Vil tidsregistrering skabe bøvl?

Nogle udtrykker skepsis, men TL hilser tidsregistrering velkommen. Arbejdstid giver et praj om arbejdsmiljøet og kan bruges til lønsamtaler, siger advokat.

TL Nyt
Illustration: Thomas Thorhauge
Af Ditte Damsgaard

På TL’ernes arbejdspladser har der måske været lidt mumlen over den forestående EU-påduttede ændring, der gør, at alle fra 1. juli skal registrere deres arbejdstid.

Flere organisationer har udtrykt bekymring for det bøvl, det vil medføre. Men i TL er advokat Byrial Rastad Bjørst positiv.

”Det skal nok kunne lade sig gøre. Det er ikke så besværligt,” siger han.

På arbejdspladserne er tidsregistrering en stor fordel, fordi det sikrer, at der bliver lagt en systematisk indsats i arbejdsmiljøet. Arbejdsgiver er forpligtet til at holde øje med, at den maksimale ugentlige arbejdstid på 48 timer, det ugentlige hviledøgn og 11-timersreglen overholdes.

”EU-direktivet om tidsregistrering giver et værktøj, der hjælper med at holde øje. Formålet er at forebygge, at folk bliver syge af at gå på arbejde,” siger Byrial Rastad Bjørst.

Det er ikke et krav, at medarbejderne skal skrive, hvornår på dagen de arbejder. Den danske lovgivning kræver blot, at man puljer sin arbejdstid og f.eks. skriver en halv times arbejde om aftenen på i forlængelse af dagstid. Men det er en fordel at registrere, hvornår timerne lægges, så man holder øje med 11-timersreglen og det ugentlige hviledøgn, lyder opfordringen fra Byrial Rastad Bjørst.

Han tilføjer, at der er ikke tale om brud på 11-timers reglen, hvis man selv vælger at arbejde derhjemme om aftenen. Hvis man bliver pålagt at arbejde, er det en anden sag.

Hvad hvis man får en mail fra chefen om aftenen – skal man så registrere de ti minutter, det måske tager at forholde sig til den?

”Al den tid man arbejder, skal registreres. Det formelt set det, EU lægger op til.”

Er systemet klar?

Nogle udtrykker bekymring over, om virksomhedernes systemer er gearet til ændringen, fordi virksomhedernes systemer er formelle eller forældede.

”De ny regler er derfor en god anledning til at få et system, der både kan registrere, hvor meget og hvornår der arbejdes. Det kan jo grundlæggende løses med en ret simpel app.”

Andre mener, at tidsregistrering skaber overvågning. Og at tidsregistrering kan få medarbejdere til at stille krav.

”Hvis man arbejder mere, end man får løn for, kan det bruges til lønsamtalen, og det er en anden stor fordel set fra medarbejderside,” siger Byrial Rastad Bjørst.

Arbejdstid er desuden vigtig for fagbevægelsen, for når der opstår arbejdsretlige sager, er det meget nemmere, hvis arbejdstiden er registreret.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt noget er arbejde, som skal registreres, er du velkommen til at kontakte TL på 33436500. Mange medlemmer er i tvivl og spørger typisk til tidsregistrering ved rejser og efteruddannelse.

Når noget er registreret som arbejde, er det dog ikke det samme som, at man kan få penge for det. Om du får penge for overarbejde, afhænger af overenskomsten.