Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget fremlagt en omfattende reform af beskæftigelsesindsatsen. Jobcentrene skal lukke, og indsatsen gøres billigere.
Hvor andre aktører taler om paradigmeskifte og forenkling, er Teknisk Landsforbund mere kritisk.
”Vi ved, at vores medlemmer foretrækker kontaktforløbet i deres a-kasse frem for kommunen. Alligevel vælger politikerne at placere os i endnu en forsøgsordning, hvor det skal undersøges, om en udvidelse af a-kassens kontaktforløb fra tre måneder til fire måneder har en effekt. Det virker ærligt talt uigennemtænkt, når vi har både data og erfaring, der viser, hvad der fungerer,” siger TL’s forbundsformand Jannik Frank Petersen og slår fast:
”Den faglige viden i a-kasserne gør, at medlemmerne kommer hurtigere i arbejde. Sådan hjælper vi medlemmerne bedst. Vi ved allerede, at vores medlemmer foretrækker at have deres forløb i a-kassen frem for i kommunen.”
Jannik Frank Petersen er desuden bekymret for, at a-kassernes system skal samarbejde med 98 kommuner, og om kommunerne er rustet til samarbejdet.
Efter forsøgsordningen skal der tages stilling til, om ordningen skal gøres permanent. Det har fået flere fagforbund til at kritisere reformen for at mangle modet til et egentligt opgør med den kommunale model.
”Det er paradoksalt, at vi på den ene side anerkender, at den kommunale indsats ikke fungerer optimalt, men samtidig holder fast i, at indsatsen skal være kommunalt forankret,” siger Jannik Frank Petersen.
Et andet kritikpunkt fra TL handler om den geografiske organisering af indsatsen.
”Mange af vores medlemmer arbejder i en anden kommune, end de bor i. Det danske arbejdsmarked fungerer på tværs af kommunegrænser – det gør beskæftigelsesindsatsen ikke. Det giver ganske enkelt ikke mening,” understreger Jannik Frank Petersen.
Få lyspunkter
Jannik Frank Petersen tilføjer, at TL grundlæggende er tilfreds med, at der endelig er landet en reform, så der er klarhed over rammerne, a-kasserne skal udfylde.
Reformen er heller ikke uden lyspunkter, medgiver Jannik Frank Petersen.
Der er støtte til unge med udfordringer, en forbedring af positivlisten for uddannelsesløft, og sygemeldte med et job at vende tilbage til, fritages for unødig kontrol.
”De enkelte tiltag viser, at man godt ved, hvad der virker – men man tør ikke tænke stort. Regeringen har haft chancen for at skabe en reel, ny model, som sikrer mere tryghed, og højere faglighed i forhold til næste job,” siger Jannik Frank Petersen.