Guides

På denne side finder du praktiske guides for studerende.

  • 5 trin til en god præsentation

    Så godt som alle skal vi af og til formidle et budskab mundtligt og underholde en større eller lille forsamling.

    Det kan være i forbindelse med en jobsamtale, en eksamen, en fremlæggelse for et hold eller til et møde - eller for den sags skyld til private fester, hvor vi vil holde tale.

    Mange af os har følt større eller mindre ubehag ved at være i fokus på den måde. Heldigvis er der også mange, som oplever, hvor godt det føles, når en præsentation lykkes. Og selv når den er gået godt, har vi ofte været spændte op til og måske under selve fremlæggelsen.

    Dét er en følelse som selv mange øvede oplægsholdere betragter som et sundhedstegn, og som en del af det at præsentere. Sommerfugle i maven hjælper os nemlig med at være ekstremt opmærksomme og klar til at performe.

    Det er rigtigt, at selve indholdet i det budskab, vi leverer, er en vigtig del af præsentationen. Men for at det hele skal gå op i en højere enhed til selve fremlæggelsen, er det mindst lige så vigtigt med en god performance.

    Men, hvad er så nøglen til en god performance?

    1. Spring ud i det

    Det vigtigste og mest afgørende er, at du tør kaste dig ud i det.

    2. Kropssprog og mimik

    Det geniale ved kropssprog og fagter er, at de i den grad kan understøtte vores tale, budskaber og argumenter. Derfor: Øv dig i at bruge hænderne og mimik, når du taler. Sørg for at have øjenkontakt med dine tilhørere og variér med et smil, når det er passende.

    3. Tale
    Nogle taler hurtigere end andre, og det er ikke i sig selv noget problem, så længe vi hverken taler vanvittigt hurtigt eller langsomt. Det vigtigste er, at publikum kan høre og forstå os. Derfor: Træn i at tale klart og højt (nok).

    For at fastholde opmærksomheden hos tilhørerne og for at kunne signalere, når noget er vigtigere end andet, så øv dig i at variere toneleje, i at lægge tryk på steder i din fremlæggelse, som er vigtige, og i at turde holde pauser.

    Et lille praktisk tip som ofte virker forbløffende godt: Øv dig i at erstatte de gode klassiske ”øh’er”, som du kan mærke er på vej ud af munden på dig, med en lille pause.

    4. Hjælpemidler
    Fordelene ved at anvende hjælpemidler (PowerPoint, flipover, video, lyd, noter med videre) er flere. Dels kan de give dig ro i din præsentation og fungere som grafisk noteredskab for dig. Dels vil de ofte give din præsentation et professionelt, indtryk, og fremlæggelsen vil blive mere spændende. Derfor: Øv dig i at bruge dine hjælpemidler.

    5. Forberedelse – selve ”manuskriptet”/ordene
    Undersøg, planlæg og forbered:

    • Hvor meget taletid du har.
    • Hvilket materiale du vil udvælge til fremlæggelsen.
    • Hvilke buzzwords, nøgleord du vil anvende.
    • Hvilken start og slutning du vil lave og indøve.
    • At du får øvet din fremlæggelse, inden den finder sted.

    Uanset om du bruger hjælpemidler eller ej, sørg da for, for din egen og for tilhørernes skyld, at du udtrykker dit budskab klart, logisk og kortfattet.    Eller som det også hedder, KISS! (Keep it simple stupid).

     

  • Overlev på SU

    Vil du overleve på SU og undgå eller mindske studiegæld?

    Her er 6 gode råd:

    1. Lav et budget med plads til uforudsete udgifter.
    2. Køb discount og lav mad til flere dage.
    3. Køb brugt (på nettet og i øvrigt).
    4. Benyt dig af studierabatter og andre rabatter.
    5. Husk, der skal være råd til forsikringer og tandlæge.
    6. Skal du låne penge – så tag et SU-lån.

    Kunsten at overleve på SU
    Som studerende har de fleste en beskeden privatøkonomi, og for ikke at økonomien løber af sporet kan et budget være rigtig vigtigt.

    Overblik er lig med tryghed
    Det skaber tryghed hvis du har styr på regningerne. Kend derfor alle dine udgifter og hold styr på hvor tit de skal betales – fx. betaler du forsikringer én gang om året og husleje hver måned.

    Brug de hjælpeværktøjer, din bank tilbyder, som oftest er de helt gratis.

    Læg et budget
    Vær realistisk når du lægger budget. Nogle udgifter svinger, alt efter forbrug – f.eks. el, vand og varme. Husk at sætte penge af til uforudsete udgifter – f.eks. en ekstra bog eller en cykel der punkterer.

    Betalingsservice
    Tilmeld alle dine regninger til Betalingsservice, så sparer du både tid og penge. Husk også at vedligeholde dit budget!

    Skær overflødigt fedt fra
    Kig kritisk på dine udgifter. Kan en løbetur erstatte fitnesscenteret? Køb discount, lav mad til flere dage og undgå dyr fastfood.

    OBS.: Undlad at opsige dine forsikringer. Det kan blive en dyr fornøjelse.

    TIP: Du kan hente Arbejdernes Landsbanks budgetskabelon her.

    Skal studietid være lig med studiegæld?
    Faktum er at rigtigt mange der afslutter en uddannelse, står med SU-gæld.

    Jokeren kan være huslejen
    Eksempelvis så spænder prisen på et kollegieværelse vidt. Fra 1.500 kr./md. til over 4.000 kr. Dine boligudgifter vil derfor have en meget stor betydning for om du får brug for et SU-lån.

    Alle lån har konsekvenser - også SU-lån
    Et SU-lån er nemt at få, da det ikke kræver en kreditvurdering, som et banklån gør. Alle lån har konsekvenser. Og har du optaget studiegæld i 5 år, ender du med at skylde over 200.000 kr. I 2011 havde cirka hver tiende problemer med at betale sit SU-lån.

    Brug SU-lån med omtanke
    Har du allerede undersøgt mulighederne for fritidsjob og besparelser i dit budget, kan SU-lånet være lige den lim, der får enderne til at hænge sammen.

      • SU-lån beløber sig til 2.987 kr. hver måned (2014).
      • Renten er på 4 pct. under studietiden.
      • Efter endt studie er renten Nationalbankens diskonto + 1 pct.
      • Løbetiden kan maksimalt være 15 år.


    Har du flere spørgsmål, så kontakt:

    undefined
    Brian Herrup Friis Rasmussen
    Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank
    Mail: bf@al-bank.dk
    Tlf: 3848 4555

  • Husk nu det budget!

    Vi kender alle følelsen af at stå sidst på måneden, og vupti, pengene er på mystisk vis ”forsvundet”. Men hvor blev de af? Jeg gav da kun 35 kr. for den kop kaffe, og pizzamanden skulle kun have 25 kr. for at bringe maden ud.

    Hvis du vil vide hvor dine penge er ”forsvundet” hen, så gør brug af et budget. En sund økonomi er nemlig lig med overblik. Og overblik giver dig ro til at sætte ind de rigtige steder.

    Det er ikke så svært
    Rigtig mange af os bruger allerede budgettet. Men har du husket det hele? Nogle udgifter betaler du hver måned, f.eks. husleje, mens forsikringer bliver betalt én gang om året.

    Gem i en periode dine bon´er, når du handler ind. For 35 kr. til en kop kaffe her, og 60 kr. til en pizza der, løber hurtigt op. På den måde får du syn for sagen, når du lægger tallene fra bon´erne sammen.

    Mange bække små
    Løb en tur i skoven i stedet for at være medlem af fitnesskæden. Ser du alle 42 kanaler i din TV pakke, eller kan du nøjes med 18? Har du brug for 10 timers tale i dit telefonabonnement?

    Det handler altså med andre ord om, at vurdere dit behov og agere derefter.

    Undgå fristelserne
    Dyre hurtiglån og ”nemme” besparelser som at opsige sin indboforsikring er ikke vejen frem.

    Regningen venter blot på dig i slutningen af næste måned, og den kan være dyr eller meget dyr.

    Hurtiglånet er dyrt i renter og gebyrer, mens du vil ærgre dig over indboforsikringen, hvis dit hjem brænder eller døren en dag er brudt op.

    Gode råd til budgettet:

    • Skab dig et overblik. Opstil et budget over alle dine udgifter.
    • Tilmeld alle dine regninger til betalingsservice. Så bliver regningerne ikke glemt i postkassen, og du sparer penge på gebyrer.
    • Gem dine bon´er når du handler ind. Det gør dig bevidst om dit forbrug.
    • Undersøg af og til om der er penge at spare. Hold især øje med udgifter til telefon, internet, TV pakker, abonnementer, forsikringer og el/vand/varme. Men glem ikke de øvrige udgifter.
    • Undgå fristelserne. Opsig ikke din indbo- og ulykkesforsikring, og lev ikke for lånte penge.


    Har du flere spørgsmål, så kontakt:

    undefined
    Brian Herrup Friis Rasmussen
    Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank
    Mail: bf@al-bank.dk
    Tlf: 3848 4555

  • Find rundt i lånejunglen

    Flere og flere danskere tager kviklån. Men pas på! For selvom lånenes størrelse ofte er små, kan du ende med en regning der er dobbelt så stor. Vi har samlet en række forkortelser og begreber så du kan navigere rundt i lånejunglen.

    Pas på ”sms-lånene””Lån 3.000 kroner i 30 dage uden renter og gebyrer”. Tilbuddet frister, og isoleret set er det da også billigt. Men pas på! Næste lån er nemlig ikke gratis. Husk derfor at læse det med småt og tjek lånets ÅOP.

    Brug ÅOP. På dagligvarer i supermarkedet er kiloprisen oplyst. Det gør det nemmere for dig som forbruger at sammenligne forskellige tilbud. På samme måde kan du bruge ÅOP når du skal sammenligne to lån. ÅOP er nemlig en slags kilopris på lån.

    Husk blot at lånene skal have samme løbetid for at du kan sammenligne dem. Som du kan se i eksemplet på ÅOP nedenfor, er et lån med lav rente ikke altid billigst. Der kan nemlig også være et gebyr for lånet. Lad dig derfor ikke snyde af en meget lav rente.

    Eksempel på ÅOP
    En bil koster 120.000 kroner og du har to forskellige lånetilbud. Begge lån løber i 5 år:

    Første lån har 5 pct. i rente og 15.000 kroner i gebyr.
    Andet lån har 8 pct. i rente, men kun 3.000 kroner i gebyr.

    Første lån har en månedlig ydelse på 2.541 kroner
    Andet lån har en månedlig ydelse på 2.478 kroner

    Første lån har en ÅOP på 10,3 pct.
    Andet lån har en AOP på 9,1 pct.

    OBS!: Vidste du at… du kan spare 10.000 kr. op på et halvt år ved at lægge 50 kr. til side om dagen?

    Ordbog
    ÅOP: Årlig Omkostning i Procent. ÅOP fortæller dig hvad lånet reelt koster om året. I ÅOP indgår både rente og gebyrer. Du skal have oplyst ÅOP, når du modtager tilbud om lån.

    Pålydende rente: Det er oftest den rente du ser i reklamen for lånet.

    Debitorrente: De fleste lån får rente tilskrevet flere gange om året. På den måde opstår rentes rente-effekten. Det betyder, at debitorrenten oftest vil være lidt højere end den pålydende rente. Debitorrenten bliver som regel oplyst pr. år, men kan også være oplyst pr. måned.

    Den årlige nominelle rente: Er det samme som debitorrenten.

    Kreditomkostninger: Det lånet koster dig i renter og gebyrer i alt over hele lånets løbetid.

    Gebyr: Du møder ofte gebyrer, når du skal oprette et lån. Du kan også blive opkrævet gebyrer hver gang du skal betale din månedlige ydelse. Gebyr bliver ofte også kaldt etableringsomkostninger eller stiftelsesomkostninger.

    Ydelse: Det du betaler hver måned fra din konto. Ydelsen består af renter og afdrag.

    Løbetid: Den tid det tager at betale dit lån tilbage. Angives ofte i måneder eller kvartaler.

     

    Har du flere spørgsmål, så kontakt:

    undefined
    Brian Herrup Friis Rasmussen
    Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank
    Mail: bf@al-bank.dk
    Tlf: 3848 4555

  • Guide til teamwork

    Guide til teamwork
    Teamwork er i dag, mere end nogensinde, og helt specielt i Danmark, den måde som langt flest opgaver bliver løst på, i virksomheder, på arbejdspladser og af studerende på uddannelser.

    Her får du 11 gode råd til teamwork:

    1. Afstem forventninger til det overordnede mål.
    2. Afgræns rammerne for samarbejdet.
    3. Afklar hvem der har hvilke kompetencer i teamet.
    4. Lav en fælles målsætning:
      - Vær konkret!
      - Sørg for at alle har den på skrift.
    5. Lav en Handlingsplan:
      - Hvad laves?
      - Hvorfor?
      - Hvordan?
      - Af hvem?
      - Planlæg statusmøder.
      - Vedtag deadlines.
    6. Udarbejde en etisk aftale til alle teamdeltagere:
      - Især om adfærd og engagement.
    7. Aftal mødetider.
    8. Fordel roller.
    9. Fordel ansvar.
    10. Fastsæt datoer for møder.
    11. Evaluer løbende projektet:
      - Brug Handlingsplanen til at justere retning og indsats.
  • De største virksomheder med TL overenskomst

    Top 10 over virksomheder med TL-overenskomst på det private arbejdsmarked

    Novo Nordisk topper listen med hele 176 ansatte medlemmer af Teknisk Landsforbund:

    Virksomhed
    1. Novo Nordisk A/S
    2. Grundfos A/S
    3. Statoil A/S
    4. Semco Maritime A/S
    5. Lego System A/S
    6. Novozymes A/S
    7. Haldor Topsøe A/S
    8. Man Diesel & Turbo A/S
    9. Bang & Olufsen A/S
    10. Crisplant A/S

    Bemærk, at listen er lavet ud fra antallet af TL-medlemmer på en enkelt adresse. Dvs. hvor mange TL'ere der er ansat på den samme fysiske arbejdsplads. Flere af virksomhederne er store koncerner, og hvis man slår alle adresser sammen bliver tallene anderledes. Listen er opgjort august 2014.

    Faglig bredde
    Medlemmer af Teknisk Landsforbund repræsenterer en faglig bredde som ingen anden faglig lønmodtager-organisation i Danmark. Vores medlemmer sidder langt inde i maskinrummet på små, mellemstore og helt store virksomheder overalt i landet inden for brancherne teknik, byggeri og design.

    Indflydelse
    Dette medlems-DNA giver Teknisk Landsforbund en indsigt i store dele af det danske arbejdsmarked og en tilsvarende markant indflydelse samt et stærkt mandat til at forhandle med de øvrige parter, som bestemmer udviklingen på arbejdsmarkedet.

  • De største offentlige arbejdspladser

    Top 10 over arbejdspladser med TL-overenskomst på det offentlige arbejdsmarked:

    1. Odense Teater
    2. Vejdirektoratet Anlægsområdet
    3. Esbjerg Kommune
    4. Varde Kommune
    5. Kolding Kommune
    6. Aarhus Teater
    7. Aabenraa Kommune
    8. Fødevareregion København og Nordsjælland
    9. Region Syddanmark, Odense Universitetshospital
    10. Herning Kommune

    Listen er opgjort nov. 2014.

    Faglig bredde
    Medlemmer af Teknisk Landsforbund repræsenterer en faglig bredde som ingen anden faglig lønmodtager-organisation i Danmark. Vores medlemmer sidder langt inde i maskinrummet på små, mellemstore og helt store virksomheder overalt i landet inden for brancherne teknik, byggeri og design.

    Indflydelse
    Dette medlems-DNA giver Teknisk Landsforbund en indsigt i store dele af det danske arbejdsmarked og en tilsvarende markant indflydelse samt et stærkt mandat til at forhandle med de øvrige parter, som bestemmer udviklingen på arbejdsmarkedet.

  • LinkedIn - derfor!

    Du har sikkert hørt det mange gange: Få dig en profil på LinkedIn!

    Men hvorfor er det en god idé?

    Læs vores guide og få input til fem ting du kan bruge LinkedIn til.

    Netværk
    Det tager tid at bygge netværk, derfor er det en god idé at gå i gang allerede i dag.

    Link til de fagligt interessante mennesker du møder på din vej. Det kan være studiekammerater, undervisere, praktikvejledere, gamle chefer og kollegaer, TL-medlemmer, du møder til et arrangement eller folk du får en god snak med til en messe.

    Dit netværk har en værdi i sig selv, så tænk over, hvad du vil afspejle med dem, du linker til. Du skal ikke nødvendigvis være på LinkedIn med alle dine venner - det har du Facebook til.

    Jobsøgning
    De store virksomheder annoncerer efterhånden en del jobs på LinkedIn. Bemærk, at jobs på LinkedIn ikke kommer frem på Jobindex, da de ligger bagved et log-ind.

    Brug "jobs"-funktionen til at holde øje med relevante jobs for dig. Udover at søge på jobs, kan du få jobbene til at finde dig. Det gør du ved at skrive nogle relevante søgeord i din "headline", som du redigerer under "profile".

    Bemærk, at din uddannelsestitel ikke nødvendigvis er det, der virker bedst. I stedet for kan du beskrive nogle af de fagområder og opgaver, du er særlig interesseret i. For eksempel "AutoCad-specialist med fokus på procesoptimering".

    Profilering
    Rigtig mange er på LinkedIn, men kun få bruger det strategisk til at profilere sig.

    Det betyder, at du med relativt lille indsats kan komme til at fremstå som en profil - én som har styr på, hvad der sker indenfor faget - og ikke mindst som én, der er klar til at dele denne viden. Det er jo et eksempel på netværkskompetence, som er højt i kurs hos arbejdsgiverne, uanset hvilket job man har.

    En nem måde at komme i gang er at begynde at like jobopslag og diskussioner som kommer op i din nyhedsstrøm.

    Faglig opdatering
    Under fanen "interests" kan du søge efter grupper, som diskuterer emner indenfor dit fagområde. Søg for eksempel på "lean" og se, hvad der kommer frem.

    Mange grupper er åbne, visse er lukkede, men her kan du anmode om optagelse i gruppen. Vel inde kan du lytte til, hvad de andre skriver/siger. Men du kan også med fordel melde dig på banen og vise din faglighed ved at kommentere på relevante indlæg eller starte en ny diskussion.

    Husk, at du som nyuddannet står med den friskeste faglighed på dit område og har et relevant bidrag til diskussionen.

    Branchekendskab
    Følg de virksomheder, du gerne vil arbejde hos. Du finder dem under fanen "interests". På den måde får du opdateringer i din strøm om, hvad der sker, jobs der er slået op, om virksomheden har fået en stor ordre mv.

    Alt sammen bidrager til dit billede af, hvad der sker i branchen, og hvor det kunne være relevant at søge uopfordret.

  • Hvordan får jeg en praktikplads?

    1. Vær ude i god tid
    Det lyder banalt, men er det ikke. Jo tidligere du går i gang med at forberede din praktikpladssøgning, jo større chance er det for, at netop du løber af sted med den. Hvis du skal i praktik i 3. semester kan du lige så godt komme i gang med dine overvejelser og dit benarbejde i 1. semester.

    2. Lav din research
    Måske har du allerede nu en vag idé om, hvor du vil i praktik hen. Så er det bare med at finde ud af, alt du kan få at vide om stedet - kender du nogen, som kender nogen, som arbejder der, som kan fortælle dig, hvordan der er, eller måske kan sige, hvem du skal snakke med.
    En helt konkret ting du kan gøre er at oprette en profil på LinkedIn. (link til LinkedIn-guiden) . På LinkedIn kan du følge virksomheder, du synes er interessante og melde dig ind i faglige grupper indenfor dit område. Alt sammen bidrager til, at du lærer branchen bedre at kende.

    3. Fortæl folk du kender, hvad du gerne vil
    Dit netværk er de mennesker du kender, og som vil dig det godt. men når det kommer til job- og praktiksøgning er det sjældent sådan, at de kan give dig et job direkte. Til gengæld skal du huske, at de alle sammen har deres eget netværk, med folk de kender. Hvis de skal kunne hjælpe dig videre bliver de nødt til at vide, hvad det er du vil, så de kan sige det til dem de kender. Så hvis du f.eks. gerne vil i praktik i produktionsvirksomheden XYL for at lære mere om, hvordan man laver turbiner, så skal du ganske enkelt begynde at fortælle det rundt omkring.

    4. Lav en konkurrentanalyse
    Det lyder måske hårdt, men når du søger praktik er du i konkurrence med dine klassekammerater. Måske er I flere, som har den sammen drømmepraktikplads. Derfor bliver du nødt til at kigge på de andre og tænke over, hvordan I adskiller jer fra hinanden. Ud over, at I har den samme faglighed har I nemlig forskellige ting med i bagagen. Dels når det kommer til erhvervserfaring. Men også når det drejer sig om hvordan I er som personer. Det betyder nemlig meget for, hvordan I vil gå til opgaven, og i det hele taget hvilke opgaver I vil trives bedst med. Her kan du med fordel kigge lidt ekstra på de studiekammerater du synes er mest "irriterende" og anderledes end dig selv. Hvis de er på den måde - hvordan er du så? Hvordan vil du være som praktikant? Og hvordan kan du fortælle det?

    5. Brug tid på dit ansøgningsmateriale
    Når du ved, hvad du gerne vil og hvorhen det skal være, så er det tid til at arbejde med din ansøgning og cv. De udgør tilsammen dit salgsmateriale. Hvis cv'et er produktbeskrivelsen, så er ansøgningen salgsbrevet. Hvordan kan du få de to ting til at spille bedst mulig sammen, så arbejdsgiveren kan se pointen med at hyre netop dig?

    Læs også:
    Hvordan får jeg et job ud af min praktikplads?

  • Hvordan får jeg et job ud af min praktikplads?

    Praktikken er en del af din uddannelse, men den kan også være dit første skridt til fast job. Det er ikke ualmindeligt, at en virksomheder ansætter en god praktikant, når vedkommende er færdig med studiet. Men hvad kan du gøre, når du er i praktik, for at du efterfølgende bliver husket?

    Noget af det bedste, der kan ske for dig er, at du bliver opfattet som kompetent af dine chefer, kollegaer og samarbejdspartners. Hvis folk opfatter dig som kompetent stoler de ganske enkelt på, at du kan levere varen - at du gør det, der forventes i en situation, og gerne lidt mere.

    Det er udgangspunktet for, at chefen kan stole på dig - og hvis kan stoler på dig er det lettere at få mere ansvar og nye udfordringer. Praktikken er en udmærket lejlighed til at vise, at du er kompetent. Men hvordan gør du det i dagligdagen?

    - turde stille spørgsmål
    Udnyt din position, som den, der stadig kan se tingene lidt udefra. Stil spørgsmål til ting, der undrer dig. Det kan sætte gang i gode diskussioner. Undgå at være for kritisk - spørg bare undrende.

    - vær ydmyg
    Måske har du på skolen lært noget helt nyt om en særlig metode. Det er jo interessant viden, som du sikkert gerne vil give videre. Men husk, at dem, der er på arbejdspladsen måske har været vant til at arbejde ud fra en anden metode i mange år. Derfor er det vigtigt, at du aktiverer din situationsfornemmelse når du fortæller om, hvad du har lært, så du ikke kommer til at virke nedladende.

    - tilbyd din hjælp
    Også med ting, som måske ligger lidt ved siden af din faglighed. Det kan give indsigt i virksomhedens arbejdsgange og kultur.

    - netværk
    Snak med folk rundt omkring i virksomheden. Spørg til, hvad der optager dem, og hvad det er, der gør, at de er på virksomheden. Mange bliver positivt overrasket, når nogen spørger til, hvordan de ser på tingene og vil gerne fortælle.

    - husk, at du er praktikant
    Du er på arbejdspladsen for at lære - det betyder, at arbejdsgiveren ikke kan forvente, at du skal levere på samme niveau og i samme hastighed som en fastansat.

    - brug din sunde fornuft og opfør dig ordentligt
    Hvis du møder til tiden, opfører dig pænt overfor chefer og kollegaer, er stabil og klar til at tage lidt ekstra fat har du allerede vundet meget. Så vil du ikke bare blive opfattet som kompetent, men også som en god kollega.

    Hvis du når du går ud af praktikken efterlader indtrykket af både at være kompetent og at være en god kollega, så har du gjort et godt stykke forarbejde til at blive blåstemplet af arbejdsgiveren. Det kan hjælpe dig videre, selv om du ikke kan få job det samme sted, som du har været i praktik.
    Læs casen nedenunder, så forstår du hvordan det kan være.

    Læs også:

    Hvordan får jeg en praktikplads?

  • Case - fra praktik til fast job

    Martin er nyuddannet produktionsteknolog. Hans eksamensopgave omhandlede en case, han havde for sin praktikvirksomhed - XYL Productions. Nærmere bestemt undersøgte han egenskaberne hos en særlig slags belægning på reservedele til biler. Produktionschefen var rigtig glad for Martin, både som praktikant og på baggrund af det arbejde, han gjorde for virksomheden i forbindelse med sin opgave.

    Desværre er virksomheden presset økonomisk og har ikke mulighed for at ansætte ham, selv om de gerne ville. Martin ringer derfor til produktionschefen og hører, om han har lyst til at skrive en anbefaling af Martin, som han kan lægge på sin LinkedIn-profil. Det vil produktionschefen gerne.

    Anbefalingen kommer på, og Martin uploader også sin eksamensopgave, som han linker til på sin LinkedIn-profil, hvor han skriver et par linjer om, hvad han kom frem til.

    Han opdaterer også sin profil og skriver i sin overskift, at han er nyuddannet produktionsteknolog med særlig indsigt i belægningsmateriale til reservedele. To uger senere får han en uopfordret henvendelse fra en produktionschef, som gerne vil høre mere om, hvad han har fundet ud af i sin opgave.

    Samtidigt kan produktionschefen i XYL Productions ikke rigtig slå tanken om Martin af hovedet. Han er med i et jagtlaug med nogle af sine gamle folkeskolekammerater. Efter næste jagt brokker en af hans kammerater sig over, hvor svært det er for hans virksomhed at lokke den rigtige arbejdskraft til det hjørne af Danmark, hvor den ligger.

    Produktionschefen kommer i tanke om Martin. Han har hverken kæreste eller børn, og er parat til at flytte efter jobbet. Stillingen ligger ikke lige i forlængelse af hans særlige fokus i eksamensopgaven, men hans generelle kompetencer som produktionsteknolog gør, at han hurtigt kommer ind i arbejdet alligevel.

  • 7 trin - Sådan laver du en elevatortale

    7 Trin: Sådan leverer du en effektiv elevatortale

    Har du brug for, mundtligt, på rekord tid, at overbevise nogen om værdien af:                                                                          

    • Dig selv?
    • Et produkt, en idé, en service?
    • En rapport, en opgave, et projekt?

    Så kan en velforberedt elevatortale være en stor hjælp.

    Udtrykket elevator pitch stammer fra USA og sætter rammen for en præsentation/salgstale, som er kort og to the point. Den varer et sted mellem 30 sekunder og 2 minutter - den tid det typisk tager at køre i elevator sammen.

    SE ANDRE GUIDES

    Du vil med fordel kunne lave både en ultrakort elevator pitch på 30-45 sekunder og en version på 1½ - 2 minutter. På den måde har du mulighed for at matche den situation, du er i.

    For eksempel vil det på en messestand med flygtigt forbipasserende være godt at kunne ”pitche” dit budskab på 30-45 sekunder. (Se eksempel nedenfor).

    Sådan leverer du en effektiv elevator pitch:

    1. Kend din modtagers behov
    Start med at analysere, hvilket behov hos modtageren du dækker. Notér det til dine forberedelser af talen. Hvis du skal kunne holde talen på stedet, uden at kende til modtager på forhånd, så se, om du kan indlede med et par hurtige spørgsmål om modtagerens aktuelle situation og behov.

    2. Hold fokus i talen på den værdi som du/produktet/ideen kan tilføre
    En klassisk fejl er, at vi i korte salgstaler kommer til at lægge meget tryk på dét, som vi/noget kan, frem for de resultater som vi/noget er i stand til at frembringe. Det er disse resultater og den værdi, som du/noget kan tilføre, der er interessant for modtageren. Derfor skal du sørge for, at denne værdi er i fokus.

    3. Vær konkret
    Vi er alle enormt tilbøjelige til at lade os forføre af den gode historie. Derfor fortæl, hvordan andre har fået glæde af dine færdigheder/dit produkt. Fortæl, hvordan behov er blevet dækket eller problemer løst. Den slags fortællinger og konkrete eksempler har det med at højne troværdigheden i argumentationen og få modtageren til at se potentialet i det, du tilbyder.

    4. Kast beskedenheden over bord og spring ud i det
    En succesfuld elevator pitch er afhængig af, at du smider dine hæmninger. Sørg for, at du får begravet Janteloven, inden du giver dig i kast med elevatortalen. Det kan virke grænseoverskridende, men der er kun én vej, og det er at springe ud i det!

    5. Hold talen kort og klokkeklar
    Sørg for at talen varer mellem 30 sekunder og 2 minutter. Brug et sprog og ord, som du er sikker på bliver forstået af modtager i første hug.

    6. Brug god tid på at redigere talen
    For at din tale kommer til at flyde og sidde lige i skabet vil du skulle sætte god tid af til at redigere den.

    7. Lær talen udenad og ”Vær på”
    For at din elevator pitch bliver fængende, skal du kunne fremføre den næsten lige så let, som når du oplyser dit navn og cpr-nummer, dvs. per automatik. Du vil skulle bruge lidt tid på at indøve talen, men som regel går det stærkt, eftersom talen er kort.

    For at kunne overbevise med dit budskab er det vigtigt, at du ”er 100 procent på”: Vær entusiastisk, dynamisk, mentalt til stede, ha’ øjenkontakt, smil og varier dit toneleje. Alt sammen hjælper dig med at øge din tales troværdighed og fastholde modtagers opmærksomhed.

    God fornøjelse!

     

    Eksempel på elevator pitch

    Varighed: 30-45 sekunder

    Emne: Sportsbar

    Eksemplet nedenfor er bygget op om 4 faser:

    1. Lav en fængende START
    2. Beskriv et konkret BEHOV/PROBLEM
    3. Tilbyd en værdiskabende LØSNING
    4. Lav en dialogskabende AFSLUTNING (hvis omstændighederne er til det)

    Vidste du, at hver sommer og vinter er der 50-60 store virksomheder i Storkøbenhavn - ligesom jeres - der ønsker at forkæle deres ansatte ved at holde firmafest på en sportsbar?

    Vidste du også, at samme virksomheder har svært ved at føre disse ønsker ud i livet, fordi langt de fleste sportsbarer er for små til større selskaber?

    Vi, har byens nok mest underholdende sportsbar med plads til hele 280 gæster.

    I en årrække har vi fået forbrugeranmeldelser helt i top på diverse rating-hjemmesider.

    Vores bar er spækket med den nyeste teknologi, så man kan opleve alt inden for sportens verden fra de separate pulte ved hver af de 60 borde.

    Vi har specielt uddannet personale til at servere vores menuer og drinks - i øvrigt til konkurrencedygtige priser.

    Her er mit visitkort, som giver ret til en gratis drink til dig og en ledsager.

    Jeg håber vi ses igen på vores bar inden længe!

  • På vej i praktik eller job?

    7 hurtige til et godt udgangspunkt for jobsamtalen

    1. Læs grundigt op på din ansøgning, dit CV og din LinkedIn-profil.
      Ansøgningen, CV'et og din LinkedIn-profil er dit primære pensum, og du skal rigtigt gerne kunne uddybe alt det, som står i dem.

    2. Forbered en mundtlig, tre minutters præsentation af dig selv.
      I præsentationen skal du hurtigt komme ind på din stærke faglige og personlige viden og kunnen, som alt sammen kan bringe værdi hos virksomheden. Det er ekstremt almindeligt, at du til en start i en samtale bliver bedt om at præsentere dig selv kort.

    3. Forbered beskrivelse af situationer og eksempler som sandsynliggør, hvordan du kan tilføre værdi.
      Skriv ned og indøv beskrivelse af eksempler og et par situationer fra din (nære) fortid i en professionel sammenhæng, som sandsynliggør hvordan du vil kunne tilføre virksomheden værdi.

    4. Forbered svar på de mest stillede, typiske spørgsmål
      Vil du ikke kort præsentere dig selv?
      Hvad er dine 3 største styrker og svagheder?
      Hvad er en god/dårlig chef/kollega for dig?
      Hvor ser du dig selv en 3/5 år fra nu?
      Med hvilke 3 ord vil du beskrive dig selv i en professionel sammenhæng?

    5. Giv et godt førstehåndsindtryk
      I det du går ind ad døren til virksomheden, da vær åben, smil, gå med på small talk. Hils og giv et godt, fast håndtryk alt imens du ser folk i øjnene.

    6. Nervøs? – Skjul og træng din nervøsitet i baggrunden
      Skjul din nervøsitet og snyd din krop til at finde ro ved at:
      - Fokusere på at trække vejret dybt og langsomt.
      - Lægge ud med at tale og bevæge dig langsomt og roligt, alt imens du har øjenkontakt med de tilstedeværende.
      - Sørge for at have fokus på dét du gerne vil fortælle og vide til samtalen og dermed fjerne meget af dit fokus på, at du måske er nervøs til en start.

    7. Uskrevne regler
      Kom aldrig for sent.
      Opfør dig som en gæst.
      Tænk på dit kropssprog.
      Klæd dig pænt.
      Vær positiv over for virksomheden.