 6 fremfor 5 for optagelse på STX og HHX har sneget sig med ind i reformen.
”Vi er bekymrede for det pres, en høj karakter vil give de unge mennesker.”
Du kan læse hele udkastet til reformen af de videregående uddannelser her.
Læs udkast til reform af ungdomsuddannelserne her.
Læs pressemeddelelse fra TL her.