Tilbage til et værdigt loft over pensionsalder

Forbundsformand i TL hilser Socialdemokratiets opgør med den automatisk stigende pensionsalder velkomment.

TL Nyt
Foto: Colourbox
Af Redaktionen

Socialdemokratiet varsler et opgør med den automatisk stigende pensionsalder, som politikerne siden velfærdsforliget i 2006 gradvist har hævet i takt med levetiden. Andre partier har stemt i siden.

Det kom frem mandag i et interview med Berlingske, hvor statsminister Mette Frederiksen slog fast, at 2025 bliver det sidste år, hvor Socialdemokratiet stemmer for at hæve pensionsalderen.

Siden har meningsdannere kaldt tankerne både interessante og uholdbare. For den automatisk stigende pensionsalder er kronjuvelen i dansk økonomi, lød det fra Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen, som dog ikke er afvisende overfor at tage debatten.

I Teknisk Landsforbund er forbundsformand Jannik Frank Petersen glad for, at debatten er rejst.

Stigende pensionsalder har ført til stor frustration og usikkerhed i befolkningen. Ikke mindst blandt de unge, der har hele arbejdslivet foran dem, siger han.  

Derfor er Jannik Frank Petersen glad for, at det måske snart når en afslutning, så vi kan komme tilbage til et mere værdigt loft for, hvor lang tid vi skal knokle på arbejdsmarkedet.

For det har konsekvenser at blive ved og ved.

”Godt nok kan vi se, at samfundsøkonomien har udviklet sig positiv, siden den automatiske stigning i pensionsalder blev indført med velfærdsforliget fra 2006. Mange flere er i arbejde, og den gennemsnitlige arbejdstid er steget. Til gengæld er danskernes levetid faldet de seneste år, og det er overordentligt trist og uholdbart. Ikke mindst når en af forudsætningerne for velfærdsforliget var, at arbejdsmiljøindsatsen skulle forbedres.”

Sandheden er, at det halter gevaldigt på det punkt, forsætter Jannik Frank Petersen. Alt for mange bliver syge med stress, hvilket har enorme konsekvenser for de ramte. Både i forhold til økonomi og en usikker fremtid.

”Vi har brug for tryghed om vores pensionsalder og hele det system, der er omkring det. Vi har brug for tilbagetrækningsmuligheder, så vi trygt kan planlægge vores arbejdsliv. Og vi har brug for sikkerhed om, at vi bliver grebet af et fællesskab, hvis tingene ikke går, som vi planlagde dem. Jeg er derfor spændt på at følge med i debatten den kommende tid. Det starter fornuftigt,” siger Jannik Frank Petersen og fastslår:

"Så må vi håbe, at statsministeren er lige så resolut, som da hun fjernede en fridag."

Læs ATP’s opgørelse over udviklingen af danskernes levetid.